Udland

Manchester-terrorist slog til ni dage før han var punkt på MI5-møde

En uafhængig rapport fastslår, at myndighederne havde mulighed for at reagere forud for terrorangrebet i Manchester i maj i år.

14.200 glade, festklædte briter strømmede ind i Manchester Arena for at høre teenageidolet Ariana Grande give koncert den 22. maj i år.

22 af dem kom aldrig ud igen. De blev dræbt, da Salman Ramadan Abedi efter koncerten var sluttet detonerede en bombe i det dødeligste terrorangreb i Storbritannien siden 2005.

Nu er forløbet op til angrebet blevet kulegravet af David Anderson, en uafhængig terrorekspert, og han har i dag tirsdag offentliggjort sin rapport i det britiske parlament.

Han var bestilt af regeringen til at kulegrave angrebet i Manchester samt tre angreb i London.

Modtog efterretninger kort inden angreb

Hans vigtigste fund er, at angrebet i Manchester kunne have været forhindret. Myndighederne havde nemlig været opmærksomme på Salman Ramadan Abedi i flere år forinden. Både i 2014 og 2015 havde man haft aktive efterforskninger i gang på ham.

Så tæt på som to måneder forinden, i marts i år, modtog man endnu en advarsel omkring Salman Ramadan Abedi, men der blev ikke reageret tilstrækkeligt på det.

- Når man ser tilbage, kan man se, at efterretningerne var meget relevante for det planlagte angreb, konstaterer David Andersons rapport.

I en klarlægning af 20.000 ekstremister blev Salman Ramadan Abedi fremhævet som en af den håndfuld, der burde efterforskes nærmere. Efterretningstjenesten MI5 havde planlagt et møde for at diskutere, om han skulle sættes under overvågning til den 31. maj - ni dage for sent.

Rapporten går imidlertid ikke så langt som til at konkludere, at angrebet burde have været forhindret, men blot, at der var en mulighed for det, "hvis kortene var faldet anderledes".

En bare 24 årig mand beskrives som en af de centrale rekruttører af hellige krigere fra Storbritannien - herunder Abedi, der sprang sig selv i luften.

Borgmester: Det er hård læsning

For pårørende til de 22 dræbte er det hårdt at finde ud af, at myndighederne havde en chance for at redde deres kære, selvom den måske var lille. Det siger Andy Burnham, der er borgmester i Manchester, efter offentliggørelsen af rapporten.

- Vi tænker på dem i dag og forpligter os til at gøre alt vi kan for at støtte dem fremadrettet. Det er åbenlyst, at systemerne stadig kan blive bedre og jeg ved, at folk, der er påvirket af angrebene gerne vil vide, at forandringer er i gang, siger han.

Han roser imidlertid også politiets arbejde, og MI5 siger, at de har forhindret ni planlagte terrorangreb i år, skriver Sky News.