Udland

Trump afviser at ville fyre Rex Tillerson: - Det er falske nyheder

Højtstående embedsmænd siger, at udenrigsminister Rex Tillerson skal afløses af CIA-chef, men Trump afviser.

USA's præsident, Donald Trump, afviser spekulationer om, at han vil skille sig af med sin udenrigsminister, Rex Tillerson.

- Medierne har spekuleret i, om jeg vil fyre Rex Tillerson, eller om han snart vil forlade sin post. Falske nyheder, skriver Trump på Twitter fredag eftermiddag lokal tid i Washington.

- Han går ingen steder, og mens der er bestemte emner, vi er uenige om (det er mig, der træffer de endelige beslutninger), så arbejder vi godt sammen, og Amerika er højt respekteret igen.

Trumps udmelding kommer, efter at flere højtstående embedsmænd i regeringen har sagt til The New York Times, at Det Hvide Hus planlægger at skille sig af med Rex Tillerson.

Ifølge kilderne skal han erstattes af chefen for efterretningstjenesten CIA, Mike Pompeo.

Det skal ske inden for de nærmeste uger, siger kilderne.

Anstrengt forhold

Det er kendt, at forholdet mellem Trump og Tillerson har været anstrengt.

Kritikere påpeger, at Trump ved flere lejligheder har underløbet sin udenrigsminister ved at udsende erklæringer og tweets på kritiske tidspunkter. Blandt andet i forhold til Nordkorea.

Ifølge The New York Times er den republikanske senator Tom Cotton udset til at blive den kommende direktør for CIA.

Cotton, der er en af Trumps nærmeste allierede, har allerede signaleret, at han vil taget jobbet, hvis han bliver tilbudt det.

Det er stabschefen i Det Hvide Hus, John Kelly, som har udarbejdet planen, og han har vist den til andre embedsmænd. Den indebærer, at der skal byttes ud på pladserne tæt på nytår eller i begyndelsen af det nye år, skriver avisen.

Der har tidligere været spekulationer om, at USA's FN-ambassadør, Nikki Haley, skulle erstatte Tillerson.

Kaldte Trump idiot

Tillerson, der er tidligere topchef i olieselskabet Exxon Mobile, har haft det vanskeligt på posten som udenrigsminister.

Han har været marginaliseret i flere spørgsmål, hvor udenrigsministeren plejer at spille en central rolle. Det er ud over forholdet til Nordkorea i spørgsmålet om den internationale atomaftale med Iran.

Tillerson har i private rammer omtalt Trump som en "idiot".

Omvendt har Trump beskyldt Tillerson for at "spilde tiden" med at finde en diplomatisk løsning med Nordkorea.

Udenrigsministeriet i Washington har under Tillerson været gennem omfattende fyringer, og amerikanske diplomater har beklaget, at USA mister indflydelse rundt om i verden.

Embedsmænd fra Udenrigsministeriet har i flere medier beskyldt Tillerson for at at have isoleret sig i sit ministerium uden at søge råd hos diplomatiske eksperter.