Udland

Trump anerkender Jerusalem som Israels hovedstad

Trods protester fra flere sider, blandt andet fra EU, vil USA's præsident arbejde for godkendelse af Jerusalem som ny hovedstad.

- Jeg har bestemt, at det officielt er på tide at anerkende Jerusalem som hovedstad i Israel.

Sådan sagde USA's præsident Donald Trump onsdag aften dansk tid i en tale i Det Hvide Hus i Washington.

Han vil også flytte USA's ambassade i landet:

- Jeg har beordret udenrigsministeriet at udvikle en plan, der skal flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, sagde han.

Umiddelbart efter talen sagde USA's udenrigsminister Rex Tillerson, at USA omgående vil begynde at implementere beslutningen. Det skriver det franske nyhedsbureau AFP.

I sin tale sagde Trump også, at USA vil godkende en tostatsaftale, som omfatter både Israel og Palæstina.

- Vi vil arbejde for fred og sikkerhed i området. Den hellige by bør kalde det bedste frem i os, sagde Donald Trump.

Helligt sted for både israelere og palæstinensere

Jerusalem er et helligt sted for både israelere og palæstinensere, og byens status er meget omstridt. Palæstinenserne kræver nemlig, at deres fremtidige, suveræne stat ligeledes skal have hovedstad i Jerusalem.

Selvom Israels parlament, regering og ministerier ligger i Jerusalem, så har det internationale samfund indtil videre ikke villet anerkende byen som Israels hovedstad.

USA bliver dermed i givet fald det første land, der anerkender Jerusalem som Israels hovedstad, og det vil kunne udløse stor vrede i flere arabiske lande.

En sådan anerkendelse kan være ødelæggende for mulighederne for at skabe fred mellem Israel og Palæstina. Af samme årsag ligger alle udenlandske ambassader - inklusive den amerikanske - i Tel Aviv.

Ifølge TV 2s mellemøstkorrespondent Steffen Jensen har Jerusalem altid ligget som sidste punkt i en fredsproces, da byens status er et meget betændt emne.

- Donald Trump vender rundt på amerikansk udenrigspolitik i forhold til konflikten mellem Israel og Palæstina på en måde, som man aldrig har set før, siger han.

Ifølge BBC har den palæstinensiske leder Mahmoud Abbas afvist og fordømt Trumps anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad. Han kalder Trumps melding en 'tilbagetrækning fra fredsprocessen'.

Modstand hos FN og i Frankrig

Ifølge Ritzau siger FN's generalsekretær, Antonio Guterres, i direkte tv-transmitteret melding, at han har frarådet beslutning om Israels status. Han vil 'gøre alt i sin magt for at støtte, at israelske og palæstinensiske ledere igen får gang i meningsfulde forhandlinger'. Ritzau citerer nyhedsbureauet Reuters.

Under et besøg i Algeriet lyder det fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, at erklæringen fra Washington er beklagelig. Den franske præsident sender en appel om at bevare roen i regionen. 

- Det er en beklagelig beslutning, som Frankrig ikke støtter, og som går imod folkeretten og alle beslutninger i FN's Sikkerhedsråd, siger Macron.