Udland

Derfor slipper Trump godt fra anklager om sexkrænkelser

Trumps karriere har endnu ikke taget alvorligt skade af anklager om seksuelle krænkelser. Begrebet fake news kan være forklaringen, mener ekspert.

- Jeg kan godt se ironien i, at jeg går af, mens en mand, der på en optagelse har pralet af sine seksuelle overgreb, sidder i Det Ovale Værelse.

Sådan sagde den demokratiske senator Al Franken torsdag, da han meddelte, at han ville forlade sin post som en konsekvens af en række anklager om seksuelle overgreb. Han er bare en ud af tre kongresmedlemmer, der sidste uge måtte træde tilbage på grund af beskyldninger om grænseoverskridende seksuelle tilnærmelser.

Og de er ikke de eneste, der har måttet se deres karriere ruineret af den slags anklager. Det samme er sket for højtprofilerede skuespillere, instruktører, komikere og journalister.

Men en mand har – som Al Franken påpeger det - indtil videre formået at beholde sit præstigefyldte embede på trods af talrige lignende beskyldninger: USA’s præsident, Donald Trump.

I dag står en række af de kvinder, som står bag beskyldningerne mod Trump, frem.

Han var som en blæksprutte

Listen over kvinder, der har fortalt om seksuelle krænkelser begået af Trump, er lang. The Guardian har opgjort det til 20 kvinder, der hævder at have haft ubehagelige oplevelser med præsidenten.

En af dem er Jessica Leeds, som i de tidlige 80’ere blev opgraderet til første klasse på en flyvetur. Hendes sidemand var Donald Trump.

Det startede med uskyldig snak, men da stewardesserne havde fjernet middagsbakkerne, begyndte Trump at befamle hende.

- Han var som en blæksprutte. Det var som om, han havde seks arme, fortalte Leeds til New York Times mange år efter under Trumps præsidentvalgkamp.

- Hans hænder var over det hele, sagde hun. Hun fortalte også, at det, der gjorde hende allermest vred, var, at han ikke nøjedes med at røre hendes overkrop, men også stak hånden op under hendes nederdel.

Leeds historie er flere årtier gammel. Men der er mange af de kvinder, der står frem, som fortæller om hændelser, der er foregået langt senere. Produktionsselskabet Brave New Films har samlet udsagn fra 16 kvinder i en film, som kan ses i toppen af denne artikel.

Og samme produktionsselskab holder mandag pressemøde, hvor nogle af kvinderne vil stå frem og fortælle deres historie. Kvinderne ønsker, at Kongressen skal undersøge deres anklager.

Derudover får NBC-værten Megyn Kelly, der selv har haft sine sammenstød med Trump, også besøg af tre kvinder, der beskylder Trump for seksuelle krænkelser.

Cassandra Searles er en af de kvinder, som beskylder Trump for at have befamlet hende imod hendes vilje. Det foregik angiveligt i 2013.

Republikansk topprofil: Kvindernes anklager skal tages alvorligt

Sagen om anklagerne mod Trump har fået ekstra opmærksomhed, da den amerikanske FN-ambassadør Nikki Haley søndag sagde til CBS, at de kvinder, der har beskyldt Trump for seksuelle krænkelser, fortjener at blive hørt. 

Hun deltog i tv-programmet Face the Nation og sagde, at hun var stolt af de kvinder, der den seneste tid har stået frem og fortalt om overgreb og krænkelser både i det politiske liv, i Hollywood og andre steder. Det fik tv-værten til at spørge om Haleys holdning til de anklager, der er mod Trump. 

- De skal høres, og vi skal beskæftige os med det. Og jeg mener, at vi hørte dem før valget. Og jeg mener, at enhver kvinde, der føler sig krænket eller mishandlet, har ret til at sige det højt, svarede hun. 

Nikki Haley: Kvinder, der anklager Trump, skal høres Video: Lisa Maria Frendved Christensen

Og det er bemærkelsesværdigt, at en så vigtig republikansk profil kommer med den melding, vurderer Anders Agner Pedersen, der er redaktør på Kongressen.com.

- Det er for mig at se noget nyt – hun er en central skikkelse. Internt i det republikanske parti bliver hun anset som meget dygtig og meget lovende – måske endda som præsidentkandidat i 2020 eller 2024. Derfor er hun også nødt til at tænke sig om – hun vil gerne være sikker på, at hun ikke bliver slået i hartkorn med den adfærd, som Trump beskyldes for. Det kan ikke tolkes på andre måder, end at hun lægger lidt afstand til sin chef, siger han. 

Og det siger noget om, hvordan man ser på sagen i partiet, mener Anders Agner. 

- Det er interessant, at hun gør det, for det viser, at man også internt hos republikanerne er klar over, at det er problematisk, siger han. 

Trump-vælgere tror, det er fake news

Det er ganske opsigtsvækkende, at en politiker kan holde til så meget mistanke om upassende og krænkende opførsel, som Donald Trump, vurderer Anders Agner Pedersen.

- Vi var ved sidste valgkamp vidne til noget meget usædvanligt, nemlig den situation der opstod omkring Trump, da en optagelse, hvor han pralede af en meget upassende adfærd overfor kvinder, blev offentliggjort. Det ville under alle andre normale omstændigheder have smadret en kampagne fuldstændigt. Der er andre kampagner, der er gået op i røg for mindre end det. Men det skete ikke. Han røg ud i et kolossalt stormvejr med masser af fordømmelser, men ikke desto mindre overlevede han, siger han.

En del af forklaringen ligger ifølge Anders Agner Pedersen i, at det er lykkedes Trump at få mange amerikanere til at stille alvorligt spørgsmålstegn ved mediernes troværdighed.

- Siden han blev præsident, har Trump dyrket spørgsmålet om fake news. Han har i endnu højere grad end under valgkampen fået mange af sine støtter til at acceptere, at når der er nogen, der kritiserer ham, så er det en heksejagt og fake news. Og det tror jeg også, han har succes med i det her spørgsmål. Så han er noget mere resistent overfor denne her type alvorlige sager, siger han.   

Men siden anklagerne om seksuelle krænkelser var et tema i valgkampen, er der sket noget afgørende. 

- Der er med #metoo-bevægelsen sket en fokusforøgelse på det her. Det fylder langt mere nu, end det gjorde i valgkampen. Trump vil uden tvivl feje det af bordet og kalde det for fake news – men det bliver nok ikke lige så nemt nu, siger Anders Agner Pedersen.