Udland

Sverige vil forbyde sex uden udtrykkeligt samtykke

Ny lov er også et værktøj, som skal bidrage til at ændre holdninger og vurderinger i det svenske samfund.

Samtidig med den internationale #MeToo-bevægelse ruller verden over, fremsætter den svenske regering et lovforslag, som forbyder sex med en person, som ikke udtrykkeligt har sagt ja eller aktivt udtrykker ønsker om at deltage.

- Sex skal være frivilligt, og er det ikke frivilligt, så er det ulovligt, siger den svenske statsminister, Stefan Löfven.

Stefan Löfven, vicestatsminister Isabella Lövin og justitsminister Morgan Johansson præsenterede søndag lovforslaget på et fælles pressemøde. Forslaget skal gælde fra den 1. juli 2018.

De lovændringer, der lægges op til, vil betyde, at flere handlinger kommer til at blive regnet som værende voldtægt, og at strafferammerne forhøjes.

- Men loven er også et værktøj, som skal bidrage til at ændre holdninger og vurderinger i vores samfund, siger Löfven.

Loven om samtykke vil ifølge den svenske regering medføre øget tydelighed, så en person i hvert nyt moment af sexakten siger eller viser vilje til at være med.

Allerede i dag kan en gerningsmand i Sverige i de fleste situationer, hvor samtykke mangler, blive dømt for voldtægt. Siden 2005 er begrebet blevet uddybet til at omfatte flere handlinger.

Lignende dansk forslag

I Danmark har Socialdemokraterne, Radikale Venstre og SF tidligere foreslået et lignende forslag, der dog ikke er blevet gennemført.

I Berlingske foreslog partierne i august 2016, at seksuelt samkvem mellem to personer skal være afhængig af, om der er et samtykke eller ej.

På den måde ønsker partierne at komme ud over diskussioner om, hvorvidt der i konkrete sager om voldtægt har været tale om tvang eller trusler. 

- Når vi kan høre, at der i konkrete sager rejses diskussion om, hvilket tøj pigen havde på, eller hvordan hun dansede, så har vi som samfund et problem. Vi ønsker simpelthen at føre vores lovgivning på voldtægtsområdet ind i den moderne virkelighed: Seksuelt samkvem mellem to personer skal være afhængig af, om der er et samtykke eller ej, sagde Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

Personen skal deltage frivilligt

Læs her, hvordan lovgivningen er på området i Sverige i dag, og hvordan forslaget vil ændre det.

Disse situationer er voldtægt ifølge svensk lovgivning i dag:

  • Når gerningsmanden tvinger nogen til at have sex ved at bruge vold eller tvang.
  • Når gerningsmanden udnytter en person, som er bevidstløs, sover, beruset, syg eller i en særlig sårbar situation.
  • Tilfælde hvor offeret på grund af eksempelvis alvorlig frygt reagerer med passivitet.

Sådan vil forslaget ændre lovgivningen i Sverige:

  • Med forslaget vil frivilligheden i samlejet blive gjort mere tydelig. Når man har sex med en person, skal man forsikre sig, at personen deltager frivilligt. Hvordan dette præcis skal bedømmes, vurderes fra sag til sag.
  • Tanken er, at forslaget skal fungere forebyggende, men også fange de tilfælde, hvor personen befinder sig i en særlig sårbar situation. Det kan eksempelvis være, når vaginalt samleje bliver til analt samleje, uden at offeret er med på det.
  • Regeringen foreslår desuden at indføre regler om uagtsomme voldtægter og uagtsomme seksuelle overgreb. Det betyder, at gerningsmanden kan dømmes, selv om pågældende ikke havde til hensigt at voldtage.

Kilde: TT