Døende isbjørn bringer kvinde til tårer: - Det er forfærdeligt

Videoen af den sultne isbjørn har igen fået debatten om klimaforandringer til at blusse op.

En video af en udmagret isbjørn, der med sine sidste kræfter forsøger at fiske noget mad op af en skraldespand, har skabt forargelse vidt og bredt.

- Det er forfærdeligt. På grund af os kan den lille fyr ikke få mad. Det føles bare meget uretfærdigt, lyder det fra læge Paula Hammer, da TV 2 viser hende videoen i Københavns Zoo. Hun kan ikke holde tårerne tilbage ved synet af det afkræftede dyr.

Videoen af den døende isbjørn blev optaget i Canada ved Baffin Island, mens fotograf Paul Nicklen var på ekspedition med Sea Legacy, der forsøger at skabe opmærksomhed omkring verdenshavene.

- Hele mit Sea Legacy-hold kæmper med tårerne, mens vi dokumenterede denne døende isbjørn, skriver fotografen på sin Instagram-profil.

- Forsvinder mellem fingrene på os

Det fremgår ikke, om isbjørnen er syg eller gammel, men videoen har igen fået debatten om klimaforandringer til at blusse op.

Og klimaforandringerne er en reel trussel for isbjørnen, siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i Verdensnaturfonden (WWF).

- Isbjørnen lever hovedsageligt af sæler, og sælerne lever langs randen af isen. Så når vi har global opvarmning, så forsvinder isen, og så skal isbjørnene længere og længere omkring for at finde mad, siger han.

Han opfordrer til, at man får løst klimaproblemerne i et højt tempo.

- Ellers så forsvinder isbjørnene simpelthen mellem fingrene på os, siger han.

- En tydelig konsekvens

Et studie fra 2015 viser, at klimaforandringer er den største trussel mod Jordens cirka 25.000 isbjørne.

Samtidig mener man, at der er en stor sandsynlighed for, at antallet af isbjørne vil være faldet med 30 procent i 2050 på grund af ændringerne i det islandskab, de lever i.

- Tendensen indikerer, at havisen sandsynligvis vil være helt borte om sommeren om 20-30 år. Der er ingen tvivl om, at med den hastighed, som havisen ændrer sig med, er det en tydelig konsekvens, siger Sebastian H. Mernild, klimaprofessor og direktør for Nansen Centret, med henvisning til videoen af isbjørnen.

Tilbage i Københavns Zoo håber Paula Hammer, at videoen kan være med til at skabe opmærksomhed om klimaforandringerne.

- Videoen kan ikke stå selv. Men den er med til at røre mange mennesker, som forhåbentlig sammen kan blive enige om at gøre noget, lyder det fra hende.