Udland

Flybesætning så nordkoreansk missil springe i luften og falde fra hinanden

Nordkoreas seneste missil nåede ikke alene langt ud i rummet, det blev også set af en flybesætning.

Flypersonalet på en ganske normal flystrækning over Japan fik sig et chok, da et missil sprang i luften for deres øjne.

Missilet var ikke et hvilket som helst.

For fem dage siden - onsdag den 29. november - testede Nordkorea et nyt interkontinentalt ballistisk missil. Målet var, at raketten skulle op - højt op. Meget højere end nogensinde før.

Det helt nye Hwasong 15-missil nåede hele 4475 kilometer ud i rummet, inden det returnerede mod overfladen for til sidst at styrte ned i havet mellem den koreanske halvø og Japan.

Det var på vejen tilbage, at flybesætningen så missilet. Det bekræfter selskabet Cathay Pacific, der har base i Hong Kong og flyver for blandt andre British Airways, American Airlines og Finnair, over for flere udenlandske medier, heriblandt BBC og South China Morning Post.

- Vi oplevede, at missilet sprang i luften og faldt fra hinanden nær vores placering, lød det fra selskabet, der fløj fra San Francisco til Hong Kong.

Missil kan ramme alle lande

Flyselskabet ændrede ikke deres rute eller drift efter hændelsen, da flyet var langt fra stedet, hvor missilet sprang i luften.

- Jeg har ikke hørt om nogen kolleger, der var for bekymrede, siger næstformand for flyselskabet, Dora Lai Yuk-sim, til South China Morning Post.

I modsætning til andre lande annoncerer Nordkorea ikke offentligt, når de foretager missiltests. Det betyder, at raketterne kommer uden varsel eller kendt flyvevej.

Dog har afsenderne adgang til internationale civile luftfartsdata, så det er muligt at studere luftrummet før affyringen.

Men noget tyder på, at det ikke alene er nær flyruter, at Nordkoreas nye missil kan ramme. Hvis de nordkoreanske videnskabsfolk havde ændret missilets bane, så det fløj så langt væk som muligt, ville det kunne nå så langt som 13.000 kilometer væk, anslår flere eksperter. 

Og det er nok til at sætte en skræk i livet på USA.

Washington D.C. ligger 11.000 kilometer fra Nordkorea, Miami ligger 12.000 kilometer væk. Så missilet ville kunne nå hele USA's fastland. Det har Nordkoreas tidligere missiler ikke været i stand til.