Udland

Nordkorea snød med fotos af nyt missil - kan du se fejlen?

Nordkoreas propagandaapparat har pyntet på billederne af Kim Jong-uns nye missil - sandsynligvis for at få det til at se mere cool ud.

Den nordkoreanske nat er sort, og himlen er fuld af stjerner.

Mørket er intenst over det lukkede land, for der er sparsomt med elektrisk lys uden for hovedstaden - og derfor kan landets indbyggere se nattehimlen i al sin vælde, når de lægger nakken tilbage.

De så så sprøde ud, og det virkede forkert

Jonathan McDowell, astronom

Men et sted i det stalinistiske diktatur er der nogle pr-medarbejdere, som tilsyneladende ikke helt har styr på deres viden om astronomi.

I hvert fald har et simpelt stjernekort netop afsløret dem i at manipulere med billederne fra Kim Jong-uns seneste missilaffyring.

Manipulationen blev opdaget af Marco Langbroek, der er noget så sjældent som en arkæolog, der samtidig er ekspert i meteoritter og spionsatellitter.

Nordkoreanerne havde fotograferet missil-opsendelsen fra to positioner overfor hinanden, men de stjernebilleder, der var på billederne, står ikke over for hinanden på virkelighedens nattehimmel, og det kunne Marco Langbroek dokumentere på Twitter.

- Man burde se stjernebilleder, der står modsat hinanden på himlen, men det var ikke tilfældet, siger han til CNN.

Og da Marco Langbroek så nærmere på flere af billederne, opdagede han, at stjernebillederne skiftede fra foto til foto.

Men ikke nok med det for faktisk viste det sig, at de nordkoreanske billeder var noget af en fotografisk bedrift.

De fleste, som har forsøgt at fotografere et lysende objekt om natten, har nok opdaget, hvor vanskeligt det er at få stjernerne med på billedet - og på de nye fotos fra Nordkorea er det muligt at se rigtig mange stjerner.

Ja, faktisk er det endda muligt at se Andromedagalaksen, der ligger 2.537.000 lysår væk - og det er lidt usædvanligt, når nu formålet med det hele var at fotografere en missilaffyring og ikke stjernerne på den nordkoreanske himmel.

Det undrede en af Marco Langbroeks bekendte - Jonathan McDowell - der er astronom hos Harvard-Smithsonians center for astrofysikere.

- De så så sprøde ud, og det virkede forkert, siger han til CNN.

Når man normalt fotograferer stjernehimlen, anvender man lang lukketid på kameraet. Det får ting, som bevæger sig, eller som lyser markant mere end omgivelserne, til at blive uskarpe eller helt hvide på billedet.

Fotografiet herunder er et eksempel på, at nordkoreanerne også har anvendt lang eksponeringstid, men der er stadig ingen garanti for, at stjernehimlen på billedet er ægte.

Begge eksperter tror, at Nordkorea kun har snydt med stjernehimlen for æstetikkens skyld; billederne af Kim Jong-uns nye missil er simpelthen smukkere med stjerner i baggrunden. Men der kan også være en anden årsag.

Hver gang det stalinistiske diktatur kommer med nye fotos, sidder der nemlig en gruppe eksperter og efterretningsfolk og analyserer dem for at få nye oplysninger fra det lukkede land.

For eksempel kan små detaljer på bygninger og landskaber fortælle præcis, hvor billederne er taget - og det kan bruges til at afsløre hemmelige detaljer om missilet.

Og lige nu er en ekspertgruppe ved James Martin Center for Nonproliferation Studies i gang med at analysere billederne.

Jeffrey Lewis, der er ekspert i atomvåben på stedet, oplyser til CNN, at hans gruppe analyserer billederne med software, der normalt benyttes i kriminalsager, for at finde nye detaljer.

Han tvivler dog på, at stjernehimlen er ændret for at forvirre fjenden.

- Stjernebilleder ser ikke ret forskellige ud på få kilometers afstand, og vi har ingen grund til at betvivle, at affyringen fandt sted i Pyongsong-regionen nord for Pyongyang, siger han til CNN.

- Det ser ud til, at de satte en stjernehimmel på for at få det til at se cool ud, siger han til CNN.