Udland

Trump afviser spekulationer om fyring af Mueller

Robert Mueller beskyldes for at have anskaffet materiale på ulovlig vis i undersøgelse, som skal afdække russisk indblanding i valgkamp.

Det er en heksejagt, og det er demokraternes forsøg på at finde en undskyldning for Hillary Clintons nederlag.

Sådan har den amerikanske præsident, Donald Trump, sagt om undersøgelsen, der skal afdække en eventuel indblanding fra Rusland under den amerikanske præsidentvalgkamp i USA sidste år.

Den tidligere FBI-chef Robert Mueller står bag undersøgelsen, og det har gjort ham til en upopulær mand i Det Hvide Hus.

Så upopulær, at der har været spekulationer om, hvorvidt præsidenten vil fyre ham og dermed tage det skridt, som mange analytikere og tilhørere har spået, at han vil gøre. Det skriver The Guardian.

Men det tyder på, at Robert Mueller kan fortsætte sin undersøgelse. Søndag afviste Donald Trump nemlig, at han vil fyre Mueller.

- Nej, det vil jeg ikke, lød fra Donald Trump på et pressemøde i Det Hvide Hus.

Her garanterede han endnu en gang, at der ikke har været samarbejde mellem hans stab og Rusland under præsidentvalgkampen.

Trump-advokater kritiserer undersøgelse

Tidligere samme dag kritiserede Donald Trumps advokater ellers Rusland-undersøgelsen.

Ifølge dem har Robert Mueller opnået adgang til emails, der kan ende som bevismateriale i undersøgelsen, på ulovlig vis.

Embedsmand i det amerikanske justitsministerium Marc Short sagde efterfølgende til NBC, at der overhovedet ikke har været tale om at fyre Robert Mueller i Det Hvide Hus.

- Sandheden er, at administrationen har arbejdet så godt som muligt sammen med specialrådgiveren, sagde han.

- Men skatteyderne har betalt mange millioner dollars på den her undersøgelse, og det har stadig ikke vist sig, om der er nogen forbindelse til russerne. Jeg tror, det amerikanske folk er klar til at komme videre.

Statssekretær Steven Mnuchin bakker ham op og kalder Robert Muellers undersøgelse en kæmpe distraktion, som bør være ovre hurtigt.

I et brev til Senatet skrev Donald Trumps advokat, at man "ulovligt anskaffede privat materiale og private samtaler til brug for den særlige undersøger(...), og at forfatningssikrede rettigheder er blevet overtrådt i forbindelse med informationsdelingen".

Ved søndagens pressemøde blev Donald Trump spurgt, om han mente, at beskederne blev anskaffet på ulovlig vis.

- Det ser ikke godt ud. Det er sørgeligt at se. Mine folk er meget oprørte over det, og jeg kan ikke forestille mig, at der er noget i dem. For som vi har sagt, er der ikke noget samarbejde, lød det fra præsidenten.

Talsmand: Reglerne blev overholdt

Robert Mueller har ikke meget tilovers for anklagerne. Ifølge talsmanden Peter Carr er alle regler blevet overholdt.

- Når vi har fået emails i forbindelse med vores igangværende kriminelle undersøgelse, har vi sikret kontohaverens samtykke og den passende juridiske proces.

Dokumenterne kommer fra 13 personer knyttet til Donald Trump. Blandt andet den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn, som har indrømmet, at han løj over for FBI om indholdet af et møde med den russiske ambassadør.

Første sigtelser er rejst

De første sigtelser er rejst i Robert Muellers Rusland-undersøgelse - blandt andet mod Donald Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort.

Kilder oplyser til den amerikanske tv-station CNN, at en føderal storjury i Washington D.C. fredag har godkendt sigtelserne.

Amerikanske efterretningstjenester har tidligere bekræftet, at Rusland forsøgte at påvirke valget.

Robert Mueller har frie hænder til at vælge sin stab, og han er ikke forpligtet til at holde justitsministeren orienteret om undersøgelsens forløb. Som såkaldt særlig anklager har han beføjelser til at rejse tiltale mod eventuelle mistænkte i sagen.