Udland

Meryl Streep svarer på 'MeToo'-kritik: - Min stilhed var ikke bevidst

Meryl Streep har flere gange arbejdet sammen med Harvey Weinstein og har blandt andet kaldt ham "Gud" i en Golden Globe-takketale i 2012.

Prisvindende Meryl Streep har trukket overskrifter i sagen om den sexanklagede filmproducer Harvey Weinstein.

Lørdag blev hun med navn fremhævet i et tordnende tweet, der kritiserede hende og andre skuespillerinder for deres plan om at bære sort til den store Golden Globe-prisuddeling til januar. Det for at vise solidaritet med ofre for seksuelle overgreb og chikane i kølvandet på Harvey Weinstein-sagen.

Nu har den 68-årige skuespiller svaret igen på kritikken med en længere forklaring, der er blevet offentliggjort i Huffington Post.

- Jeres stilhed er problemet

Forklaringen er rettet mod tweetets afsender, skuespiller Rose McGowan, som har været en af de mest tydelige stemmer i anklagerne mod Weinstein.

Skuespilleren, der blandt andet er kendt fra ’Heksene fra Warren Manner’, har offentligt anklaget Harvey Weinstein for voldtægt – og lørdag rettede hun så nye beskyldninger mod sine kvindelige kolleger.  

- Skuespillerinder, som Meryl Streep, der gladeligt arbejdede for The Pig Monster (øgenavn for Harvey Weinstein, red.), bærer sort til @goldenglobes som en stille protest. JERES STILHED er problemet. Jeg foragter jeres hykleri. Måske skulle I alle tage Marchesa på, skrev Rose McGowan på Twitter med henvisning til et tøjmærke skabt af Harvey Weinsteins ekskone, designeren Georgina Chapman.

Tweetet er efterfølgende blevet slettet og delvist beklaget på grund af kommentaren om Marchesa.

Ventede ved telefonen

Det har dog ikke forhindret Meryl Streep i at kommentere på kritikken.

- Det gjorde ondt at blive angrebet af Rose McGowan i overskrifterne i weekenden, men hun skal vide, at jeg ikke kendte til Weinsteins forbrydelser, hverken i 90erne, hvor han angreb hende, eller gennem de næste årtier, hvor han fortsatte med at angribe andre, siger hun i en skriftlig udtalelse til Huffington Post og fortsætter:

- Min stilhed var ikke bevidst. Jeg vidste det ikke. Jeg kan ikke lide, at unge kvinder bliver overfaldet.

Jeg er virkelig ked af, at hun ser mig som en modstander

Meryl Streep, skuespiller

Meryl Streep beskriver blandt andet, hvordan hun efter at have læst overskrifterne, sørgede for, at Rose McGowan fik hendes telefonnummer gennem fælles venner. Og at hun derefter hele dagen ventede på at Rose McGowan skulle ringe, så hun kunne fortælle hende sandheden.

- Det gjorde hun ikke, men jeg håber, hun læser dette. Jeg er virkelig ked af, at hun ser mig som en modstander, fordi vi begge sammen med alle kvinderne i vores branche står over for den samme uhyggelige fjende, udtaler den 68-årige skuespiller.

Har kaldt Weinstein for ”Gud”

Meryl Streep har arbejdet sammen med Harvey Weinstein flere gange. Blandt andet i storfilmen ’Jernladyen’, der er produceret af The Weinstein Company. Filmen sikrede tilbage i 2012 Meryl Streep en Golden Globe for rollen som Storbritanniens første kvindelige premierminister, Margaret Thatcher. Ved prisfesten kaldte Meryl Streep i sin takketale Harvey Weinstein for ”Gud”.

Skuespillerinden tog dog allerede afstand fra Harvey Weinsteins handlinger i oktober, hvor hun slog fast, at hans opførslen ikke kunne undskyldes, og samtidig beskrev de kvinder, der stod frem, som ”helte”.

Harvey Weinstein har nægtet sig skyldig i anklagerne om seksuelle overgreb.