Banker vil have aftale med UK og EU på plads i en fart

16x9
Hvordan skal den britiske bankverden håndtere Brexit? - spørgsmålet kan først besvares når der er en aftale på plads. Foto: DANIEL SORABJI / Scanpix Denmark

I verdens finanshovedstad, London, er bankerne tilfredse med forhandlingerne om Brexit, men det skal gå hurtigt, hvis London skal bevare sin position.

I verdens største centrum for finans, den britiske hovedstad London, er man ivrige for at EU og Storbritannien tager hul på drøftelserne om, hvordan det fremtidige forhold skal se ud. Ifølge Reuters involverer en tredjedel af de transaktioner, der finder sted i Londons finansdistrikt, kunder i EU. Derfor er det kærkomment for Londons finansvirksomheder, at alt tyder på at EU’s stats og regeringschefer på EU topmødet i denne uge giver grønt lys til, at forhandlingerne kan bevæge sig fremad.

I denne uge udtalte Catherine McGuinness fra the City of London, der er den kommune, der huser finansdistriktet:

- Julen er faldet tidligt i år for de finansielle virksomheder med nyheden om, at Brexit forhandlingerne nu kan bevæge sig videre til fase to. Regeringen har taget et stort skridt fremad. Men nu begynder det hårde arbejde.

En afgørende periode

Noget af det, man særligt holder øje med fra the City, som Londons finanscentrum bliver kaldt, er, hvornår parterne bliver enige om en såkaldt overgangsperiode. Både EU og briterne har udtrykt ønske en periode på cirka år fra marts 2019, når briterne officielt forlader EU, hvor UK stadig betaler til unionen, og i bytte er underlagt de samme regler som i dag – det man kalder en overgangsperiode.

Danske Jens Torpe ejer London-avisen City AM, der leverer nyheder fra finansverdenen fortæller, at overgangsperioden er afgørende for the City:

- Alt, hvad finansielle markeder hader, er uvished. Nu har man gået rundt i stort set 18 måneder og ventet på at få en eller anden tilkendegivelse af, hvilken retning regeringen ville gå. Det, man virkelig foretrækker, er så blød en landing som muligt, så man fortsat kan beholde hovedkontorerne og langt den største del af arbejdsstyrken her i London, siger Jens Torpe til TV 2

Det flugter med, hvad Financial Times forudså for nyligt, da avisen skrev:

- Hvis de (bankerne, red.) mister deres muligheder for at handle over grænsen til resten af Europa, så vil nogle af bankerne flytte væk fra London.

Truer med udflytning af arbejdspladser

Og det er netop, hvad nogle bankchefer har luftet muligheden for. I en serie af tweets har topchefen i den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, ytret sin misfornøjelse ved Brexit og samtidig løftet sløret for bankens beredskabsplaner, hvis en Brexit-aftale ikke kommer i hus. Lloyd Blankfein, der har 6000 ansatte i London, skrev den 19 oktober på twitter:

"Har lige forladt Frankfurt. Gode møder, godt vejr, nød det virkeligt. Godt, fordi jeg kommer til at bruge meget mere tid der. #Brexit"

Goldman Sachs havde, ifølge avisen the Telegraph, netop skrevet under på en lejeaftale af lokaler med plads til op mod 1000 medarbejdere i Frankfurt.

Også den schweiziske bank UBS havde bebudet, at den ville flytte arbejdspladser ud af London, fortæller Jens Torpe:

- UBS havde talt om at flytte 2000 mennesker ud af London, men nu ser det ud til at blive 200 efter udmeldingen fra regeringen om en delaftale med EU.

Men Torpe understreger også, at situationen kan ændre sig, idet mange af de store banker allerede er i fuld gang med at kigge deres beredskabsplaner igennem, alt afhængigt af hvad der sker ved forhandlingsbordet i EU.

- Jeg tror, at der fra kontinentets side er et drive for at trække den position, som London har i dag ind på kontinentet, så England står udenfor, siger Jens Torpe til TV2.

London kan miste sin status som førende finanscentrum

To gange om året bliver der udgivet en liste over de største finanscentre i verden (Global Financial Centres Index), og trods Brexit-forhandlinger blev det i september i år slået fast, at London er nummer 1 på listen. Tal fra interesseorganisationen TheCityUK viser, at finanssektoren beskæftiger cirka 700.000 personer i Storbritanniens hovedstad, hvor hundredvis af britiske og internationale banker har til huse. Finanssektoren udgør omkring 10 procent af den samlede britiske økonomi og er landets største eksportvare.

Størrelsen på sektoren, at banker i årtier har investeret i Storbritannien, adgangen til medarbejdere med de rette uddannelser og det universelle engelske sprog er bare nogle af grundene til, at visse eksperter ikke ser Londons nuværende status som verdens finans navle forsvinde, uanset hvad forhandlingerne i EU måtte bringe.

Men så lyst ser Jens Torpe ikke på situationen. Han forklarer, at han var i byen i slutningen af 60’erne, da London var VERDENS hovedstad. Men han husker også, at byen fem år senere var hårdt ramt af både bankkrise og oliekrise:

- Det har de fleste englændere, også dem fra finansverdenen, glemt, når jeg snakker med dem. De siger, at London er så stort et finanscentrum, at de nægter at tro på, at situationen kan ændre sig. Jeg er knap så optimistisk, fordi vi før har set, at situationen kan ændre sig hurtigt.