Udland

Klager over filmselskab - stillede varevogn som Breiviks i regeringskvarter

Film om den norske massemorder skal efter planen være færdigindspillet i slutningen af januar 2018.

En amerikansk film om Anders Behring Breiviks terrorhandling på Utøya og i regeringskvarteret i Oslo i 2011 er i øjeblikket ved at blive indspillet i Oslo.

Det er streamingtjenesten Netflix, der står bag finansieringen af filmen. Netflix bliver nu beskyldt for at have brudt en aftale med det norske departement i forbindelse med indspilningen.

Det skriver det norske medie NRK.

Hvid varevogn stod foran regeringsbygningen

Ifølge aftalen havde Netflix fået tilladelse til at filme i denne weekend ved regeringskvarteret i Oslo, hvor otte mennesker blev dræbt og omkring 30 såret og lemlæstet af den 950 kilo store bilbombe i en hvid varevogn, der ødelagde seks ministerier samt statsministerens kontor.

Derfor var overraskelsen stor, da der mandag stod en tilsvarende hvid varevogn foran regeringsbygningen i Akersgade.

- At de skulle filme i Akersgade tidligt i dag (mandag red.), var ikke en del af aftalen med filmselskabet. Det er meget uheldigt. De har brudt aftalen, siger departementschef Eivind Dale til NRK.

Alle medarbejdere i departementet var på forhånd blevet varslet om, at filmindspilningerne ville foregå på Akersgade lørdag. De var ikke blevet varslet om, at indspilningerne ville fortsætte til og med mandag.

Har henvendt sig til Netflix

Eivind Dale oplyser til NRK, at man nu vil klage over bruddet på aftalen.

- Vi har sendt et brev til filmselskabet i dag (mandag red.), hvor vi skriver, at vi reagerer på, at de har brudt aftalen, siger han.

NRK har henvendt sig til Netflix om sagen, men har ikke fået svar.

Filmen skal efter planen være færdigindspillet i slutningen af januar 2018. Den er baseret på Åsne Seierstads bog 'En af os', der handler om Breiviks terrorhandling.

Har et budget på 125 millioner kroner

Det er instruktøren Paul Greengrass, der skal lave filmen i samarbejde med den norske forfatter.

Filmen har et budget på 20 millioner dollars. Det svarer til over 125 millioner kroner.

Og selv om det er en amerikansk instruktør, som kommer til at stå bag filmen, vil rollerne blive besat af lokale skuespillere.

Blev idømt Norges strengeste straf

Anders Breivik dræbte otte mennesker og sårede 30 ved regeringsbygningen. På øen Utøya dræbte han 69, mens 69 yderligere blev såret.

Han blev vurderet som strafegnet - altså ikke sindssyg - og idømt forvaring i 21 år med en mindstetid på 10 år. Det vil sige, at han efter 10 år kan begynde at søge om prøveløsladelse, mens staten på den anden side kan søge om at få straffen forlænget, når de 21 år er gået.