Udland

230 sydkoreanske og amerikanske fly lancerer militærøvelse

Nordkorea har fordømt den årlige militærøvelse mellem Sydkorea og USA. Styret kalder øvelsen en provokation.

Sydkorea og USA holder militær luftøvelse fem dage efter Nordkoreas missilaffyring. Video: Karoline Lunddal Dam

Sydkorea og USA har mandag indledt deres hidtil største militære luftøvelse sammen.

Øvelsen, der sker kun fem dage efter, at Nordkorea affyrede et missil med en potentiel rækkevidde på over 13.000 kilometer, løber indtil på fredag.

Det oplyser embedsmænd.

I den årlige sydkoreansk-amerikanske øvelse, der går under navnet Vigilant Ace, indgår flere end 230 luftfartøjer, herunder seks amerikanske jagerfly af typen F-22 Raptor.

Også F-35-kampfly vil tilslutte sig øvelsen i Sydkorea.

Vil sikre fred og stabilitet

De deltagende luftfartøjer bliver fløjet fra otte forskellige amerikanske og sydkoreanske militære baser.

Så mange som 12.000 amerikanske soldater, herunder marine- og flådesoldater, deltager sammen med sydkoreanske tropper i øvelsen.

Sydkoreanske medier rapporterer, at også B-1B-bombefly deltager i øvelsen. Dette er ikke bekræftet af det amerikanske militær.

Formålet med den fælles øvelse er at forbedre beredskabet for at kunne sikre fred og stabilitet på Den Koreanske Halvø, har det amerikanske militær oplyst forud for øvelsen.

Sydkorea og USA afholder sammen militære luftøvelser frem til fredag. Det sker fem dage efter, at Nordkorea har affyret et interkontinentalt ballistisk missil. Video: Karoline Lunddal Dam

Nordkorea betragter sig selv som atommagt

Nordkorea har fordømt øvelsen, som det isolerede styre kalder en provokation.

Onsdag i sidste uge affyrede Nordkorea et interkontinentalt ballistisk missil.

Efter affyringen oplyste styret, at det nu er i stand til at ramme hele det amerikanske fastland med sine missiler, og at landet nu betragter sig selv om en atommagt.

Søndag kaldte den nordkoreanske statsstyrede Komité for Fredelig Genforening af Korea USA's præsident, Donald Trump, for "sindssyg" og sagde, at øvelsen ville "skubbe den allerede akutte situation på Den Koreanske Halvø på randen af atomkrig".

Sidste uges missiltest var Nordkoreas første siden 15. september. Den er efterfølgende blevet fordømt af en række statsledere.