Udland

Børn er bedre til at koncentrere sig, når de er klædt ud som Batman

Ny amerikansk forskning viser, at børn, der identificerer sig med superhelte, er bedre til at løse bundne opgaver.

Vedholdenhed og koncentration er vigtig for børns indlæring. Det er der i sig selv ikke noget overraskende i. Men at børn har nemmere ved at koncentrere sig, når de er klædt ud som Batman eller en anden superhelt, kommer nok bag på de fleste.

Det er ikke desto mindre resultatet af ny amerikansk forskning på universitetet i Minnesota. Her testede Rachel E. White og hendes forskerhold en gruppe børn i fire til seks-års-alderen. Det skriver World Economic Forum.

Børnene blev stillet en bunden 10 minutters opgave på en computer, men de fik også et andet valg. Hvis de kedede sig med at løse opgaven, kunne de få lov til at spille på en iPad i et tilstødende lokale.

Opdelt i tre grupper

De 180 børn blev opdelt i tre kontrolgrupper.

Den første gruppe fik besked på at tænke over deres tanker og følelser, mens de arbejdede på den stillede computeropgave. De skulle spørge sig selv, ”arbejder jeg hårdt?”

Den anden gruppe børn fik besked på at tænke på sig selv i tredjeperson og spørge for eksempel, ”arbejder Daniel hårdt?” – hvis barnets navn var Daniel.

I den tredje gruppe blev børnene bedt om at tænke på nogen, som var gode til at arbejde hårdt. De kunne vælge mellem velkendte heltefigurer som Batman, Byggemand Bob og Dora the Explorer. Børnene fik så lov til at klæde sig ud som den superhelt, de havde valgt.

Superhelte bedst til at vælge iPad'en fra

Ikke overraskende brugte alle børnene i gennemsnit 37 procent af tiden på den bundne computeropgave – og 63 procent på at spille iPad.

Men forskerholdet var overrasket over at se, at den tredje gruppe med superhelte arbejdede betydeligt mere koncentreret end gruppen med børn, der havde fået besked på at tænke på sig selv i tredjeperson.

Og begge disse grupper arbejdede igen langt mere koncentreret end den første gruppe, hvor børnene havde fået besked på at tænke på dem selv som ”mig/jeg”.

Distancerer sig selv fra fristelsen

Med andre ord; jo mere børnene kunne distancere sig selv fra fristelsen ved at spille iPad, desto bedre var de i stand til at bevare fokus på opgaven på computeren.

Forskerne mener, at en grund til, at børnene udklædt som superhelte præsterede bedre med hensyn til koncentration, er, at de – fordi de var udklædt som en anden person – var bedre i stand til at distancere sig fra fristelsen.

En anden forklaring kan ifølge forskerne være, at de udklædte børn identificerede sig så meget med superheltene, at de imiterede deres styrke og udholdenhed.