Udland

Dødsdømt svensk-iraner tilstår spionage på iransk stats-tv

Forskerens kone fortæller, at iranske efterforskere truede med at dræbe hans børn, hvis han ikke samarbejdede.

Den dødsdømte svensk-iranske forsker Ahmedreza Djalali tilstod søndag på iransk stats-tv, at han har været spion for udenlandske efterretningstjenester.

Hans kone hævder dog, at Djalali blev tvunget til at læse en tilståelse op for kameraet.

- De indspillede denne video og satte ham i isolation og sagde, at du skal lave denne video. Hvis du gør det, så løslader vi dig i morgen. Hvis ikke du gør det, så tager vi til Sverige og dræber dine børn, siger Vida Mahrannia, der er gift med Ahmedreza Djalali, til det svenske nyhedsbureau TT.

Har hidtil nægtet sig skyldig

Irans højesteret stadfæstede i sidste uge dødsdommen mod Djalali, der tidligere har forsket ved Karolinska Instituttet i Stockholm. Han har også permanent opholdstilladelse i Sverige.

Djalali blev anholdt i april 2016 og blev senere dømt for spionage. Han har hidtil nægtet sig skyldig i anklagerne.

I tv-udsendelsen, der blev sendt på iransk stats-tv søndag, bliver Djalali nævnt i forbindelse med drabene på fire iranske forskere mellem 2010 og 2012.

Attentaterne skulle ifølge indslaget være et israelsk forsøg på at sabotere det iranske atomenergiprogram.

Ahmedreza Djalali siger i tv-klippet, at han leverede oplysninger til den israelske efterretningstjeneste Mossad om de fire forskere.

- De viste mig bileder af nogle mennesker eller satellitbilleder af atomkraftværker og bad mig om at give dem oplysninger om det, siger Djalali i klippet.

Djalalis kone fortæller, hvordan efterforskerne tvang tilståelsen ud af ham.

- Min mand fortalte mig, at de skreg af ham, hver gang han sagde noget, der ikke stod i teksten og stoppede med at filme, siger Vida Mahrannia til nyhedsbureauet Reuters.