Udland

Trumps næste tale kan udløse stor vrede i arabiske lande

Donald Trumps udmelding er kontroversiel og kan udløse voldelige scener i Mellemøsten, mener TV 2s korrespondent Steffen Jensen.

USA's præsident, Donald Trump, vil onsdag i en tale om situationen i Mellemøsten anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

Det skriver en lang række store internationale medier som CNN, BBC og The Guardian, der citerer en højtstående embedsmand fra Trumps administration.

Trods stærke advarsler fra flere kanter skal den amerikanske ambassade derfor flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem, men det vil ikke ske med øjeblikkelig virkning, skriver medierne.

Arabiske ledere har tidligere advaret mod at flytte den amerikanske ambassade i Israel til Jerusalem, da det vil blive betragtet som en åbenlys provokation.

Donald Trump vender rundt på amerikansk udenrigspolitik i forhold til konflikten mellem Israel og Palæstina på en måde, som man aldrig har set før

Steffen Jensen, mellemøstkorrespondent, TV 2

Vil udløse stor vrede

Jerusalem er et helligt sted for både israelere og palæstinensere, og byens status er meget omstridt. Palæstinenserne kræver nemlig, at deres fremtidige, suveræne stat ligeledes skal have hovedstad i Jerusalem.

Selvom Israels parlament, regering og ministerier ligger i Jerusalem, så har det internationale samfund indtil videre ikke villet anerkende byen som Israels hovedstad.

USA bliver dermed det første land, der anerkender Jerusalem som Israels hovedstad, og det vil kunne udløse stor vrede i flere arabiske lande.

En sådan anerkendelse kan være ødelæggende for mulighederne for at skabe fred mellem Israel og Palæstina. Af samme årsag ligger alle udenlandske ambassader - inklusive den amerikanske - i Tel Aviv.

Kan skabe ny bølge af vold

Talsperson Sarah Huckabee Sanders fra Det Hvide Hus fortæller på et pressemøde, at Donald Trump på forhånd har talt med flere arabiske ledere og orienteret dem om indholdet i sin tale.

Det amerikanske medie New York Times skriver, at arabiske ledere har advaret præsidenten om, at beslutningen vil forstyrre fredsprocessen, undergrave stabiliteten i regionen og muligvis kunne skabe en ny bølge af vold.

- Men i sidste ende vil han (Donald Trump, red.) gøre det, han mener er bedst for USA, siger Sarah Huckabee Sanders.

- En eksplosiv bombe

Mellemøstkorrespondent for TV 2 Steffen Jensen mener, at Donald Trumps kommende udmelding er kontroversiel, og siger:

- I den komplicerede fredsproces, der har været mellem Israel og Palæstina, så når spørgsmålet om Jerusalem både et religiøst og følelsesmæssigt irrationelt niveau. Det gør byens status til en eksplosiv bombe under enhver form for diplomatiske forhandlinger, der søger et kompromis.

Ifølge Steffen Jensen har Jerusalem altid ligget som sidste punkt i en fredsproces, da byens status er et meget betændt emne.

- Donald Trump vender rundt på amerikansk udenrigspolitik i forhold til konflikten mellem Israel og Palæstina på en måde, som man aldrig har set før, siger han.

Den israelske regering bifalder, at USA godkender Jerusalem som Israels hovedstad, selvom det kan skabe uroligheder og gøre en eventuel genoptagelse af fredsprocessen med Palæstina meget sværere, mener korrespondenten.

Vil afbryde diplomatiske forbindelser

Tyrkiet har meldt ud, at landet vil afbryde sine diplomatiske forbindelser til Israel, hvis Trump gør sine ord til virkelighed.

Flere andre lande i regionen har også advaret USA.

Senest har EU's udenrigschef, Federica Mogherini, via dialog med USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, forsøgt at tale Trump fra planen. 

Den kan, frygter hun, underminere en fremtidig fredsaftale mellem israelerne og palæstinenserne.