Udland

En dræbt i sammenstød mellem palæstinensere og israelske sikkerhedsstyrker

Hamas havde annonceret Vredens Dag i dag efter Trumps anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad - men de helt store demonstrationer udeblev.

Efter Trumps anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad har Hamas annonceret Vredens Dag i dag. Video: Karoline Lunddal Dam

Ifølge det palæstinensiske sundhedsministerium er en palæstinensisk mand blevet dræbt af skud affyret af Israelsk militær uden for byen Khan Younis tæt ved grænsen mellem Gazastriben og Israel.

Under sammenstødet blev 35 palæstinensere såret, heraf to alvorligt. Ialt er flere end 80 palæstinensere blevet såret i uroligheder 30 forskellige steder i de palæstinensiske områder og i Østjerusalem. Seks personer meldes anholdt.

Den 35-årige palæstinenser fra Khan Younis er angiveligt det første dødsoffer, efter Donald Trumps udmelding onsdag om en officiel amerikansk anerkendelse af Jerusalem som Israels udelte hovedstad og flytningen af den amerikanske ambassade til netop Jerusalem. 

Det palæstinensiske sundhedsministerium meldte ifølge AFP tidligere i dag, at to palæstinensere var blevet dræbt. De har dog senere nedjusteret det til en dræbt.

Ifølge det palæstinensiske sundhedsministerium er en palæstinensisk mand blevet dræbt af skud affyret af Israelsk militær uden for byen Khan Younis tæt ved grænsen mellem Gazastriben og Israel.

Den militante palæstinensiske gruppe Hamas havde ellers annonceret en Vredens Dag efter fredagsbønnen i eftermiddag, og der var forventet store demonstrationer i Gaza-striben, på Vestbredden og i Østjerusalem. 

Frygten for uroligheder havde fået Israel til at udstationere et stort antal kampklædte betjente og militær i den gamle bydel i Jerusalem og på Vestbredden.

I Betlehem på Vestbredden kom det fredag middag til de første sammenstød mellem stenkastende palæstinensere og israelske sikkerhedstyrker, der affyrede tåregas Video: Michael Rathje

I Betlehem og Ramallah på Vestbredden kom det allerede ved middagstid til enkelte episoder, hvor palæstinensere kastede med sten mod de israelske sikkerhedsstyrker, der svarede igen med tåregas og gummikugler. 

Vredens Dag udeblev i Jerusalem

I Østjerusalem var et stort presseopbud klar til, at fredagsbønnen for over 1000 palæstinensere i Al-Aqsa-moskeen skulle slutte først på eftermiddagen.

Ifølge Rasmus Tantholdt blev det i Østjerusalem ikke til de store demonstrationer, som det ellers var frygtet. Video: Michael Rathje

Men ifølge TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt er der indtil videre ikke meget, der minder om en Vredens Dag. Der deltog således kun omkring 50 palæstinensere i en demonstration. Det var fortrinsvis teenagere, der kastede med sten og flasker mod de israelske sikkerhedsstyrker. 

Stridens kerne

Når spørgsmålet om Jerusalems status betyder så meget for så mange, skyldes det, at både jøder, kristne og muslimer har nogle af deres største helligdomme i den gamle bydel i Jerusalem. Al-Aqsa-moskeen er således den trediestørste helligdom for muslimerne efter Mekka og Medina. 

Rasmus Tantholdt viser rundt i den gamle bydel i Jerusalem og forklarer om stridens kerne. Video: Michael Rathje

Hvis Jerusalem bliver anerkendt verden over som Israels hovedstad, vil det ifølge Rasmus Tantholdt betyde, at Israel får endnu mere kontrol over byen, end de har i forvejen, og de vil suverænt kunne bestemme, hvem der skal have adgang til Al-Aqsa-moskeen.