Udland

Dansk firma i strid italiensk modvind efter 'sexistisk' reklame

Det danske smykkefirma er kommet i modvind i Italien for en julereklame.

'Et strygejern, en pyjamas, et forklæde eller et smykke? Hvilken julegave kan man gøre en kvinde glad med?'

Sådan står der på reklametavler på metrostationer i Italien, og bag reklamerne står det danske smykkefirma Pandora. Og reklamen er ikke faldet i god jord.

- Der er rigtig mange, der reagerer hernede. Der er mange kvinder, der ikke kan tolerere det her, fortæller TV 2s journalist i Italien Eva Ravnbøl.

Tweetstorm

Reklamen bliver opfattet som sexistisk, fordi de eneste gaveideer, Pandora nævner til kvinder, handler om husholdning, og det har fået kritikken af firmaet til at fylde meget især på Twitter under hashtagget #PandoraEpicFail:

- Tillykke til Pandora med den mest sexistiske og dumme reklame, man kan forestille sig.

- Hov, I glemte vaskemaskiner, gryder og støvsuger.

- Er der nogen, der vil huske Pandora på, at vi er i 2017?

- Pandoras eget juleønske må være en ekspert i krisehåndtering.

Sådan lyder bare nogle af de mange spydige og kritiske tweets imod virksomheden.

Undskyldning har ikke hjulpet

Pandora har udsendt en undskyldning, men det har ikke ligefrem dæmpet gemytterne. Faktisk har mange udtrykt den mening, at undskyldningen nærmest er værre end selve reklamen. Den lyder:

- Kvinder ligger os meget på hjerte. Og vi vil bare have, at de får den perfekte julegave. Derfor skal det være slut med hjemmesko, blendere og nattøj. De skal have et smykke.

Og netop Italien er et uheldigt sted at lave en sådan reklame. Eva Ravnbøl fortæller, at landet over de seneste par årtier har været inde i en rivende udvikling, så selvom der stadig er færre kvinder på arbejdsmarkedet end herhjemme, fylder debatten om kvinders rolle mere end nogensinde.

Pandorabutikker i alle byer

Samtidig er Italien et vigtigt marked for Pandora. Netop væksten i landet er blevet fremhævet i flere regnskaber som en særdeles positiv faktor, og man skal ikke opholde sig meget i Italien for at vide, at Pandora er noget stort.

- Det er sindssygt populært. I ethvert lille provinshul fra Sicilien til Alperne er der en Pandora-butik. Der er reklamer i alle modebladene, og alle ved, hvad Pandora er, fortæller Eva Ravnbøl.

Feministgruppen Le Fanfarlo, der var de første til at dele billedet af reklamen og råbe op, har ansøgt styret i Milano om at pille reklamerne ned.