Udland

'Super-Putin' hyldes, men ny udstilling er en skjult kritik

De siger, at kunstnerne elsker og støtter Ruslands præsident, men udstillingen rummer en skjult kritik.

Hvornår er noget kunst?

Den diskussion kan synes uendelig og oftest også af gode grunde.

Men med en ny udstilling om 'Super-Putin' i Moskva bliver det for alvor nødvendigt at kigge dybt ind i lærredet.

Den nye udstilling vækker i hvert fald opmærksomhed i flere internationale medier. Og på de sociale medier bliver billederne delt i stor stil.

"Hver eneste kunstner elsker ham"

For på den ene side bakker værterne ved udstillingen op om kultdyrkelsen af Ruslands præsident Vladimir Vladimirovitj Putin.

Det udtrykker de i hvert fald. For eksempel til det franske nyhedsbureau AFP:

- Alle kunstnerne har fremhævet Vladimir Putins positive egenskaber. Hver eneste kunstner elsker ham, respekterer ham og støtter ham, siger Julia Djusheva, som ifølge AFP er en af organisatorerne bag udstillingen.

Og det ser da unægteligt også sådan ud på de omtrent 30 kunstværker og skulpturer. 

Men på den anden side tyder det på, at organisatorens begejstring er en del af forestillingen. At alt ved udstillingen skal underbygge kultdyrkelsen af Ruslands leder. Som en bruger skriver på Twitter, så er det smukke ved kunst, at man aldrig helt kan afgøre, om det er alvorligt eller ej.  

Kigger man på hovedmanden bag udstillingen, så bliver det hele nemlig lidt mere grumset. Han er kendt for at tage ironisk distance til styret og udfordre magthaverne. Og ham vender vi tilbage til.

Putin kæler leoparder og rider på en bjørn 

I selve udstillingen er der for eksempel et billede af Putin, som holder et billede af Putin, som holder et billede af Putin, som holder et billede af Putin, som så holder endnu et billede af Putin. Sådan fortsætter det, hvis man har fantasien til at stirre dybt ind i lærredet.

På et andet kæler han med en leopard. På et tredje en hund. 

På en monstrøs skulptur ser man ham ride på en bjørn, der ligesom Putin bærer en solid rustning. I sin hånd holder den hærførerlignende Putin det russiske flag. 

Putin fremstilles på alle billeder som en stærk leder, hvor ikondyrkelsen nærmest ingen ende vil tage. Det er ikke helt ulig de mange souvenirbutikker i Rusland, hvor man kan købe diverse Putin-grej. T-shirts, kopper, kalendere og andre dimser, der på den ene eller anden måde hylder landets præsident.

Og så vender vi tilbage til manden bag hele udstillingen. Han hedder Alexander Donskoj.

Hvis du taster hans navn ind i en søgemaskine, så vil du meget hurtigt finde frem til en video, hvor han kører en ildrød Ferrari rundt i et indkøbscenter i Moskva, mens lettere paniske vagter forvirret løber rundt om bilen for at stoppe ham. Selv kaldte han det en optræden, som var inspireret af den berømte, serbiske performance-kunstner Marina Abramović.

Han tog også fusen på de fleste, da han i 2005 blev borgmester i byen Arkhangelsk længst mod nord i den europæiske del af Rusland. Han vandt nemlig snævert over Putins egen kandidat til posten. Et år senere blev han anholdt, beskyldt for at have løjet om sin uddannelse. 

Kunstnere provokerer stadig i Putins Rusland

Og det er bestemt ikke første gang, at han vækker harme med en udstilling. Han står også bag et erotisk museum i Moskva.

Og i 2013 arrangerede han en udstilling i Sankt Petersborg, hvor en figur, der i dén grad lignede Putin, optrådte i et maleri iført en lyserød natkjole. I øvrigt ved siden af den nuværende premierminister Dmitrij Medvedev i blåt dameundertøj. Den udstilling blev lynhurtigt lukket ned. 

Den norske avis Aftenposten har interviewet ham i forbindelse med udstillingen om Super-Putin.

- Nu vurderer de fleste, at Putin kommer til at sidde på magten for altid, siger Alexander Donskoj til Aftenposten. 

Det siger han med henvisning til nyheden om, at Vladimir Putin søger om genvalg. 

Med den provokerende udstilling ønsker han at skære russernes muligheder ud i pap. 

- Man kan bide tænderne sammen og holde ud - som vi altid gør. Eller man kan gå i opposition og sandsynligvis havne i fængsel. Eller vi kan forsøge at grine ad det hele og bevare humøret, siger han. 

Den provokerende kunst har de seneste år vakt opmærksomhed uden for Ruslands grænser. Først med gruppen Pussy Riot, der i 2012 blev anholdt efter en improviseret punkkoncert ved alteret i Moskvas frelserkirke. 

Derudover har adskillige udenlandske medier også lavet historier om kunstneren Pjotr Pavlenskij, som blandt andet har sømmet sine testikler fast til Den Røde Plads i Moskva, skåret sit øre af og forsøgt at sætte ild til det hemmelige politis bygning i samme by. I sine aktioner forsøger Pavlenskij at udstille magtforholdet mellem private borgere og russiske magthavere.

Russerne kan stadig lide Putin

Men virker det så? 

Det tyder ikke på det. 

Over 80 procent af russerne mener stadig, at Putin gør et godt stykke arbejde, viser de seneste måneders målinger fra analyseinstituttet Levada. For fem år siden lå det tal omkring de 60-65 procent. 

Derfor overraskede det ingen, at Putin tidligere på ugen ved et større show på en bilfabrik erklærede sit kandidatur til præsidentposten ved valget i marts 2018. 

I norske Aftenposten beskrives Super-Putin-udstillingen som mærkelig. Der var tomt, lyder det. Og det bekræfter Alexander Donskoj.

- Det føles underligt. Første dag havde vi gratis adgang, men der kom ingen. De eneste, der dukkede op, var nogle udenlandske journalister. Russiske medier skrev ikke et pip, og der kom ingen besøgende. Der tænkte jeg, at det her vil blive fuldstændig mislykket, siger Donskoj til avisen, og fortsætter:

- Det er ikke det, at folk er så bange. De er bare fuldstændig ligeglade.