Udland

Donald Trump afviser beskyldninger og går til angreb på demokrat

Donald Trump. MICHAEL REYNOLDS / Scanpix Denmark

Amerikansk senator mener, at Trump forsøger at lukke munden på hende med en "sexistisk tilsvining".

Tre kvinder stod mandag frem og opfordrede den amerikanske kongres til at iværksætte en undersøgelse af USA's præsident for seksuelt upassende opførsel.

Flere demokratiske politikere krævede derefter, at Donald Trump skal træde tilbage som præsident, eller også skal Kongressen indlede en undersøgelse af beskyldningerne mod ham

Tirsdag reagerede USA’s præsident så på anklagerne. Det gjorde han på Twitter, hvor han kaldte kvindernes historier for ”Fake News”.

Præsidenten retter især skytset mod Demokraterne, som, han mener, har kastet sig over ”falske nyheder”, fordi der ikke er kommet noget ud af den efterforskning, der undersøger forbindelser mellem Rusland og Trumps valgkampagne. En efterforskning, der ledes af republikaneren Robert Mueller.

- På trods af tusinder af spildte timer og mange millioner dollars har Demokraterne ikke været i stand til at fremvise nogen hemmelige aftaler med Rusland – så nu går de over til falske beskyldninger og opdigtede historier om kvinder, som jeg ikke kender og/eller aldrig har mødt. FALSKE NYHEDER!, skriver præsidenten tirsdag morgen lokal tid.

Til angreb på Gillibrand

Trump var dog langt fra færdig med at tweete. En lille time senere gik han igen til tasterne. Og denne gang var angrebet rettet mod den demokratiske senator Kirsten Gillibrand, som han kalder en ”letvægter”. 

Gillibrand er en førende stemme i Kongressen for bekæmpelse af seksuelle overgreb. Og hun krævede mandag præsidentens afgang.

- Præsidenten burde træde tilbage, men han vil selvfølgelig ikke selv stå til ansvar. Derfor bør Kongressen starte en undersøgelse af de adskillige anklager mod ham om seksuel chikane og overgreb, skriver hun på Twitter.

Det fik tirsdag Trump til at beskylde Gillibrand for at have tigget ham om økonomisk bidrag til hendes valgkampagne til senatsvalget.

Han kalder hende samtidig en håndlanger for den demokratiske senator Charles ’Chuck’ Schumer, som Trump er meget kritisk over for.

- En total håndlanger for Chuck Schumer og én, der for ikke ret lang tid siden kom ind på mit kontor og ”tiggede” om bidrag til sin valgkampagne (og ville gøre hvad som helst for det), er nu gået i ringen for at kæmpe mod Trump, skriver han.

Det tweet er ifølge Eric Swallwell, der er medlem af Repræsentanternes hus for Demokraterne, "under præsidentembedets værdighed". Det siger han til CNN

Gillibrand svarede igen

Kirsten Gillibrand svarede bagefter Trump på Twitter.

- Du kan ikke lukke munden på mig og millioner af kvinder, skriver hun.

Bagefter sagde hun til pressen, at Trumps tweet var ”en sexistisk tilsvining i et forsøg på at lukke munden på mig.”

Også de tre mandlige demokratiske senatorer Cory Booker, Jeff Merkley og Ron Wyden har bakket op om en undersøgelse af Trump og sagt, at præsidenten bør gå af.

Det begyndte mandag, da Samantha Holvey, Jessica Leeds og Rachel Crooks krævede en undersøgelse af Trump for seksuelle overgreb.

De er tre ud af i alt 16 kvinder, der har stået frem i en film, som samler nogle af de mange udtalelser om den amerikanske præsident, kvinder er kommet med.

Præsidenten beskyldes for at have befamlet kvinder og forsøgt at kysse dem uden tilladelse, før hans politiske karriere begyndte.

Pressekvinde i Det Hvide Hus Sarah Huckabee Sanders har på vegne af præsidenten afvist påstandene som falske beskyldninger.