Udland

40 rohingya-landsbyer kan være ødelagt siden oktober

Behovet for nødhjælp til rohingya-flygtningene i Bangladesh er enormt. Michael Drost-Hansen

FN's menneskerettighedschef, Zeid Ra'ad Al Hussein, antyder, at der foregår et folkedrab i Myanmar.

Analyser af satellitfotos afslører nye ødelæggelser af rohingya-landsbyer i Myanmar i oktober og november. Det mener menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.

Human Rights Watch, HRW, har identificeret 40 landsbyer, hvor bygninger er ødelagt. Hvis det stemmer, er i alt 354 af det muslimske mindretals landsbyer blevet delvist eller totalt ødelagt siden den 25. august i år.

- Myanmars militær har ødelagt rohingya-landsbyer, få dage før aftalen om hjemsendelser af flygtninge fra Bangladesh blev indgået. Det viser, at løftet om at sikre flygtningene en sikker tilbagevenden kun er et pr-stunt, siger HRW's direktør i Asien, Brad Adams.

- Et skoleeksempel på etnisk udrensning

I tiden efter 5. september er mindst 118 landsbyer blevet ødelagt ifølge organisationens analyser.

Den 5. september var den dato, som Myanmars leder, Aung San Suu Kyi, fastsatte som et punktum for de såkaldte sikkerhedsoperationer, som blev iværksat af Myanmars militær. Det skete, efter at rohingya-oprørere den 25. august angreb 30 politi- og militærposter.

FN's menneskerettighedschef, Zeid Ra'ad Al Hussein, siger samtidig til mediet BBC, at han ikke vil blive overrasket, hvis en domstol en dag kommer til at fastslå, at der bliver begået folkedrab på rohingyaerne.

Zeid Ra'ad al-Hussein har med sine udtalelser skærpet tonen omkring udviklingen i Myanmar. Flere end 650.000 mennesker er flygtet fra delstaten Rakhine til nabolandet Bangladesh.

Menneskerettighedschefen har tidligere kaldt militærets fremfærd for "et skoleeksempel på etnisk udrensning".

Læger Uden Grænser offentliggjorde i sidste uge en rapport, som siger, at mindst 6700 rohingya-muslimer er blevet dræbt under volden. Blandt de dræbte er omkring 700 børn. Tallene er baseret på undersøgelser gennemført blandt rohingyaer, som er flygtet til Bangladesh.