Udland

Terrorofre skriver til Merkel - fik ingen kondolence, men i stedet en regning på 51 euro

For et år siden i dag kørte en terrorist en lastbil ind i et julemarked i Berlin og dræbte 11. De efterladte føler sig svigtet af den tyske kansler.

Julehyggen fik en brat ende for de mennesker, der var taget på julemarked på Breitscheidplatz i det centrale Berlin mandag d. 19 december 2016. Omkring klokken 20 om aftenen pløjede en lastbil gennem mennesker og boder på markedet. 11 mennesker blev dræbt. Næsten 100 blev såret. Flere alvorligt.

Gerningsmanden var den afviste tunesiske asylansøger Anis Amri. Før han gennemførte angrebet, havde han skudt og dræbt den polske chauffør i den lastbil, som han stjal og senere kørte ind i menneskemængden.

Vrede mod Merkel

For de overlevende og de pårørende til de dræbte er situationen ikke blevet nemmere af den måde, de tyske myndigheder har håndteret angrebet på. Det har de gjort klart i et brev til den tyske kansler Angela Merkel.

- Vi har bemærkeret, at vi ikke har modtaget nogen kondolence fra dig, hverken skriftligt eller personligt. Efter vores mening betyder det, at du ikke har levet op til dit embede, står der blandt andet i brevet.

Mange af de efterladte har klaget over, at den første officielle anerkendelse af deres tab kom i form af en regning på 51 Euro fra retsmedicinsk institut for attesteringen af deres pårørendes død. Regningen skulle betales inden 30 dage.

Hvordan kunne det ske?

En af de ting, som de efterladte og de overlevende undrer sig over, er, hvordan det overhovedet kunne ske, at Anis Amri kunne angribe julemarkedet.

Amri var ifølge tyske medier kendt af de myndighederne som en potentiel trussel, og han blev angiveligt overvåget allerede et år før, han gennemførte angrebet.

- I en tid, hvor truslen fra farlige islamister er steget voldsomt, har du ikke sørget for flere ressourcer og omorganisering af forvirrede administrative strukturer til bekæmpelse af disse farer, står der i brevet til Merkel.

Heller ikke israelske Rami Elyakim, der mistede sin kone i angrebet og selv blev slemt såret, kan forstå hvordan det kunne ske.

- En islamist med 14 forskellige navne, der bare kan bevæge sig frit rundt?, undrer han sig i et interview  med Bild.

Mangel på kompensation

For mange af ofrene har det været svært at komme sig økonomisk oven på tragedien. Flere har måttet tage lån for at betale husleje eller afdrag på boliglån for dem, der er døde, eller dem, der er blevet såret så slemt, at de ikke længere kan arbejde.

Det har været en indviklet bureaukratisk proces at få udbetalt kompensation fra den tyske stat, og få har fået mere end 10.000 Euro.

- Regeringen kan ikke bare overlade det til de sårede og de efterladte at klare situationen, siger den socialdemokratiske politiker Kurt Beck, der repræsenterer gruppen af sårede og efterladte, til The Guardian.

- Det vigtigste er at hjælpe dem i nødens time, og at sørge for, at de ikke skal løbe fra det ene sted til det andet for at få anerkendt deres rettigheder, fortsætter han.

Angela Merkels talsmand, Steffen Seibert, siger, at hun har læst de efterladtes brev "med stor respekt".

Merkel besøgte sidste tirsdag julemarkedet og talte med nogle af ejere af de små juleboder, som også havde været på markedet under sidste års angreb. Mandag mødtes hun med pårørende til de mennesker, der blev dræbt.