Udland

Migration: EU dybt splittet inden sprængfarlig middagsdebat

Der står migration på menuen på EU-topmødet i Bruxelles i denne uge, og EU's ledere er dybt splittede i spørgsmålet.

Splittelsen var tydelig, da EU's stats- og regeringschefer torsdag eftermiddag ankom til topmøde i Bruxelles. Der venter en sprængfarlig debat ved arbejdsmiddagen torsdag aften, hvor flygtninge- og migrant-debatten er på menuen.

Siden 2015 har der næppe været et topmøde, hvor migration ikke - formelt eller uformelt - har været på dagsordenen.

Men selvom migrationsstrømmene faktisk er aftagende netop nu, så er der fortsat dyb splittelse, når det gælder den tvungne fordeling af de mange flygtninge, der strander i særligt Italien og Grækenland.

Splittelse mellem Øst og Vest

Da flygtningekrisen var på sit højeste i efteråret 2015, vedtog EU-lederne med kvalificeret flertal en ordning, som skulle tage presset fra Italien og Grækenland.

Flygtninge fra de lande, der havde en stor sandsynlighed for at få asyl i Europa - for eksempel dem, der var flygtet fra krigen i Syrien - skulle fordeles fra lejrene i Sydeuropa til de øvrige EU-lande.

To år senere nægter Ungarn, Tjekkiet og Polen dog stadig at tage deres del, og EU-kommissionen indstillede dem derfor i sidste uge for EU-domstolen, hvor en sag snart vil begynde mod de tre forhenværende østlande.

De tre landes uvilje til at underkaste sig kvoteordningen har fået mange af de øvrige EU-ledere til at stejle over det, de mener, er manglende solidaritet.

Benzin på bålet

Nu går diskussionen på, hvordan man skal reformere den såkaldte Dublin-forordning, der handler om, at en flygtning kun kan søge asyl i det EU-land, personen er ankommet til og registreret i først.

Den sprængfarlige diskussion går på, om man lave Dublin-systemet om, så migranter automatisk bliver fordelt til alle EU-landene og Italien og Grækenland ikke står med alt ansvaret for de mange migranter, der kommer over Middelhavet.

Donald Tusk, som er formand for det Europæiske Råd og vært for EU-topmøderne, hældte dog ekstra benzin på bålet, da han tidligere på ugen i et notat gjorde det klart, at han synes, tvangsfordeling af flygtninge er en dårlig idé.

Det fik straks EU-kommissionens migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, til at kalde notatet for "uacceptabelt" og "anti-europæisk", mens andre EU-ledere også rystede på hovedet over Tusks 'åbenhjertighed'.

Og splittelsen mellem EU-lederne var tydelig at mærke, da de ankom til topmødet torsdag eftermiddag:

Angela Merkel, Tysklands kansler:

- Vi har ikke kun brug for solidaritet til at få styr på migrationens ydre faktorer - som er vigtige - men også en solidaritet internt i EU (fordeling af flygtninge, red.). ... Der kan ikke være selektiv solidaritet mellem EU-medlemslandene. Det nuværende Dublin-system fungerer overhovedet ikke, det er derfor, vi har brug for intern solidaritet.

Mateusz Morawiecki, Polens premierminister:

- Vi har nået et vendepunkt i EU i forhold til forståelsen af flygtningepolitikken. Jeg er meget glad for, at vores tilgang til flygtningepolitikken i stigende grad er accepteret her i Bruxelles.

Mark Rutte, Hollands premierminister:

- Vi er tilhængere af en "og-og-og"-løsning. Det betyder, at vi for det første skal arbejde på at fjerne grundene til, at mennesker emigrerer. For det andet skal vi få styr på EU's ydre grænser. For det tredje skal vi have solidaritet. Det er simpelthen nødvendigt. Vi kan ikke have et system, hvor nogle lande 'shopper' efter de ting fra EU, de godt kan lide, men ikke gider udvise den nødvendige solidaritet, som er en del af vores union og en del af de værdier, jeg personligt selv tror på.

Donald Tusk, formand for det Europæiske Råd:

- I dag og i morgen vil vi diskutere emner, hvor der er en mangel på enighed. Når det drejer sig om migration, er splittelsen groft sagt mellem Øst og Vest. Denne splittelse skyldes forskellige følelser, hvilket gør det svært at finde et fælles sprog og rationelle argumenter til debatten. Og det er derfor, vi skal arbejde endnu mere intensivt og effektivt på vores enighed end før.

Dalia Grybauskaitė, Litauens præsident:

- Der er ingen, der slår fordelingskvoterne ihjel. Vi skal diskutere om den mest effektive mekanisme til at håndtere migrationsspørgsmålet. Men i dag ser vi, at i nogle lande er kvotesystemet ineffektivt og kun delvist implementeret. Så vi skal kigge efter mere effektive måder at løse det på.

Robert Fico, Slovakiets premierminister:

- Vi vil virkelig gerne vise solidaritet, men samtidig afviser vi idéen om kvoter, fordi vi tror, at de ikke virker. De er ineffektive, og i aften vil jeg støtte Donald Tusks idé, som han for nylig har udtrykt den. For beslutningen om kvoterne (i efteråret 2015, red.) har virkelig splittet EU, og vi skal være meget forsigtige i fremtiden med at tage den slags beslutninger.