Udland

1640 journalister kæmpede om Putins pegefinger i politisk 'onemanshow'

Journalister kæmper indædt for at få præsident Vladimir Putins opmærksomhed. Men det er ikke helt let.

Det er ikke let at stille et spørgsmål til Ruslands præsident, Vladimir Vladimirovitj Putin.

Men alligevel forsøger de mange journalister ivrigt at råbe ham op. Med store papskilte prøver de at fange hans opmærksomhed, mens de fægter med armene.

Dagens pressemøde med Ruslands præsident ligner nemlig en mellemting mellem et pressemøde og en rockkoncert, hvor 1640 journalister ivrigt forsøger at få et ord indført i det store konferencecenter World Trade Center i Moskva.

En skov af skilte med fisk og skak

"Ukraine" står der på et skilt.

Det betyder, at journalisten vil spørge om noget, der handler om Ukraine.

"Fiskeproduktion" står der på et andet. 

"Spørgsmål om skak" står der på et tredje.

"Kvas" står der på skiltet over en fjerde journalist. Det er en russisk nationaldrik, som laves på gæret, mørkt brød. Men i første omgang bliver journalisten i hvert fald ikke valgt af Putin.

I stedet går første spørgsmål på pressemødet til et radiomedie, som repræsenterer den unge generation, bliver der sagt. Den unge journalist siger, at hun er meget overrasket over at få første spørgsmål. Det ser dog ikke sådan ud, da hun med stor selvtillid spørger:

- Hvorfor stiller du op til genvalg som præsident?

Putin bruger anledningen til at fortælle om sine visioner for indenrigspolitikken. 

Putin: Vil gerne have en opposition

En journalist fra det Kreml-loyale tabloidmedie LifeNews følger op:

- Er det ikke kedeligt for dig, at der ikke er en værdig opposition?

Putin svarer, at han gerne vil have et balanceret politisk system, og at det er umuligt uden en opposition.

- Det største problem for oppositionen er, at de ikke kan tilbyde en ægte dagsorden, som folk vil tro på, siger han.

Lyn-analyse

Det siger Putin om oppositionen: - Det største problem er, at de ikke kan tilbyde en ægte dagsorden, som folk vil tro på. Men jeg vil gerne have en opposition.

Det betyder: Sjovt nok er der masser af opposition i Rusland, som Aleksej Navalnij har demonstreret, og han har, trods benspænd, overraskende god opbakning. Men han får aldrig lov at stille op officielt, da han er dømt for bedrageri i en sag, han siger er opspind. Så i Putins verden er der ingen rigtige modkandidater, og han præsterede også i dag at undgå at nævne Navalnij ved navn, men i stedet som ”den førnævnte person”. 

 

Formålet med pressemødet er dog ikke nødvendigvis at få tilfredsstillende svar på de kritiske spørgsmål.

- Trump har sine tweets, Putin har sine årlige pressemøder. Det er hans måde at formidle en tæt kontakt til den russiske befolkning, og da den bliver sendt live på adskillige russiske kanaler, fungerer journalisterne nærmest som statister i det årlige Putin-show, fortæller TV 2-korrespondent Uffe Dreesen.

I år er det noget helt særligt, da der i marts er præsidentvalg i Rusland. Og Putin stiller op, denne gang som uafhængig kandidat, fortalte han.

- Alle ved, at Putin vinder. Det ligger i systemet, og det kunne jo få mange til at vælge at blive hjemme. Så dagen i dag var en mulighed for at vise, at han bekymrer sig om nogle af de emner, der optager russerne, og det er mere hverdagen end storpolitik. Det afspejlede sig for eksempel i spørgsmålene om sundhedssystemet og pension, siger Uffe Dreesen.

Nogle spørgsmål aftales med Kreml

Der er dog også plads til kritiske spørgsmål. Og hvis de ikke huer de regeringstro russiske journalister, så buher de højlydt.

Som for eksempel da en ukrainsk journalist spørger ind til den "massakre", der ifølge ham foregår i det østlige Ukraine, hvor Putin beskyldes for at have indsat russiske tropper.

Lyn-analyse

Putin siger: - Der er ingen forskel på det ukrainske og russiske folk.

Det betyder det: 

I Putins verden er krigen i Østukraine et internt, ukrainsk anliggende, som udspringer af Majdan-oprøret. Officielt befinder der sig heller ikke russiske soldater i Østukraine. Jo, bevares, hvis der er nogen, så er der tale om frivillige.

Men ellers forsøger Putin at fremstille sig selv og Rusland som en udenforstående, en landsfader, der undrer sig over, at ukrainerne ikke længere vil have tætte bånd til Rusland, og her ligger han helt på linje med de fleste russere.

Putin affejer spørgsmålet med en klassisk vending om, at der ikke er russiske soldater i Ukraine. Der er dog lokale militser, som bekæmper styret i Kijev. Derudover siger Putin, at russere og ukrainere er ét folk.

Altid et maratonpressemøde

De kritiske journalister fra vestlige medier står bestemt ikke forrest i køen, når Putin skal udpege spørgsmål.

- Det er mit niende eller ottende Putin-pressemøde. Ved de første, der blev holdt inde i Kreml, havde man stadig en chance for at stille et spørgsmål, hvis man rakte hånden op. Nu skal spørgsmål enten aftales med Kreml - eller man skal vinke løs med et skilt, fortæller Rusland-korrespondent Shaun Walker fra britiske The Guardian på Twitter.

Sidste år varede den noget særprægede presseseance 3 timer og 50 minutter. I 2008 slog Putin alle rekorder ved at holde ud i 4 timer og 40 minutter. Nu er det den 13. pressekonference, og ifølge arrangørerne slår deltagelsen alle rekorder.

Putin sidder på scenen ved et langt, brunt bord. Han har ikke andet end en mikrofon foran sig og en stor, hvid kop ved siden af, som bærer den russiske stats emblem med to ørne, der kigger hver sin vej. En journalist bemærker på Twitter, at han havde præcis samme kop stående ved siden af sig sidste år. Og skam også havde det samme slips på. Og skam også sin pressechef Dimitrij Peskov stående ude i højre side af scenen, hvor han fungerer som ordstyrer.

Nogle medier boykotter

Inden det hele gik i gang, konstaterede en af Ruslands statsejede tv-stationer med stor dramatik, at alle ikke ville få mulighed for at stille et spørgsmål til Putin.

- Men alle kommer til at kæmpe, lyder det.

Måske af den grund holdt nogle regeringskritiske medier sig langt væk. Blandt andre mediet Republic, der konstaterer, at pressemødet har "tvivlsom nyhedsværdi".

- Hvis han siger, at han trækker sig, så dækker vi det, skriver de i et tweet.

Først efter halvanden time får en udenlandsk journalist kæmpet sig til orde.

USA underminerer sine vælgere

Amerikanske ABC News' korrespondent vil høre, hvordan Putin forholder sig til USA's præsident, Donald Trump. Og hvordan han forholder sig til anklagerne om, at Rusland blandede sig i det amerikanske valg.

- Det er ikke op til mig at vurdere, hvad Trump har gjort. Det er op til de folk, der valgte ham. Det amerikanske folk, siger Putin.

Han svarer også, at Trump har opnået en række markante resultater. Se bare på økonomien, som viser, at markederne stoler på Trump, siger Putin.

Så vender han tilbage til besvarelsen af det andet spørgsmål:

Anklagerne om, at Rusland har blandet sig i valget, er "blevet opfundet af den amerikanske opposition. De underminerer de folk, der stemte på Donald Trump", lyder det.

Lyn-analyse

Putin om russisk indblanding i USA-valg: - Det er opfundet af den amerikanske opposition. De underminerer folk, der stemte på Trump. 

Det betyder: Putin benægtede igen, at russerne har blandet sig i USA's valgkamp. At "Russia Gate" i virkeligheden er noget, Clinton og hendes folk har fundet på. Det har længe været den russiske version, og ligger jo, sjovt nok, ikke så langt fra den, Trump forfægter.

Det er også interessant at lægge mærke til, at Putin undgik at sige noget negativt om Trump.

Han roste også Trumps økonomiske politik, som ifølge Putin er begyndt at vise resultater.

Og sådan fortsætter det under hele pressemødet. Formatet er indrettet sådan, at de enkelte journalister ikke har gode muligheder for at stille opfølgende spørgsmål.

Ifølge flere iagttagere på Twitter betyder det, at præsidenten let kan glide af på spørgsmålene.

Det gør han også på spørgsmål om de russiske atleters brug af doping. Afsløringer har vist, at der nærmest har været tale om systematiseret doping af russiske atleter.

Uden modspørgsmål får Putin konstateret, at mange andre lande også gør brug af doping. Og at hele miseren måtte være tilrettelagt, så det passede med det forestående valg i Rusland.

Journalist blev angrebet med kniv - nu spørger hun

Det samme sker, da Tatjana Felgengauer får lov at stille et spørgsmål.

For omtrent to måneder siden blev hun udsat for et voldeligt overfald, mens hun lavede en radioudsendelse i Moskva.

Hun blev stukket med en kniv i halsen. Man kan stadig se arrene på hendes hals.

Hun spørger Putin, hvorfor der tilsyneladende ikke er lighed for loven i Rusland. På den ene side sidder oppositionspolitikeren Aleksej Navalnij i fængsel. På den anden side kunne Igor Sechin, som er rigmand, oliechef og nær ven af Putin, blive væk som vidne fra en retssag om bestikkelse for nylig.

På spørgsmålet svarede Putin kort, at der skam er lighed for loven i landet, og at det må være op til domstolene at føre det ud i praksis.

Så tweetede Felgengauer et billede af sit ansigtsudtryk, som er lettere skeptisk:

Ved pressemødets slutning havde i alt 55 af de 1640 akkrediterede journalister stillet et spørgsmål til præsidenten.

Putins onemanshow

- Der er tale om et onemanshow, hvor mange journalister møder op med små og større skilte i håb om at fange præsidentens opmærksomhed og få lov at stille et spørgsmål. Enkelte af spørgsmålene virker, som om de ikke kommer bag på præsidenten, siger Uffe Dreesen.

Det blev ikke til mange spørgsmål fra de mest kritiske journalister, men der var dog nogle.

- Indimellem bliver der skudt fra hoften, ligesom Putin ikke går af vejen for at lade mere kontroversielle journalister stille et spørgsmål. Som for eksempel en velkendt ukrainsk journalist, der flere gange har stillet spørgsmål om Ruslands rolle i krigen i Østukraine, siger Uffe Dreesen.

Efter omtrent 3 timer og 45 minutter var der dog ikke mere på programmet.

- Godt nytår, lød de sidste ord fra den russiske præsident.

Hvis alt går som forventet ved præsidentvalget i marts, så kan han også holde sit 14. pressemøde som Ruslands præsident næste år.

Og hvem ved, om han til den tid vil svare på spørgsmålet om den russiske nationaldrik kvas.