Udland

Ekspræsident ville springe ud fra højhus - da han kom ned, gik det galt

Engang var han revolutionshelten fra Georgien - præsident Putins skræk. Nu har Mikheil Saakashvili indledt et nyt korstog i Ukraine.

Han kunne ikke selv have udtænkt en mere dramatisk og effektfuld optræden i den ukrainske hovedstad. Først stormede maskerede betjente den tidligere georgiske præsidents lejlighed i Kiev.

Mit liv afhænger af jer!

Mikheil Saakashvili, tidligere præsident

Så flygtede Mikheil Saakashvili, ”Misja” blandt venner, ud på taget af den otte etager høje bygning og truede med at hoppe ned, alt imens han gjorde det klart, hvem han mente, der stod bag aktionen, nemlig den ukrainske præsident 

- Porosjenko er en tyv, Porosjenko er en forræder, lød det fra Saakashvili på det skrånende tag.

Først efter en længere konfrontation lykkedes det den halve snes betjente fra den ukrainske sikkerhedstjeneste at lægge ham i håndjern og trække afsted med ham.

Imens hans tilhængere protesterede højlydt. Først forsøgte de Saakashvili-tro demonstranter at blokere vejen for bilen, der skulle køre ham væk. I næste øjeblik smadrede de to af vinduerne og hev Saakashvili ud af bilen.

- I dag har I sandsynligvis reddet mig fra døden, mit liv afhænger af jer, lød det Saakashvili, der altid er mand for at dramatisere en i forvejen dramatisk situation.

- Det ukrainske folk må forenes og tvinge det ukrainske parlament til at fjerne forræderen Porosjenkos kriminelle gruppe fra magten, lød det fra den 49-årige Saakashvili, mens demonstranter satte ild til bildæk og brød brosten op fra gaden akkurat som i Majdan-oprørets hedeste dage for fire år siden.

Helten fra Rosenrevolutionen i Georgien var igen i sit es i spidsen for et politisk opgør.

Saakashvilis stjernestund

Nogle husker måske billederne tilbage fra 2003. Bevæbnet med røde roser stormer oppositionstilhængere med en ung Mikheil Saakashvili i spidsen parlamentsbygningen i Tbilisi, den georgiske hovedstad.

De skaffer sig adgang til mødesalen, og Saakashvili afbryder præsident Sjevardnadses åbningstale med ordene: ”Træd tilbage!”.

Det var højdepunktet i den fredelige georgiske revolution, som endte med, at Sjevardnadse trådte tilbage. Selv nåede jeg lige akkurat frem til Tbilisi, et par timer før nyheden slap ud. 100.000 mennesker var gået på gaden for at fejre natten lang til tonerne af rockmusik og festfyrværkeri.

Det var på mange måder Georgien og Saakashvilis stjernestund.

Den unge amerikansk-uddannede sagfører blev halvanden måned senere valgt til ny præsident og gjorde kampen mod korruptionen til en af sine mærkesager. Også dengang havde han sans for PR, så det forhadte og korrupte færdselspoliti var den allerførste instans, der fik de nye tider at føle. Uniformer og biler blev skiftet ud, fra nu af var det fyringsgrund at tage imod penge under bordet, og det overraskende var, at det tilsyneladende virkede.

Putins dødsfjende

Kampen mod korruptionen gjorde ham populær hos mange georgiere, men helten fra Rosenrevolutionen skaffede sig også hurtigt uvenner. Først og fremmest i Moskva, hvor man betragtede Saakashvili som USA's forlængede arm. Det blev ikke bedre af, at en anden russisk allieret, Ukraine, lod sig inspirere af begivenhederne i det lille Georgien og oplevede sin egen ”Orange revolution”, der også endte med at bringe et mere vestligt orienteret styre til magten.

Moskva ventede blot på en lejlighed til at give den opsætsige lillebror en lærestreg, og den leverede Mikheil Saakashvili i sommeren 2008, da han lod sit militær sætte hårdt imod hårdt efter en række provokationer fra den lille udbryderrepublik Syd-Ossetien.

Svaret kom prompte. Den russiske krigsmaskine indledte en invasion af den lille Kaukasus-stat og truede en overgang med at løbe hele landet over ende. Takket være hidsig diplomatisk offensiv, lykkedes det Vesten at få stopppet invasionen. Saakashvili genvandt dog aldrig sin popularitet på hjemmefronten, til gengæld fik han status af Kremls fjende nummer ét, mens georgisk vin og fødevarer blev ramt af et russisk importforbud.

Helten fra Rosenrevolutionen sluttede sin politiske karriere i Georgien som en omstridt figur. Kritikere anklagede ham for autoritære tendenser. Resultatet var en anklage for magtmisbrug, efter at han havde forladt præsidentembedet i 2013. Redningen skulle vise sig at komme fra Ukraine.

Odessas hvide tornado

Det var i maj 2015, at den ukrainske præsident Porosjenko gav sin gamle studiekammerat Saakashvili et tilbud, han havde svært ved at sige nej til. Netop han, der havde gjort kampen mod korruptionen til sit varemærke, skulle være guvernør over den bundkorrupte Odessa-region ved Sortehavet.

Saakashvili og hans hold af yngre medarbejdere forsøgte at modernisere administrationen og især toldvæsnet, hvor bestikkelsen mere var reglen end undtagelsen. Men snart stødte Odessas hvide tornado mod en mur, og i november sidste år besluttede Saakashvili sig til at sige op. Ifølge ham selv, fordi han ikke bare var oppe imod regeringsapparatet, men også præsident Porosjenko selv, som Saakashvili beskylder for at støtte to af de korrupte klaner.

Resultatet udeblev da heller ikke. Den ukrainske præsident fratog Saakashvili hans ukrainske statsborgerskab. I forvejen havde de georgiske myndigheder frakendt ham hans georgiske pas. Det tidligere georgiske statsoverhoved var en mand uden land, og politisk syntes hans dage talte. Men det forhindrede ham dog ikke i at foretage et spektakulært comeback.

Den polske forbindelse

Egentlige burde det ikke kunne lade sig gøre. I midten af september måned dukkede Mikheil Saakashvili op igen i den vestukrainske by Lviv. Han havde ellers forladt Ukraine for tage på foredragsturne til USA. Det var på det tidspunkt, de ukrainske myndigheder inddrog hans pas. Uden fædreland og tilsyneladende uden fremtid svor han alligevel at vende tilbage.

I et par dage havde han forsøgt at komme over grænsen fra Polen. Først med tog, så med bus, og hver gang måtte han opgive. De ukrainske myndigheder ønskede ham ikke længere ind i landet. Igen blev han reddet af sine frygtløse tilhængere. De skubbede sig simpelthen forbi de udkommanderede grænsevagter, og midt i forvirringen lykkedes det Saakashvili at marchere over grænsen.

Dermed var manden uden fædreland igen en faktor i Ukrainsk politik, og ligesom i Georgien er han en person, der deler vandene. Hans tilhængere betragter ”Misja” som en ihærdig ”Mr. Clean”, der vil bekæmpe korruption og indspisthed, hans fjender kalder ham en showmand, der ikke går af vejen for opsigtsvækkende mediestunts. Tænk bare på anholdelsen på taget.

Fra ven til fjende

Siden sit spektakulære comeback til Ukraine har Mikheil Saakashvili ikke lagt skjul på, hvem han betrager som sin hovedfjende, nemlig præsident Porosjenko, som han har sat sig for at få afsat. Hans tilhængere har i bedste Majdan-stil slået telte op uden for parlamentet i Kiev og er jævnligt gået på gaden for at protestere, senest med en march gennem byen i søndags, hvor de krævede Porosjenko stillet for en rigsret.

Det var tilsyneladende dråben, der fik bægeret til at flyde over. Flere af Saakashvilis tilhængere er blevet anholdt i dagene efter demonstrationen, og tirsdag kom så turen til Saakashvili selv.

Myndighederne beskylder ham for at stå i ledtog med kriminelle elementer med forbindelse til den tidligere præsident Janukovits, en anklage, der kan indbringe ham op til fem års fængsel.

Foreløbig er Saakashvili dog på fri fod, men han fået en frist på 24 timer til at melde sig til den ukrainske sikkerhedstjeneste.

Også de georgiske myndigheder ønsker at få fingre i den tidligere præsident på grund af anklagerne for magtmisbrug og korruption, anklager, som Saakashvili siger, er politisk motiverede.

Hvad vil der ske, hvis Saakashvili havner bag tremmer? Vil en anholdelse føre til omfattende uroligheder? De fleste iagttagere tvivler. Meningsmålinger giver kun Saakashvilis ”Bevægelse af nye kræfter” 1,7 procents opbakning hos vælgerne. 70 procent bryder sig ikke om ham. Misjas eneste trøst er, at endnu flere er utilfredse med præsident Porosjenko. Og vigtigst af alt: Han har sans for drama og politisk chancetagning, den hvide tornado fra Odessa, der har sat Ukraine på den anden ende.