Weinstein krævede lesbisk nøgenscene og kom med dødstrusler, siger stjerne

I et indlæg i New York Times melder den mexicanske Hollywood-skuespillerinde Salma Hayek sig nu blandt ofrene for Harvey Weinsteins sexchikane.

Sexchikane, psykisk terror, trusler. En dødstrussel endda.

Det er hørt før i forbindelse med produceren Harvey Weinstein. Men nu fortæller skuespillerinden Salma Hayek sin version, og det er en version, der tegner et billede af en verden og en mand, der, ifølge hende, det ene øjeblik kunne være charmerende og venlig og det næste aggressiv og hadefuld, og som absolut ikke brød sig om ordet 'nej'.

Jeg slår dig ihjel – tro ikke, at jeg ikke kan

Harvey Weinstein, ifølge Salma Hayek

Hayek begynder med en slags undskyldning. En forklaring. På hvorfor hun ikke har sagt noget før nu. Hun beskriver, hvordan hun har rost sig selv for at være den store, den tilgivende. For at være kommet videre. Og desuden: Katten var jo allerede ude af sækken:

- Jeg havde hjernevasket mig selv til at tro, at det var overstået, og at jeg havde overleveret. Jeg gemte mig fra mit ansvar for at tale om det med den undskyldning, at der var nok, der allerede var involveret i at belyse mit monster, skriver Hayek i et indlæg i New York Times.

Historien centrerer sig om tilblivelsen af filmen ’Frida’, som Hayek forsøgte at få et produktionsselskab til at støtte. Den begynder håbefuldt, men ender med et nervøst sammenbrud og en løgn, der strækker sig over 16 år.

Kontaktede selv Weinstein

I slutningen af 90'erne havde Hayek haft et par store roller i filmene ’Desperado’ og ’Fools Rush In’ og var i så høj grad inspireret af den mexicanske maler Frida Kahlo, at hun følte sig kaldet til at lave en film om hende.

Jeg tror ikke, der var noget, han hadede mere end ordet ’nej’

Salma Hayek

Der var et oplagt sted at gå hen med den slags idéer: Produktionsselskabet Miramax. Selskabet havde skabt sig et navn ved at satse på alternative fortællinger og nye instruktørnavne som Robert Rodriguez, Gus Van Sant og Quentin Tarantino.

Virksomheden var grundlagt og ejet af brødrene Bob og Harvey Weinstein.

Så da Harvey Weinstein greb Salma Hayeks filmprojekt og tilbød at skyde mange penge i det, blev hun glad og smigret. Et førstehåndsindtryk, Harvey Weinstein efterlod mange mennesker med, skriver hun.

Hayek troede, at filmen var sikret. Som planlagt skulle hun selv spille hovedrollen. Hun fik godt nok ikke en særlig høj løn, og hun havde bundet sig til at spille med i flere af Weinsteins film og til at medproducere filmen uden at blive krediteret for det. Men så havde hun også gjort sit. Harvey Weinstein havde sagt ’ja’ til hende.

Troede hun. For nu viste Weinstein en anden side af sig selv.

Forventede mere end en film

Det blev hurtigt tydeligt, hvad Weinstein i virkeligheden forventede at få for sin investering, skriver hun. Og hvad han også forventede, at hun skulle sige ja til. Det blev i stedet til en lang række afvisninger.

Gang på gang måtte hun sige nej til at lade ham komme ind på hendes hotel. Døgnet rundt. Gang på gang mødte han op på filmset. Endda én gang et, som han ikke engang var involveret i.

Hun sagde nej til at gå i bad med ham.

Nej til at lade ham se hende tage et bad.

Nej til at lade ham massere hende.

Nej til at lade en af hans nøgne venner give hende massage.

Nej til at lade ham give hende oralsex.

Nej til at smide tøjet med en anden kvinde.

Nej, nej, nej…

Skriver hun.

Og efter hvert nej måtte Hayek føle vreden fra Weinstein. For som hun skriver:

- Jeg tror ikke, der var noget, han hadede mere end ordet ’nej’.

Salma Hayek er overbevist om, at det kun var hendes venskab med store Hollywood-navne som Quentin Tarantino og George Clooney, der reddede hende fra at blive voldtaget.

Kom med dødstrussel

Weinstein forsøgte alt for at komme i nærkontakt med hende. Hans taktik spændte fra smiger til aggression, som da han i et vredesudbrud sagde:

- Jeg slår dig ihjel – tro ikke, at jeg ikke kan.

Ifølge Salma Hayek førte hendes afvisninger af Weinstein snart til en sådan vrede, at han forsøgte at spænde ben for det projekt, som havde ført hende til ham: Filmen 'Frida'.

Han fremsatte en række krav, som var næsten umulige at leve op til med en kort deadline: Hun skulle få omskrevet manuskriptet, skaffe 55 millioner kroner til finansiering af filmen, tilknytte en A-liste-instruktør og få fire af filmens mindre roller besat af prominente Hollywood-navne.

Til sin egen overraskelse og takket være gode forbindelser i Hollywood klarede Hayek opgaven.

Weinstein var nu tvunget til at producere en film, som han ikke længere var interesseret i, og det fik hans vrede til at eskalere.

Da optagelserne begyndte, stoppede sexchikanen. I stedet gik han nu, ifølge Hayek, efter filmen.

- Vi betalte prisen for at konfrontere ham næsten hver dag, hvor vi optog, skriver hun.

Søgte selv anerkendelse

I sin beskrivelse af forløbet er Salma Hayek ikke blind for sine egne brister. Ikke mindst når det kommer til den anerkendelse, som hun – på trods af chikanen – stadig søgte hos den mægtige producer.

Jeg blev nødt til at sige ja

Salma Hayek

Det viste sig blandt andet, da Harvey Weinstein midtvejs i forløbet pludselig krævede, at Hayek skulle barbere de sammenvoksede øjenbryn, som i høj grad karakteriserede Frida Kahlo, og stoppe med at efterligne den halten, som Kahlo var plaget af i store dele af sit liv.

Weinstein klagede også over Hayeks skuespil og fortalte hende, at det eneste, hun havde kørende for sig, var hendes sexappeal, og da der ikke var noget af den i 'Frida', ville han lukke ned for filmen.

Fanget i et Stockholm-syndrom

Hayek beskriver, hvordan hun følte sig fanget i en tåge af et Stockholm-syndrom, hvor hun ønskede, at Weinstein ville anerkende hende som en dygtig skuespiller og producer, der havde øjnet en filmmulighed og evnet at forløse den.

Men der var kun én mulighed tilbage: Weinstein ville kun lade hende færdiggøre filmen, hvis hun gik med til at lave en sexscene med en anden kvinde. Han krævede fuld frontal nøgenhed.

Det var ikke første gang, han havde krævet mere sex og mere hud i filmen, men instruktøren, Julie Taymor, havde tidligere spist ham af med at lade en scene ende i et kys i stedet for den elskovsscene, han drømte om.

Salma Hayek beskriver, hvordan hun indså, at filmen kun kunne blive færdig, hvis hun accepterede hans krav om at lave scenen med medskuespillerinden Ashley Judd.

- Jeg blev nødt til at sige ja. Så mange år af mit liv var blevet brugt på at lave den her film. Vi var omkring fem uger inde i optagelserne, og jeg havde overbevist så mange mennesker om at deltage. Hvordan kunne jeg lade deres fremragende arbejde gå til spilde?

Så Salma Hayek gik med til at lave scenen.

Måtte tage angstdæmpende medicin

På dagen for optagelsen fik hun et nervøst sammenbrud. Først med rystelser og tårer.

- Som om jeg kastede tårer op, skriver hun.

Foran et måbende filmhold begyndte Hayek også at kaste op. For at stoppe det forsøgte hun at tage angstdæmpende medicin, der dog til at begynde med kun gjorde det værre.

Hun kunne ikke forklare filmholdet, at det ikke var fordi, hun skulle være nøgen med en anden kvinde eller nøgen foran kameraet, at hun reagerede så kraftigt. Det var fordi, hun skulle være nøgen for Harvey Weinstein.

Til sidst blev scenen optaget.

Ville ikke give filmen premiere

Da optagelserne var overstået, måtte Hayek fjerne sig helt fra efterproduktionen, fordi hun var så psykisk medtaget. Filmens instruktør, Julie Taymor, måtte derfor kæmpe alene med Weinstein, der pludselig mente, at filmen ikke var god nok til at komme i biografen, men skulle direkte på video.

Han gik med til at lade den få premiere i én biograf i New York, hvis et publikum til en prøvevisning ville bedømme filmen til mindst 80 (ud af 100, red.), skriver Hayek.

Ifølge Hayek får mindre end 10 procent af alle film så høj en score ved en prøvevisning.

’Frida’ scorede 85.

Filmen endte med at indtjene over 280 millioner kroner verden over. Næsten en femdobling af produktionsomkostningerne.

Filmen vandt to Oscars og var nomineret til seks. Den ene nominering gik til Salma Hayek for bedste skuespillerinde.

Afviser anklager

Salma Hayeks indlæg i New York Times har fået Harvey Weinstein til at reagere. En talsperson skriver således på Twitter:

- Alle de påståede seksuelle krænkelser, som bliver beskrevet af Salma, er ikke korrekte, og andre, der bevidnede dem, har en anden udlægning af, hvad der skete.

Talspersonen skriver også, at Hayek har spillet med i flere af Weinsteins film efter 'Frida', og insinuerer dermed, at hendes forhold til ham ikke kan have været så problematisk.

Hayek bekræfter selv i sit indlæg, at hun har spillet med i flere Weinstein-film i mindre roller efter 'Frida', men skriver, at det var et af Weinsteins krav, som hun gik med til for at få ’Frida’ produceret.