Udland

Briter vil undgå milliard-regning til EU: - Vi bør ikke betale noget som helst

Theresa May er nødt til at "få nogle nosser", lyder den kontante melding fra en lokalpolitiker inden Brexit-forhandlinger.

Storbritannien og EU knokler fortsat for at nå til enighed om den første del af den såkaldte Brexit-aftale, der skal få briterne ud af EU, inden deadline mandag.

Men en regning på et tocifret milliardbeløb i pund spænder ben for forhandlingerne. Beløbet, der svarer til 372 milliarder danske kroner, skal briterne betale, når de ikke længere er medlem af EU.

- Vi skylder dem ikke en øre, siger Lawrence Webb, som er byrådsmedlem i det EU-kritiske parti UKIP.

Lawrence Webb er lokalpolitiker i byen Romfort, som er en forstad til London. Under folkeafstemningen sidste år stemte 52 procent af vælgerne i Storbritannien, at landet skulle forlade EU. I byen Romfort delte op mod 70 procent af byens borgere samme holdning. Særligt indvandring var et afgørende tema for deres valg.

Men selvom borgerne ønsker egenkontrol over landets grænserne, bør det ikke komme med et prisskilt, lyder det blandt indbyggerne i Romfort.

- Det er forkert at presse penge af os, siger pensionist Jean Underwood.

- Vi bør ikke betale noget som helst. Bare gå væk, tilføjer hendes mand, John Underwood.

May rejser til EU

Ifølge TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede vil EU have briterne til at betale for det, de selv har været med til at vedtage at bruge penge på, mens de er og har været et EU-land. 

Det gælder blandt andet deres eget kontingent.

- Det drejer sig om, at ligesom man også skal betale for den mad, man har bestilt på en restaurant, skal man også fra briternes side betale for den mad, selvom man ikke har spist op, forklarer hun.

For at gøre status over forhandlinger rejser Storbritanniens premierminister, Theresa May, mandag til Bruxelles. Her skal hun mødes med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker. Formålet med mødet er at få et gennembrud i exit-forhandlingerne.

Hvis premierministeren skulle søge råd hos byrådsmedlemmet Lawrence Webb, ved han godt, hvad svaret vil være:

- På vej ud af EU bør hun sige: ”Vi er på vej ud. Vi ønsker en frihandelsaftale, men får vi den ikke, er det op til jer”, siger han og tilføjer:

-  Hun er nødt til at få nogle nosser.

Men hvor meget har Theresa May egentlig at forhandle med?

Beløbet til EU kan blive mindre

Svaret er enkelt, mener Lotte Mejlhede.

- Ifølge de kilder, jeg har talt med, har hun ikke ret meget. Selve regningen skulle også være ved at være på plads. Men man siger fra EU's side, at man kan pakke det ind på en mere spiselig måde. Så man ikke skal betale alt nu, men først om lang tid. Så kan det se lettere ud.

- Ifølge de kilder jeg har talt med, har hun ikke ret meget, siger TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede. Video: Jane Bruun Elkjær

Lotte Mejlhede peger i stedet på, at den helt store knast er grænsestriden mellem Nordirland og Irland.

Irland efterlyser mere klarhed over fremtidens grænse på den irske ø. Målet er at undgå en hård grænse mellem Irland og det britiske Nordirland, når briterne forlader EU, det indre marked og toldunionen.

- Hvis man kan få briterne til at give sig på det punkt, kan det være, at man fra EU’s side siger, at man godt kan slække lidt på den økonomiske regning, der forhandles på højtryk, tilføjer Lotte Mejlhede.

Den første del af Brexit-aftalen skal være på plads inden EU-topmødet i Bruxelles om halvanden uge. Hvis ikke det er tilfældet, er det ikke muligt at gå videre og forhandle om en fremtidig handelsaftale.

EU-præsident Donald Tusk har sat mandag som deadline, hvis et topmøde senere i december skal nå at konstatere "tilstrækkelige fremskridt".

Uret tikker - så meget tid har de

  1. Forhandlingerne begynder

   Chefforhandlerne mødes for første gang.

  2. De store linier afgøres

   Forhandlerne håber, at man på dette tidspunkt vil være enige om skilsmissens store linier.

  3. Aftale på plads

   Hvis aftalen skal træde i kraft til tiden, skal den være færdigforhandlet i efteråret 2018.

  4. Deadline

   Præcis to år efter udmeldelsen, forlader Storbritannien EU. Donald Tusk har udelukket muligheden for en forlængelse af deadline.