Claes Bang vinder stor filmpris: - Det er virkelig vildt

Claes Bang vinder European Film Award for bedste mandlige hovedrolle.

- Det er virkelig virkelig vildt det her, det er fandeme sindssygt.

Sådan siger den danske skuespiller Claes Bang til TV 2, efter han lørdag aften modtog en European Film Award som årets bedste mandlige hovedrolle.

Han får prisen får sin hovedrolle i filmen 'The Square', der tidligere på året modtog Guldpalmen i Cannes.

- Det er jo for fanden fantastisk at få anerkendelse for sit arbejde på den her måde. Altså det er jo helt helt helt tosset, det havde jeg aldrig nogensinde i mit liv forestillet mig, lyder det fra den danske prisvinder.

Claes Bang spiller hovedrollen i det satiriske drama, hvor han er kurator for et kunstmuseum, som har en ny udstilling på vej.

Europas Oscar

Ulrich Thomsen, Anders W. Berthelsen, Jesper Christensen, Mads Mikkelsen, Thure Lindhardt og Jakob Cedergren har alle tidligere været nomineret til en European Film Award for bedste mandlige hovedrolle.

Ingen af dem har dog vundet den prestigefyldte pris, der har været uddelt af Det Europæiske Filmakademi siden 1988 og er det europæiske svar på en Oscar.

- Jeg har det bare super fedt med, at jeg har fået den. Om jeg er den første, det er ikke så vigtigt. Jeg er bare helt sindssyg stolt over, at vi har lavet så brandgod en film, som folk kan lide så mange steder, siger Claes Bang Tv 2.

Det er indtil nu heller ikke lykkedes nogen danskere at vinde en pris som årets bedste kvindelige hovedrolle.

Lars von Trier og Susanne Bier er dog begge blevet hædret som bedste instruktør for henholdsvis 'Dogville' og 'Hævnen'.

Seks priser til 'The Square'

50-årige Claes Bang har tidligere medvirket i film som Lærkevej, Blå Mænd og Nynne, ligesom han formentlig er kendt af mange som politimanden Martin i tv-serien om Anna Pihl.

Han har også medvirket i en lang række teaterstykker. Blandt andet har han i mange år optrådt med en en monolog, der bygger på Jan Guillou-romanen "Ondskaben".

Det blev i det hele taget en stor aften for 'The Square', som stjal al opmærksomheden ved prisoverrækkelsen i Berlin, hvor den løb med hele seks priser.

Ikke nok med, at den blev udnævnt til bedste film og bedste komedie.

Filmens svenske instruktør, Ruben Östlund, fik ved samme lejlighed også en pris for bedste manuskript og for bedste instruktion, ligesom Josefin Åsberg fik en pris for bedste scenografi.