Donald Trump

Kommentar: Dette billede er en gave til Trumps korstog mod medierne – men hans reaktion er over stregen

Kommentar: Trump udnytter republikanernes skepsis mod medierne, men det er en uskik at kræve journalister fyret.

I starten af denne uge skete der noget ganske bemærkelsesværdigt: Der var relativ stille på Donald Trumps twitterprofil. I hele tre dage skrev USA's præsident ikke noget, der bare havde en snert af kontrovers over sig. Analytikeren i mig begyndte at overveje, hvorvidt der måske var tale om en ny strategi. Særligt når man tænker på, at de mange kontroversielle tweets formodentlig trækker Trumps approval ratings ned.

Men så kom weekenden, og Trump var tilbage i sit es med kontante angreb på de amerikanske medier under et (tidligt) valgmøde i Florida. Som vanligt stod tv-stationer som CNN og ABC News for skud og navngivne journalister krævedes fyret af USA's præsident.

Antallet af fremmødte til diskussion - igen

Efterspillet af Trumps valgmøde kom dog til at handle om et billede, som Washington Post journalisten Dave Weigel havde delt på sin twitterprofil. Weigel havde delt et billede om det angivelige antal af fremmødte til valgmødet uvidende om, at det delte billede var taget, inden valgmødet gik i gang.

Bevares, det kan ske for de fleste at få skrevet eller delt noget på sociale medier, som man ved lidt nøjere eftertanke burde have holdt sig fra. Det er trods alt ikke mere end halvanden uge siden, at USA's præsident valgte at videreformidle tre uverificerede videoer fra næstformanden i det nationalistiske parti, Britain First, Jayda Fransen.

Men opslaget medførte en kraftig reaktion på Twitter fra Trump, der hævdede, at der var tale om bevidst vildledning (fake news) og krævede en undskyldning fra avisen og journalisten fyret.

At Donald Trump går meget op i antallet af fremmødte til hans arrangementer, er velkendt. Det illustrerede kontroversen over antallet af fremmødte til Trumps indsættelse tilbage i januar på allerfineste vis, hvor Trump-administrationen anklagede pressen for bevidst at lyve om antallet af tilskuere under indsættelsesceremonien.

Modsat USA's præsident var Weigel hurtig til at slette opslaget og undskylde delingen af billedet. Journalisten prøvede også at klarificere, at der var tale om et tweet, han havde sendt ud som privatperson - ikke en historie han dækkede som journalist på Washington Post.

Troværdighed og sociale medier

Men Weigels uovervejede tweet udgør langt mere end en enkeltpersons mangel på basal research og måske også automatreaktion på de sociale medier. Det underminerer nemlig samtidig Washington Posts journalistiske troværdighed. Ironisk nok på et område - fremmøde til Trumps arrangementer - som præsidenten har markedsført løgnagtigt.

For lige meget hvor ihærdigt Weigel holder fast i, at han skrev tweetet som privatperson, kan man ikke se bort fra, at han også er journalist for Washington Post. Præsident Trump var selv sagt hurtigt til at kæde Weigels bommert sammen med Washington Posts generelle journalistiske dækning, som han beskyldte for at være "fake news".

Personligt mener jeg, at journalister – ligesom analytikere – burde holde sig fra (ikke forbydes) at bruge deres private profiler på sociale medier til at kommentere det stof, de også professionelt beskæftiger sig med. For i disse sociale medier tider kan man ikke længere entydigt adskille en privat twitterprofil og i det her tilfælde Dave Weigels journalistiske arbejde.

Det umiddelbare indtryk, der står tilbage, er en journalist, der godter sig over en halvtom sal til Trumps valgmøde, men tydeligvis ikke har gjort sin research og er for hurtigt på aftrækkeren i ren og skær automatreaktion.

Trump og medierne

Medierne har i lang tid været en kærkommen boksebold for Trump. Og de konstante angreb mod pressen giver pote for USA's præsident.

I oktober viste en meningsmåling fra Politico/Morning Consult, at 46 procent af de adspurgte tror, at mainstreammedierne fabrikerer historier om Trump. Trefjerdele af de adspurgte republikanere mente, at medierne fabrikerer (negative) historier om Trump, en holdning der også blev delt af 20 procent af de adspurgte demokrater.

Så når Trump står i Florida og angriber medierne, taler han ind i en kontekst, hvor hans vælgere vil tage hans ord for gode varer. Ni ud af ti republikanere tror i forvejen, at medierne har en bias imod dem.

Trumps fyringskrav er bekymrende

Men lad os også lige stoppe op. For alene det faktum, at jeg indledte indlægget med at skrive, at Trump som sædvanligt havde angrebet medierne og krævet journalister fyret, er i sig selv ganske tankevækkende og understreger den erodering af præsidentielle normer, som Trump står for. Det understreger Dave Weigel-historien yderligere.

Vi er nået til et stadie, hvor det i USA ikke længere er en nyhed i sig selv, at USA's præsident offentligt kræver en journalist fyret. Havde George W. Bush eller Barack Obama gjort det samme, havde der med stor sandsynlighed lydt et ramaskrig. Med Donald Trump er det blevet en del af hverdagen.

Trump forbliver Trump

At tro for en stund, at en ny, moderat twitterudgave af Trump kunne være på vej, viste sig at være naivt. Trump er og bliver Trump.

Ja, faktisk endte præsidenten med at være tro mod sig selv. For ligesom i sidste weekend krævede han en journalist fyret.

At Trump ynder at kræve fyresedler til mennesker, hvis arbejde og holdninger han ikke bryder sig om, er ikke overraskende. Der er trods alt tale om manden, der blev nationalt kendt for at sige, "du er fyret!" i tv-programmet The Apprentice.

Men det ændrer ikke noget ved, at det er en uskik, at USA's præsident kræver journalister fyret.