Udland

Denne vandkanon skal redde New Delhi fra dødelig smog

En miljøforsker mener ikke, den nye kanon vil nedsætte luftforureningen i den indiske millionby.

I Indien har landets regering besluttet, at der skal sættes massivt ind mod den voldsomme smog, som især landets hovedstad New Delhi er ramt af.

Løsningen er uventet, grænsende til det kreative, vil nogle måske mene.

Onsdag blev en såkaldt "anti-smog"-kanon stillet op foran togstationen Anand Vihar, og under opsyn fra miljøminister Imran Hussain blev den taget i brug: En fin støvregn blev skudt 50 meter op i luften i håb om, at de forurenede partikler vil binde sig til vandet og falde som regn - og dermed rense luften.

Det skriver flere indiske medier, herunder Times of India.

Men virker den så?

Ifølge Indian Express har kanonens indsats indtil videre været forgæves, da stikprøvemålinger fra en kontrolkomité i løbet af dagen har vist, at niveauet af forurening ikke er faldet i byen, som blandt andet er blevet kaldt et "gaskammer" af New Delhis ledende minister Arvind Kejriwal.

En projektleder hos Clean Air and Sustainable Mobility i Indien siger til det indiske nyhedsbureau PTI, at virkningen fra sådan en "anordning" er begrænset til tid og sted.

- Effekten, hvis der er nogen, begrænser sig til den luft, der er i den nærmeste omkreds af kanonen og forsvinder så snart, man slukker for den, lyder det fra projektlederen Vivek Chattopadhyay.

Miljøministeren vil lade forsøgsordningen med den ene kanon køre i et stykke tid, før han tager stilling til, om der skal investeres i flere vandkanoner.

Ulovlig afbrænding af marker forværrer situationen

Det er ikke nyt, at luftkvaliteten i New Delhi er dårlig. Byen bliver konsekvent rangeret i toppen af WHO's liste over steder med verdens værste luftforurening.

Men noget har gjort situationen værre.

Avisen Washington Post har blandt andet beskrevet, hvordan landmænd i nabodistrikterne på ulovlig vis har høstet afgrøder og sat ild til deres marker.

Det har skabt store røgskyer – og bidraget til den i forvejen voldsomme forurening udledt af byggeprojekter, køretøjer og produktion af el og varme i New Delhi.

Kan have dødelige konsekvenser

Luftforureningen i den indiske hovedstad er i gennemsnit 10 gange større end i København, og det kan have dødelige konsekvenser for byens indbyggere.

- Det er oppe på et niveau, hvor det vil have en effekt på befolkningen. Vi vil se en øget dødelighed i byen. Folk vil dø af hjertekarsygdomme og luftvejssygdomme, har Ole Hertel, professor og sektionsleder på Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet, tidligere fortalt TV 2 om situationen i Indien.

Betegnelsen "smog" er en sammensætning af smoke og fog (røg og tåge, red.) og er især slem i de store byer rundt om i verden.

Også i millionbyen i Beijing har man i årevis prøvet at lovgive sig til en mere blå himmel.

Senest har styret i Kina besluttet at indføre en såkaldt klima-politipatrulje, hvor uniformerede betjente patruljerer gaderne og udsteder bøder til folk, der ikke overholder de regler, som gerne skulle reducere udledningen af de forurenende gasser, har The Guardian tidligere beskrevet.