'Ballade-Barbie' og de andre lavede voldsom uro - nu efterlyser politiet 104 personer
Sommerens demonstrationer mod G20-topmødet i Hamborg gik voldsomt for sig. Nu har tysk politi offentliggjort billeder af 104 formodede ballademagere.
Nogen af dem er klædt i sort med matchende hue og handsker. Andre er iført hat og skjorte, som var de blot på spadseretur i havnebyen.
Endelig er der så billedet af den unge pige med det lyse pandehår, hårspænde, løse bukser med blomstermotiv og bar mave. Alle er de mistænkt for at taget del i optøjerne og plyndringerne i forbindelse med sommerens G20-topmøde i Hamborg i starten af juli, og alle er de blandt de 104 billeder af formodede gerningsmænd og -kvinder, som politiet i Hamborg har offentliggjort.
”Ballade-Barbie”, som avisen Bild har kaldt den ukendte lyshårede kvinde, menes at kastet flasker og sten mod politiet.
Her fem måneder efter topmødet, da tusindvis af demonstranter stødte sammen med de 31.000 betjente, er politiet i Hamborg stadig i gang med at prøve at opspore nogle af de mest voldelige demonstranter. Seneste skridt er altså at bede offentligheden om hjælp. De 104 billeder af formodede volds- eller hærværksmænd og -kvinder er blevet offentliggjort på Hamborg Politis hjemmeside sammen med videooptagelser af udskejelserne. Her ser man, hvordan en flok sortklædte løber gennem gaden, smadrer vinduer, sætter ild til tilfældige køretøjer og undervejs bombarderer politi og beboere, der drister sig til at fotografere dem, med sten. Der er optagelser, der viser, hvordan sten, flasker og fyrværkeri regner ned over betjentene, og der er optagelser af, hvordan butikker plyndres og raseres. Ikke så sært at det var en weekend, der chokerede ikke bare Hamborgs beboere, men hele Tyskland.
Velkommen til helvede
Sammen med fotograf Jan Fagranes var jeg sendt til Hamborg den 6. til 9. juli for netop at dække de mange demonstrationer, der var bebudet. Stats- og regeringschefer fra de 20 største industrilande skulle holde deres årlige møde. Vladimir Putin var der, tyrkiske Recep Tayyip Erdoğan var der, og selvfølgelig også Donald Trump, for bare at nævne nogle, ja, og så var der jo alle de uindbudte, demonstranterne.
Mange havde til hensigt på ganske fredelig vis at vise deres utilfredshed og forlange mere handling i for eksempel klima- og udviklingsspørgsmål, og det lykkedes faktisk flere gange i løbet af ugen op til topmødet. Men også mere hårdkogte demonstranter, de, der betegner sig selv om ”Den sorte Blok” havde sat kurs mod Hamborg, og allerede ved deres første store demonstration om torsdagen gik det galt. Knap havde demonstrationstoget under overskriften ”Velkommen til Helvede” sat sig i gang, før det kom til sammenstød mellem demonstranter og politi. Jan Fagranes og jeg måtte gå i dækning under en fodgængerbro, da flaskerne begyndte at flyve gennem luften, der var tyk af politiets tåregas og peberspray. Men selv om demonstrationen levede meget godt op til sit navn, så var den intet i sammenligning med det slag, der skulle udspille sig i kvarteret ”Schanzenviertel”, Hamborgs Nørrebro, den næste aften, fredag den 7. juli.
Slaget ved Schanzen
Mens stats- og regeringscheferne lyttede til klassisk musik i koncertbygningen Elbphilharmonie, byens nye stolthed, så havde autonome og ballademagere indtaget Schanzenviertel. De havde sæt ild i gaden med bål af byggemateriale, affaldscontainere, papkasser og vejskilte. Nogle af beboerne forsøgte uden held at slukke bålene, mens andre forgæves ringede efter politi og brandvæsen. Selv om der var indkaldt forstærkninger fra hele Tyskland, var politiets kræfter ved at nå grænsen den aften, så politiledelsen besluttede sig for at afvente. Imens bølgede slaget mellem demonstranter og politi frem og tilbage i mere end tre timer. Der var tydeligvis tale om en slags manddomstest for mange af de unge aktivister, som typisk skiftede tøj fra det mere civile til den ”sorte uniform”, gerne med masker og hætter, som er den sorte bloks kendetegn. Mange havde også sørget for at have regntøj (igen i sort) med i bagagen. Man er vel forberedt på lidt af hvert, og med det civile tøj var det nemmere at komme forbi politiafspærringerne.
Forberedt på lidt af hvert, det var politiet også, blev det forsikret, men den fredag aften rykkede vandkanoner og betjente først ind omkring midnatstid. Der var nemlig meldinger om, at aktivister havde samlet masser af tungt kasteskyts, inklusive slangebøsser og molotovcocktails på taget af en bygning, og det bad man nu specialstyrker med helikopter om at tage sig af.
Da de sværtbevæbnede betjente fra det særlige indsatskorps SEK endelig nåede frem til bygningen, var der hverken spor af molotovcocktails, fliser eller slangebøsser. Men på det tidspunkt havde gaden stået i flammer i flere timer, forretninger var blevet plyndret, og beboerne i kvarteret følte sig svigtet af et politi, der i deres øjne havde mere fokus på at beskytte topmødedeltagerne, end indbyggerne i Hamborg.
Kritik af politi og borgmester
Mens indbyggerne i Schanzenviertel vågnede op til en raseret bydel, haglede spørgsmålene ned over politiledelsen og Hamborgs overborgmester. Havde politiet ikke givet udtryk for, at man nok skulle have kontrol over tingene, selv om man vidste, at mellem 7- og 8.000 voldsparate demonstranter havde besluttet sig for at forsøge at stjæle dagsordenen? Og havde borgmester Olaf Scholz ikke lovet hamborgenserne, at de knap nok ville registrere, at der var topmøde i byen? Det ville være ligesom, når der var havnefest i byen, lød beskeden fra borgmesteren!
Det, der skulle have været et prestigefyldt arrangement i den ambitiøse havneby, var blevet overskygget af de voldsomme billeder af gadekampe mellem politi og demonstranter. Hele forløbet er ved at blive undersøgt af et udvalg i hansestadens parlament. Faktisk var der allerede på forhånd stemmer, der advarede mod at placere et arrangement med så mange ”højrisikogæster” midt inde i en storby som Hamborg, der er kendt for sit rabiate autonome miljø. Topmødet fandt sted i byens messehaller, der ligger blot et stenkast fra aktivisternes højborg.
På sporet af Ballade-Barbie
Allerede inden de sidste barrikader var ryddet af vejen, gik kriminalpolitiet i gang med at forsøge at identificere nogle af gerningsmændene. Man grundlagde en særlig efterforskningsgruppe ”Soko Sorte Blok”, (Soko for Sonderkommando) som møjsommeligt har indsamlet anmeldelser, videooptagelser og billeder fra de dage, hvor gaderne stod i brand. Nogle stammer fra politiets egne videohold, andre har øjenvidner stillet til rådighed, ligesom også videooptagelser fra busser og tog er blevet gennemgået. ”Aldrig før i tysk kriminalhistorie har politiet været igennem så stort et materiale” lyder det med slet skjult stolthed lyder fra efterforskningsgruppens leder.
Mere end 12 terabyte materiale har de 180 betjente fra ”Soko Sorte Blok” analyseret, og ud fra dem har de hentet billederne af de 104 mistænkte, deriblandt ”Ballade-Barbie”. Politiet mener, at der var cirka 5000 gerningsmænd på spil de dage, og indtil videre arbejder man på 3440 konkrete sager. Alt bliver gjort for at sætte navn og adresse på nogle af de skyldige.
Første mistænkte har meldt sig
Tusindvis af sager, men indtil videre ganske få domfældelser. Sådan lyder den foreløbige status over efterforskningsarbejdet, som blandt andet har involveret en stribe razziaer i venstreorienterede miljøer landet over.
22 er blevet dømt for deres rolle under urolighederne, heraf var de seks domme ubetingede. Den højeste straf lyder på tre års fængsel for vold og forstyrrelse af den offentlige orden. Den dømte er den 28-årige Ûmüt Y, som selv bor i Schanzen-kvarteret og har fortalt, at han sad og så fjernsyn, da han helt spontant og med en del alkohol i blodet valgte at løbe på gaden og deltage i optøjerne.
Politiets usædvanlige beslutning om at bede offentligheden om hjælp ved at offentliggøre billederne af de 104 mistænkte er i øvrigt blevet kritiseret fra flere sider for at være et alt for vidtgående skridt. Autonome fra Berlin har reageret på deres egen måde og valgt at gøre gengæld ved at lægge billederne af 54 politibetjente ud på nettet. Betjentene skal have deltaget i rydningen af besatte ejendomme i bydelen Friedrichshain i Berlin.
Trods kritikken har politiet kunnet melde om de første resultater. En af de formodede hærværksmænd, hvis billede er blevet offentliggjort, har nu selv meldt sig til politiet. Desuden har Soko Sorte Blok i løbet af blot det første døgn modtaget mere end 50 henvendelser fra befolkningen.