Kriseramt olieland opretter sin egen bitcoin-valuta

Venezuelas officielle valuta har mistet næsten hele sin værdi. Nu skal den virtuelle valuta 'petro' redde landets økonomi.

Den sydamerikanske oliestat Venezuela, der er ramt af en dyb økonomisk krise, forsøger nu at løse krisen ved at oprette sin egen version af den virtuelle valuta bitcoin.

Olielandet vil kalde sin virtuelle valuta for en petro, oplyser landets præsident Nicolas Maduro ifølge tv-stationen CNN.

På den måde kan Venezuela bryde den "økonomiske blokade" fra USA, der er med til at ødelægge landets økonomi, siger præsidenten.

Venezuela har nogle af verdens største oliereserver og forekomster af både guld og diamanter, men alligevel er landets økonomi kollapset i løbet af de seneste år.

Landets officielle valuta bolivar har alene i år mistet 96 procent af sin værdi, og inflationen i landet har i år været på mere end 4000 procent.

Det har betydet, at Venezuela har undladt at betale af på sin udlandsgæld.

Hvad er Bitcoins?

Bitcoins er en digital valuta.

Der er ingen central administration for Bitcoins, hvor du kan ombytte til en valuta, du kender. Derfor har Bitcoins ingen værdi uden for den digitale verden.

Bitcoins bliver handlet på børser, og udbud og efterspørgsel afgør værdien.

Man kan opdele Bitcoins i mindre dele. Den mindste værdi kaldes en Satoshi og svarer til en hundrede milliontedel af en Bitcoin.

En Bitcoin har medio december 2017 en værdi på omkring 16.500 dollars. 

Der bliver løbende skabt flere Bitcoins. Den øvre grænse er 21 millioner, som forventes at nå i år 2150.

Kilde: Dansk Bitcoin Forening

Mens Venezuelas valuta bolivaren er styrtdykket i værdi, så er det gået stik modsat for bitcoins. Den valuta, der kun findes elektronisk, er steget med mere end 1000 procent i værdi i år. En bitcoin er nu cirka 75.000 kroner værd, mens den i januar kostede mindre end 10.000 kroner.

Bitcoins er den største og mest kendte virtuelle valuta i verden, men der findes faktisk mere end 800 forskellige.