Udland

Steffen Jensen om Trump: - Han kommer ind fra fløjen som en anden Klods Hans

TV 2s mellemøstkorrespondent giver fem bud på, hvad Trumps udmelding om at gøre Jerusalem til hovedstad kan få af betydning.

Jerusalem er Israels hovedstad. Det slog den amerikanske præsident, Donald Trump, fast her onsdag aften dansk tid.

Samtidig forbereder USA - trods stor bekymring og adskillige advarsler - at flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

- Jeg har beordret udenrigsministeriet at udvikle en plan, der skal flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, sagde Donald Trump onsdag aften.

Men samtidig kræver palæstinenserne også, at Jerusalem bliver hovedstad i en eventuel kommende palæstinensisk stat. Og derfor er Jerusalem på mange måder omdrejningspunktet i striden mellem Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre.

TV 2s mellemøstkorrespondent Steffen Jensen giver her fem bud på, hvad Trumps udmelding kan få af betydning, og hvorfor han overhovedet vælger at blande sig i den følsomme konflikt.

Hvad kommer beslutningen til at betyde?

- Den almindelige visdom blandt diplomater og eksperter har altid været, at fordi Jerusalem var sådan et betændt sted, skulle man løse konflikten om Jerusalem som det allersidste, hvis man skulle gøre sig forhåbninger om at løse hele Mellemøst-konflikten. Det, præsident Trump gør nu, er det direkte modsatte. Han tager sig af Jerusalem først og siger, at nu er det løst, som jeg vil have det. Med det træk risikerer han desværre også, at parterne aldrig kommer tilbage til forhandlingsbordet.

Hvorfor har det så stor betydning for parterne?

- Der er et eller andet ved Jerusalem, der får folk til at gå midlertidigt fra forstanden. Der findes faktisk en sindslidelse, der hedder Jerusalem-syndromet. Folk kommer til byen og føler sig lige pludselig tæt forbundet med det allerhelligste. Jerusalem er ikke bare en by, som to folkeslag strides om som deres hovedstad. Den er også hellig by for tre religioner, og alle har en masse interesser i den by. Jerusalem kaldes paradoksalt nok også Fredens By, men der findes ingen by i verdenshistorien, der er blevet kæmpet så meget om.

Hvad vil det komme til at betyde for fredsprocessen i Mellemøsten?

- Det er ren og skær spekulation, hvad Trumps beslutning i dag vil komme til at betyde på sigt. Fredsforhandlingerne startede officielt med det historiske håndtryk mellem Rabin og Arafat i 1993. Det var starten på en lang proces, der kollapsede i 2000. Man kan håbe på, at den her mærkværdige nytænkning fra Trumps side kan være med til at starte et mentalt jordskælv hos partnerne, så de måske tænker, at nu må vi hellere selv forhandle en aftale på plads, inden Trump trækker flere beslutninger ned over hovedet på os.

Hvordan vil beslutningen blive modtaget af palæstinenserne?

- Palæstinenserne har allerede erklæret de næste tre dage for ”raseriets dage”. Det fører så frem til fredagsbønnen, hvor der ofte er potentiale for, at det kan gå rigtig galt. Amerikanerne har allerede opgraderet sikkerheden for ambassaderne, diplomaterne og deres familier i de besatte områder og i hele den arabiske verden. Diplomaterne på de amerikanske konsulater i Jerusalem har de næste dage fået forbud mod at færdes i den gamle bydel, så alle forventer, at det her på kort sigt vil føre til uroligheder og vold.

Hvorfor vælger Trump at blande sig i så følsom en konflikt?

- Jeg tror først og fremmest, at det handler om indenrigspolitik. Det her var en af mange ting, han lovede under valgkampen. Det er ikke gået så godt for ham med at få sin politik igennem hjemme i USA, så nu henter han en sejr i Mellemøsten. En for ham forholdsvis let sejr. Og med garanti en handling, der vil falde i god jord hos hans borgerlige, kristne kernevælgere. De tidligere præsidenter har altid fulgt de konventionelle veje med endeløse forhandlinger, og så kommer Trump nu ind fra fløjen som en anden Klods Hans og gør det på sin helt egen mærkværdige facon. Og hvem ved, måske er det, der skal til.