Udland

USA's forsvar går imod Trump: Vil tillade transkønnede

For seks år siden blev det tilladt for homoseksuelle at stå åbent frem om deres seksualitet. Nu vil Pentagon tillade hvervning af transpersoner.

Det amerikanske forsvarsministerium Pentagon vil fra den 1. januar tillade transpersoner i det amerikanske militær.

Det oplyser en af Pentagons talspersoner til nyhedsbureaet AP.

Det sker på trods af præsident Donald Trumps formaninger om, at han ikke vil tillade det.

Juridiske kampe forude

I juli skrev præsidenten på Twitter, at han hverken ville acceptere eller tillade transpersoner i tjenesten. 

Dengang skrev han, at hans beslutning blev truffet på baggrund af samtaler, han havde haft med ledelsen i det amerikanske forsvar.

Derfor skal meldingen fra Pentagon også ses i det lys, at der ligger en række juridiske forhindringer i vejen. Men to retsinstanser i USA's føderale system har allerede stemt imod Trumps forsøg på at forbyde det. 

Hvervingen af transpersoner vil starte den 1. januar på trods af de juridiske udfordringer, fortæller Pentagons talsperson David Eastburn til AP.

Kræver en del godkendelse

Transpersonerne skal igennem en lang række fysiske, psykiske og sundhedsmæssige tjek for at få tilladelse til at blive en del af militæret.

Det vil blandt andet være muligt at afvise rekrutter, hvis de lider af såkaldt kønsidentitetsforstyrrelse, har en sygehistorik med mange kønsskiftebehandlinger eller har fået foretaget en kønsskifteoperation.

Det vil dog alligevel være muligt for disse kandidater at blive en del af militæret, hvis en lægefaglig person kan godkende, at de har været i en stabil tilstand både fysisk og psykisk i 18 måneder. Det samme gælder for transpersoner, som modtager hormonterapi. 

Det gør det svært for kandidaterne at komme ind i militæret, vurderer flere ifølge AP. Pentagon har i forvejen lignende foranstaltninger til potentielle rekrutter, som lider af forskellige sygdomme eller har psykiske problemer.

Det danske forsvar er åbent

Det betragtes dog af mange som et fremskridt for seksuelle minoriteter i det amerikanske forsvar.

For seks år siden blev det tilladt for homoseksuelle at stå åbent frem om deres seksualitet i militæret.

TV 2 har tidligere talt med det danske forsvar om forholdene for transpersoner i det danske militær. 

Her er man åben for transpersoner:

- Mangfoldighed betyder for os forskellighed. En mangfoldig arbejdsplads er en arbejdsplads, hvor forskelligheden accepteres og bruges som en styrke. Det betyder også, at alle mennesker uanset køn, alder, hudfarve, politisk og religiøsanskuelse, seksuel orientering, national, social og etnisk oprindelse skal have lige muligheder, lød det tidligere på året i en udtalelse fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse.

The National Center for Transgender Equality skønner, at omtrent 15.000 transkønnede allerede gør tjeneste i det amerikanske militær.