Udland

Time har kåret #MeToo som 'Årets Person'

Den verdensomspændende 'Me too'-kampagne vinder kåringen af 'Årets Person'.

Det amerikanske magasin Time har netop kåret 'Tavshedsbryderne' som 'Årets Person'.

'Tavshedsbryderne' er kåret i forbindelse med #MeToo-bevægelsen mod seksuelle krænkelser, der startede på sociale medier i USA under hashtagget #MeToo, efter mere end 40 kvinder anklagede filmproducenten Harvey Weinstein for en række seksuelle overgreb.

- Det blev til et hashtag, en bevægelse, et regnskab. Men det begyndte, som store sociale forandringer næsten altid gør, med individuel heltemod, skriver chefredaktør for Time Edward Felsenthal i begrundelsen for kåringen.

Kåringen går til den person eller gruppe af personer, der har haft den største indflydelse på årets begivenheder, på godt og ondt.

Sidste år faldt valget på Donald Trump, efter hans sejr ved det amerikanske præsidentvalg.

Den amerikanske præsident var igen i år med i feltet af kandidater, der blandt andre også talte den amerikanske fodboldspiller Colin Kaepernick, Nordkoreas leder Kim Jong-un og Amazons grundlægger Jeff Bezos.

Men Trump måtte i år nøjes med andenpladsen i kåringen.

Dermed er den tidligere amerikanske præsident Richard Nixon den eneste, som Time har kåret til 'Årets Person' to år i træk. Han blev kåret i 1971 og 1972.

Her er finalisterne til 'Årets Person'

Jeff Bezos

Jeff Bezos

Jeff Bezos er grundlægger af virksomheden Amazon. Han blev verdens rigeste mand i 2017

Det skete, da Amazons aktie steg to procent på børsen i forbindelse med Black Friday, hvilket fik Jeff Bezos’ formue til at stige med 2,4 milliarder dollars. Formuen passerede dermed den gyldne '100 milliarder dollar'-grænse og kom op på svimlende 100,3 milliarder dollar (625,5 milliarder kroner, red.).

Samtidig har han udvidet sin virksomhed i løbet af året.

Foto: TOMMASO BODDI / Scanpix Denmark

The Dreamers

The Dreamers

Bevægelsen The Dreamers er en gruppe immigranter, der blev bragt til USA af deres forældre, da de var børn. De står over for en usikker fremtid, da Trump-administrationen har valgt at sløjfe DACA – et omstridt dekret, som Obama gennemførte, og som tillader børn af illegale immigranter at studere og arbejde i USA.

Gruppen demonstrerer for en bedre fremtid.

Ordningen vil blive udfaset over de kommende to år, og op mod 700.000 unge risikerer deportering, medmindre Kongressen vedtager en egentlig lovgivning, der vil give de såkaldte Dreamers opholds- og arbejdstilladelse.

Foto: DAVID MCNEW / Scanpix

Patty Jenkins

Patty Jenkins

Filminstruktøren Patty Jenkins har i år slået rekorden for største åbningsweekend for en kvindelig instruktør nogensinde med filmen 'Wonder Woman', og hun har dermed vippet Sam Taylor-Johnsons succes med ’50 Shades of Grey’ af pinden.

Alene i USA indtjente filmen over 660 millioner kroner i åbningsweekenden.

Foto: MARIO ANZUONI / Scanpix

Kim Jong-un

Kim Jong-un

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har i 2017 genoplivet truslen om en mulig atomkrig i de amerikanske sind.

Han har gentagne gange affyret interkontinentale ballistiske missiler, og han har udvekslet trusler og fornærmelser med USA's præsident, Donald Trump, som kalder ham 'Little Rocket Man'. Navnet er en hentydning til truslen om et atomangreb.

Foto: KCNA / Scanpix

Colin Kaepernick

Colin Kaepernick

Den amerikanske fodboldspiller Colin Kaepernick, der fra 2011 til 2016 var quarterback hos NFL-klubben San Francisco 49ers, har vakt opsigt i år, efter han nationalt lancerede en protest mod racisme og politivold mod afroamerikanere og andre minoriteter.

Protesten indebar, at han under nationalmelodien i en kamp stod op i stedet for at sidde ned.

Colin Kaepernick er i løbet af det seneste år blevet et symbol på de sortes rettigheder i USA.

Foto: SCOTT CUNNINGHAM / Scanpix

#MeToo-bevægelsen

#MeToo-bevægelsen

Bevægelsen #MeToo startede i USA som en reaktion på stormen omkring filmproducenten Harvey Weinstein, der blev anklaget for flere seksuelle overgreb. I alt har over 40 kvinder anklaget ham.

Det medførte, at millioner af kvinder verden over stod frem for at fortælle om deres oplevelser med seksuelle krænkelser.

Samtidig er flere ledere i Hollywood, skuespillere og journalister blevet anklaget. Nogle af dem har også mistet deres job.

Foto: DAVID MCNEW / Scanpix

Robert Mueller

Robert Mueller

Anklager og tidligere FBI-direktør Robert Mueller står i spidsen for efterforskningen af Ruslands forsøg på at påvirke USA's præsidentvalg i 2016.

Undersøgelsen er en af flere, som gransker påstandene om russiske bestræbelser på at påvirke valgkampen til Donald Trumps fordel.

Robert Mueller står i spidsen for et udvalg af efterforskere, der arbejder uafhængigt af det amerikanske justitsministerium. Han har frie hænder til at vælge sin stab, og han er ikke forpligtet til at holde justitsministeren orienteret om undersøgelsens forløb.

Som såkaldt særlig anklager har han beføjelser til at rejse tiltale mod eventuelle mistænkte i sagen.

Foto: JOSHUA ROBERTS / Scanpix

Mohammed bin Salman

Mohammed bin Salman

Mohammed bin Salman er Saudi Arabiens kronprins.

Han har i en større aktion mod korruption i Saudi Arabien indtil videre gjort, at tre ministre har mistet deres post. Aktionen bliver kaldt kronprinsens forsøg på at rydde op i toppen af det politiske system.

Foto: Faisal Al Nasser / Scanpix

Donald Trump

Donald Trump

USA's præsident, Donald Trump, vandt prisen som 'Årets Person' sidste år. Han har det seneste år brugt en del af sin tid i det ovale kontor på at udrydde Obama-administrationens arbejde - fra sundheds- til indvandringspolitik.

Han er kendt for sine talrige ytringer på Twitter.

Foto: MANDEL NGAN / Scanpix

Xi Jinping

Xi Jinping

Kinas præsident, Xi Jinping, blev i år valgt for en ny 5-årig periode ved det kommunistiske partis kongres.

Xi Jinpings status som Kinas stærke mand blev cementeret, da det blev besluttet at skrive hans navn og tanker ind i kommunistpartiets grundlag.

64-årige Xi Jinping har ledet partiet siden 2012 og er nu valgt til at forblive præsident til 2022.

Foto: FRED DUFOUR / Scanpix

Alle beskrivelser af kandidaterne er skrevet ud fra, hvad nyhedsmagasinet Time har givet af begrundelser for deres nomineringerne af de pågældende.