Udland

EU udløser 'atombombe'-paragraf mod Polen

EU's artikel 7-procedure kan udløse sanktioner. I yderste fald kan Polen miste stemmeret i ministerråd.

EU-Kommissionen har besluttet at indlede en historisk procedure mod Polen for overtrædelser af retsstatens principper. 

Det siger EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, onsdag på et pressemøde i Bruxelles.

EU-Kommissionen mener, at en stribe nye love truer med at underminere de polske domstoles uafhængighed.

Bekymringen gælder hele det polske retssystem lige fra de almindelige domstole og hele vejen op til højesteret og forfatningsdomstolen.

EU's artikel 7-procedure kan udløse sanktioner og i yderste fald føre til, at Polen mister sin stemmeret i EU's ministerråd.

- Kommissionen har i dag konkluderet, at der er en klar risiko for et alvorligt brud på retsstatens principper i Polen, hedder det i en udtalelse efter kommissionens ugentlige møde.

EU-traktatens artikel 7 kaldes også "atombombe-paragraffen", fordi meningen er, at den skal afskrække uden at komme i brug. Den er aldrig brugt før.

Politisk indblanding i domstolene

Foreløbig iværksætter kommissionen artikel 7.1. Det betyder, at Europa-Parlamentet og EU-landene skal diskutere og afgøre, om Polen groft overtræder EU's grundlæggende værdier.

Frans Timmermans siger, at i alt 13 lovændringer i Polen udgør en risiko for domstolenes uafhængighed på grund af politisk indblanding. 

- Det er med tungt hjerte, at vi beslutter at aktivere artikel 7.1. Men kendsgerningerne giver os intet andet valg, siger Timmermans. 

Han siger, at retsstaten i Polen ikke bare angår Polen.

- Det handler om hele EU. Om hvem vi er, siger han.

Mejlhede: Lægger voldsomt pres på Polen

Selvom Polen altså i sidste ende kan blive umyndiggjort i EU i den her proces, så er der stort set ingen risiko for, at det vil komme så vidt. Det vil nemlig kræve enstemmighed blandt de andre 27 EU-lande, og mimimum ét land vil aldrig stemme for det drastiske skridt.

- Ungarn er i en lignende situation som Polen og har meldt ud, at man aldrig vil være med til at gå så vidt. Så det ser ikke ud til, at man når den konsekvens, fastslår TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede.

Alligevel er paragraf 7 langt fra tandløs. Alene signalværdien i, at EU-kommissionen er villig til at gå så vidt, kan betyde meget for Polen. Den politiske stabilitet i landet bliver nemlig svækket, hvilket for eksempel kan koste investeringer fra internationale firmaer, fortæller Lotte Mejlhede.

- Det her lægger et voldsomt pres på den polske regering. Polen er jo i princippet under forhør. Det er en historisk beslutning og det er alvorligt, understreger hun.

Polen: Det er en politisk beslutning

 EU-Kommissionens beslutning er grundløs og kun politisk motiveret. Det siger Beata Mazurek, der er talskvinde for det regerende polske parti, PiS. 

- Denne beslutning er ikke saglig, den er efter vores mening en politisk beslutning, siger hun til det polske nyhedsbureau PAP. 

Mazurek siger, at aktiveringen af artikel 7 måske kan føres tilbage til, at Polen ikke vil modtage muslimske flygtninge.

Beata Mazurek kalder EUs historiske skridt for usagligt og politisk motiveret.