Californien brænder på syvende dag - danske søstre har mistet alt

Brandene fortsætter med at hærge, og mange mennesker har mistet deres hjem. Blandt dem to danske søstre.

I det sydlige Californien raser store skovbrande nu på syvende dag. 200.000 mennesker er blevet evakueret fra deres hjem. 

På bilerne ligger et tykt lag af aske, og i horisonten kan man se ilden slikke sig ned ad bjergsiden på vej mod byen Carpinteria i det sydlige Californien.

Luften er tyk af røg, og det er svært at trække vejret.  

Ovenover os flyver helikoptere med vandtanke og forsøger at slukke de flammer, der allerede har opslugt flere af husene her i byen. 

Flammerne spreder sig 

Søndag er seks nye brande startet i området omkring Santa Barbara nord for Los Angeles. 

Den største af brandene spreder sig nu over et område på størrelse med Falster og fortsætter stædigt sin vej mod havet og de mange byer, der ligger langs vandet. 

Langs vejene, der snor sig op ad bjergsiderne i Carpinteria, forsøger de indbyggere, der stadig er tilbage, desperat at sprøjte vand på deres huse, så de ikke bliver overtaget af flammerne. 

Men det er en kamp mod tiden, for ilden spreder sig hurtigt ned ad bjergsiden, og brandbilerne kører med udrykning i pendulfart op og ned ad de små veje. 

Danske søstre har mistet alt

Flere hundrede familier har måttet se deres huse gå op i røg. 

Nogle af dem, der har mistet alt, hvad de ejer, er danske Emma og Olivia Jacobson på 19 og 16 år. 

Mandag aften blev de evakueret fra deres hjem i byen Ventura ved Californiens stillehavskyst, hvor de bor med deres far.

- Vi kunne se, hvordan himlen bag os begyndte at blive ildrød, og så besluttede vi os for at forlade vores hus, fortæller 16-årige Olivia Jacobson. 

Med sig havde de kun deres pas, tandbørster og nogle få billeder. Alt andet lod de blive tilbage. 

- Vi regnede jo med, at vi ville komme tilbage igen. Vi havde aldrig forestillet os, at vores hus ville brænde ned, forklarer Emma Jacobson. 

- Jeg havde sådan en æske med alle mine barndomsbilleder og minder fra hele mit liv, som jeg er ked af, at jeg ikke fik med, fortæller Olivia Jacobson, der sammen med søsteren har boet skiftevis i USA og Danmark hos deres mor. 

Så deres hus brænde på Twitter 

TV 2 møder de to søstre foran det, der engang var familiens hus.

- Det er jo mit barndomshjem. Det er det første hus, jeg kan huske, og som jeg er vokset op i. Det var her, jeg lærte at cykle og her, jeg lærte at tegne. Der er er så mange minder, siger Olivia Jacobson. 

Nu er det kun garagen, der står tilbage. Alt andet er afsvedne ruiner. 

- Vores værelser lå lige derovre. De var det sidste i huset, der brændte, fortæller Emma Jacobson og peger ind i ruinerne. 

Det gik først op for hende, at der var ild i huset, da en journalist fra Fox News, der rapporterede fra stedet, sendte hende en video på Twitter, hvor man kan se flammerne stå op fra familiens hus. 

- Jeg er ked af det, Emma. Dit hus klarede den ikke, siger reporteren på videoen, som Emma Jacobson har delt på Twitter. 

-Da jeg så det, gik jeg nærmest i chok. Det var som at få fejet benene væk under sig, fortæller hun. 

Forkullede biler 

På villavejene i kvarteret, hvor pigerne bor, er hus efter hus ikke andet end en brandtomt, og kun forkullede biler og resterne af vaskemaskiner og afsvedne vægge står tilbage. 

Det samme syn møder os i byen Ojai, der ligger få kilometer derfra - tæt på den nationalpark, hvor brandene har efterladt allerstørst skader. 

Her er bjergsiderne kulsorte, og selvom de fleste større brande er slukket, opstår der hele tiden nye små ildebrande rundt omkring og truer med at sprede sig i det tørre landskab. 

- Ring efter brandvæsenet, råber en mand, da vi nærmer os hans grund. 

Sammen med tre andre kæmper han en desperat kamp for at slukke små ildebrande, der bliver ved med at springe op i det tørre græs mellem hans mange avocado-træer. 

- Det er umuligt at få bugt med, fortæller han, mens han forsøger at slukke en lille ildebrand med en rive og en flaske vand. 

Så snart den er slukket, begynder en ny, og røgen står op fra marken, da vi kører videre. 

Kæmper for at finde minder

Episoden er et godt eksempel på, at faren i det sydlige Californien langt fra er drevet over. Derfor er det også kun få indbyggere, der er vendt tilbage til området ved Ojai. 

80-årige Jim og Sue Balding blev bedt om at forlade deres hjem sent mandag aften, da branden allerede havde omkranset deres hus. 

- Jeg ville ikke afsted og forlade mit hjem. Men brandmændene råbte bare, at jeg skulle se at komme væk og skubbede mig nærmest ud af huset, fortæller Sue Balding. 

Sammen med sin mand går hun rundt i ruinerne af deres hus, hvor de har boet i 45 år. Udover en enkelt sortsveden stol, et par vægge og Jim Baldings våbenskab, er der intet tilbage. Selv pistolerne er smeltet af ilden. 

- Det er forfærdeligt. Jeg bliver så ulykkelig af at se på ødelæggelserne, siger Sue Balding. 

Hun har svært ved at holde tårerne tilbage, når hun skal fortælle om den aften, hun mistede alt - inklusive barndomsbilleder af parrets to afdøde sønner. 

- Jeg var i panik og nåede slet ikke at tage noget som helst med. Jeg havde kun det tøj, jeg stod i. Jeg ville sådan ønske, jeg havde fået mere med mig, for nu har jeg intet tilbage, fortæller Sue Balding. 

Imens leder Jim Balding og parrets børnebørn efter resterne af deres gamle liv i stenbrokkerne fra huset.

- Vi må bare starte forfra. Vi har ikke noget valg. Det er som at springe ud fra en klippe. Man vil ikke ramme bunden, men man har ikke noget valg, siger Jim Balding. 

Nyt liv 

For Emma og Olivia Jacobson er det stadig svært at komme sig over tabet af det hus, hvor de har boet det meste af deres liv. 

Nu forsøger de sammen med deres far at finde et nyt hjem, hvor de kan bo, mens det gamle bliver genopbygget. 

- Jo flere gange, vi ser vores gamle hus, jo mere går det op for os, at det er det her, der er vores virkelighed. Og så må vi bare komme videre efter det, siger Olivia Jacobsen. 

Imens fortsætter mere end 5000 brandmænd deres kamp mod ilden, der i løbet af søndag har spredt sig nordpå, og nu truer med at ødelægge endnu flere hjem i det sydlige Californien.