Udland

Jagerpiloten så en UFO, fem år senere fik han en mystisk henvendelse

En UFO-sag fra 2004 har ramt de internationale medier - men hvad ligger der egentlig bag de grynede optagelser?

De sorte esser på jagerflyenes haleror stod skarpt mod den grå maling. De slanke F/A-18 Hornet-fly befandt sig ude over Stillehavet, cirka 100 kilometer fra USA's grænse mod Mexico.

Jeg var ikke fuld, jeg tager ikke stoffer

David Fravor, tidligere jagerpilot

Det var den 14. november 2004, og piloterne trænede, inden de skulle sendes af sted til krigen mod Saddam Hussein i Irak. Og her på kanten af det enorme ocean kom piloterne til at opleve noget, som der endnu ikke er fundet en officiel eller videnskabelig forklaring på.

Eskadrillens leder David "Sex" Fravor har nu valgt at stå frem og fortælle om episoden til den amerikanske avis Washington Post.

Det sker, efter det er kommet frem, at USA's forsvarsministerium har brugt 22 millioner dollars på et hemmeligt projekt kaldet "Advanced Aviation Threat Identification Program" - et projekt der skulle undersøge uidentificerede flyvende objekter - også kaldet UFO'er.

David Fravor fortæller til avisen, at han i sine første 15 år som pilot i USA's flåde aldrig havde set noget uforklarligt i luften, men at der denne dag skete noget som prentede sig ind i hans bevidsthed.

"En skarp opgave"

Eskadrillen fik ordre til at afbryde øvelsen for at løse en "skarp opgave" cirka 100 kilometer længere ude over havet. Ifølge pilotens forklaring fik han at vide, at der var nogle uidentificerede flyvende objekter, som var dykket ned fra 24 kilometers højde til cirka seks kilometers højde.

Derefter var objekterne forsvundet. Ifølge David Fravors forklaring fik han at vide, at der var gjort lignende observationer flere gange i løbet af oktober og november 2004.

Et af flyene fra David Fravors enhed.

Da jagerflyene fra "De Sorte Esser" nåede frem, kunne David Frevor se en plet med hvidt skum på havoverfladen, og lige over pletten svævede en mystisk genstand med form som en mintpastil - en Tic-Tac.

- Den havde samme størrelse som et Hornet-fly. 12 meter lang og uden vinger. Den svævede tæt på vandoverfladen, fortæller David Fravor til Washington Post.

Objektet skabte ingen synlig turbulens, som rotorbladene på helikopter ellers ville have gjort, og da piloterne fulgte efter det, begyndte det at udføre de samme bevægelser som jagerflyene.

- Da jeg kom tættere på, og jeg var nødt til at trække flyets næse op, accelererede det og forsvandt, siger David Fravor til avisen.

- Den fløj hurtigere end jeg nogensinde har set i mit liv. Vi vendte om for at se, hvad der var i vandet, men der var intet, bare blåt hav, fortæller han.

Filmen fra havet

Jagerflyene vendte tilbage til hangarskibet USS Nimitz, hvor den vagthavende i mellemtiden havde sendt yderligere en gruppe fly ud for at finde objektet.

Ifølge David Fravor lykkedes det et af disse fly at videofilme objektet i cirka halvandet minut inden det forsvandt igen.

Og det var det.

UFO over Stillehavet. Video: Peter Møller

De overordnede i flåden virkede ifølge David Fravor efterfølgende ikke specielt interesserede i hændelsen, og det eneste han og kollegerne fik ud af oplevelsen, var drillende kommentarer fra de andre piloter, som intet havde set.

I 2006 forlod David Fravor sit job som pilot i flåden.

I stedet flirtede han med filmindustrien og dukkede blandt andet op i Mel Gibsons miniserie Carrier.

Hans historie om UFO-observationen fortalte han til sin hustru, sine børn og andre, der gad lytte.

Den dukkede op på forskellige hjemmesider, der beskæftiger sig med luftfart, UFO'er og konspirationsteorier - blandt andet Abovetopsecret.com og Fightersweep.com.

Blandt andet cirkulerede en udskrift fra radiokommunikationen mellem flyene og hangarskibet. Det kan i dag læses på onlinemediet The Aviationist.

Men i 2009 skete der noget.

"En uofficiel efterforskning"

David Fravor blev opsøgt af en person fra de amerikanske myndigheder, som var i færd med at gennemføre "en uofficiel efterforskning". Han vil ikke oplyse mere om personen, men fortæller til Washington Post, at han efterfølgende blev kontaktet af en mand ved navn Luis Elizondo.

Luis Elizondo var efterretningsofficer ved USA's forsvarsministerium, og han stod i spidsen for det hemmelige Advanced Aviation Threat Identification Program.

Og nu kunne den tidligere jagerpilot endelig komme af med sin historie til en repræsentant for de amerikanske myndigheder, der gad lytte til ham. 

- Jeg synes ikke selv, at jeg var et fjols som officer i flåden. Jeg var ikke fuld, jeg tager ikke stoffer, jeg havde fået en god nats søvn, og det var en klar dag, siger David Fravor til avisen.

Fordi Luis Elizondo havde adgang til militærets arkiver, kunne han skaffe videofilmen af det uidentificerede flyvende objekt, som de amerikanske fly havde optaget flere hundrede kilometer ude i Stillehavet den 14. november 2004.

Nu er filmen så blevet offentliggjort af Luis Elizondo - en mand som siger til flere medier, at "fremmed liv har forsøgt at komme i kontakt med os" og at "der er klare beviser på, at vi ikke er alene".

Og David Fravor er glad for, at filmen er kommet ud.

- Jeg synes, at nogen skulle have kigget på det. Når jeg taler med nogen af de andre, så er der dybe frustrationer over, at det først kommer ud nu og ikke blev diskuteret i 2004, siger han til avisen.

De åbne spørgsmål

Ingen af David Fravors tidligere kolleger har dog valgt at stå frem med historien - selv efter den er dukket op i mere respektable medier.

Så i USA har UFO-historien rejst en række spørgsmål.

For hvem er manden bag det hemmelige UFO-program egentlig? - hvad er baggrunden for UFO-programmet? - og hvad er det egentlig, vi ser på filmen fra 2004? 

Selve UFO-programmet "Advanced Aviation Threat Identification Program" matcher nemlig ikke med Hollywoods klassiske fremstilling af den slags organisationer.

Det er komplet blottet for aliens og mystiske mænd i sorte jakkesæt.

I stedet involverer det en prominent amerikansk senator, en UFO-glad milliardær, hans rumfirma og UFO-entusiasten Luis Elizondo.

Det kunne nemlig godt se ud som om, at UFO-programmet er blevet til som en vennetjeneste.

De 22 millioner dollars, som USA's forsvarsministerium brugte på UFO-programmet, blev bevilliget i 2007 på foranledning af den demokratiske senator Harry Reid.

Dengang havde det demokratiske parti flertal i USA's kongres, og Harry Reid var flertalsleder, så han var en magtfuld mand.

Harry Reid er fra delstaten Nevada.

En vennetjeneste

En af hans venner er hotelmagnaten og mangemilliardæren Bob Bigelow, som åbent har erkendt, at han tror, vi jævnligt får besøg af rumvæsener. Bob Bigelow er endda gået så langt, at han har købt den berømte Skinwalker Ranch i Utah, der ifølge lokal folklore er hjemsøgt af besøgende fra det ydre rum.

Samtidig har Bob Bigelow betalt penge til Harry Reids valgkampagne.

Harry Reid.

Og det var ifølge New York Times Bob Bigelow, der overtalte Harry Reid til at iværksætte UFO-programmet.

En stor del af de 22 millioner dollars, som blev brugt på programmet, endte ifølge New York Times hos et privat firma, som hedder Bigelow Aerospace, der blandt andet arbejder på at sende mennesker ud i rummet.

Ejeren er Bob Bigelow, og hans firma varetog en del af de praktiske opgaver for "Advanced Aviation Threat Identification Program".

Det stod på i fem år - men i 2012 var der ikke flere penge, så programmet lukkede ned.

Selv om politikeren Harry Reid fik sendt 22 millioner dollars over i sine venners firma, er han ikke flov over UFO-programmet,

- Jeg er ikke flov over det, jeg skammer mig ikke over det, og jeg er ikke ked af, at jeg fik det sat i gang. Jeg synes, at det er en af de gode ting, jeg gjorde i min tid i Kongressen. Jeg har gjort noget, som ingen har gjort før, siger han.

En rockmusiker med en sag

Luis Elizondo, der havde stået i spidsen for programmet i Pentagon, fortsatte med at arbejde for regeringen ind til 4. oktober 2017, hvor han sagde op.

I sin opsigelse skrev Luis Elizondo, at de amerikanske myndigheder ikke tager UFO-fænomenet seriøst nok.

Derfor har han besluttet at gøre UFO-jagt til sin levevej.

Nu har han så fået job i et firma, der til dels bliver finansieret af forsangeren i rockbandet Blink-182, Tom DeLonge.

Forsangeren i Blink-182 har gjort det til en mærkesag at overbevise Verden om, at rumvæsener besøger Jorden.

Tom DeLonge hævder selv at være i kontakt med rumvæsener, og har blandt andet skrevet sangen "Aliens Exist" i 1999.

Tom DeLonges firma hedder "To The Stars Academy of Arts and Science", og det har som målsætning at udforske "de yderste kanter af videnskaben".

Og sangeren selv hylder sin nye ansatte.

Videoen, som blev optaget over Stillehavet i 2004, blev offentliggjort af firmaet - men den stammer fra USA's flåde, og datoen stemmer med jagerpiloten David Fravors forklaring.

Om det så er rumvæsener, der optræder på billederne, er en helt anden sag.

Tvivlen

James E. Oberg, der er tidligere ingeniør ved USA's rumagentur NASA, siger til New York Times, at der er god grund til at tvivle.

Han har skrevet 10 bøger om rumfart og har fundet naturlige forklaringer på en række UFO-observationer.

- Der er masser af banale hændelser og menneskelige egenskaber, der kan forklare disse historier, siger han til avisen.

- Masser af mennesker er aktive i luften og ønsker ikke, at andre skal vide noget om det, siger han.

James E. Oberg er ikke den eneste skeptiker, og lige nu forsøger flere af dem at finde en naturlig forklaring på billederne. 

For der er mange lignende sager, som er blevet opklaret i tidens løb.

Hvad angår sagen fra 2004 er det ikke lykkedes endnu - så ind til videre kan den flyvende genstand over Stillehavet stadig kaldes en UFO.