Udland

Historisk skattereform vedtaget i senatet - det er Trumps Obamacare, mener analytiker

Donald Trump er et stort skridt tættere på at komme igennem med lavere skat for virksomheder og velhavere.

Det amerikanske senat vedtog tidligt lørdag en historisk skattereform, der bliver en stor politisk sejr for præsident Donald Trump.

Reformen blev stemt igennem Senatet med 51 stemmer mod 49 efter et maratonmøde om den største skattereform i USA i 31 år. Reformen skal nu stemmes overens med en lignende reformpakke vedtaget i Repræsentanternes Hus.

Med afstemningen i Senatet lørdag er reformen, som vil medføre lavere skat for velhavere og selskaber, tæt på at blive endeligt vedtaget.

Skattereformen er en kæmpestor sejr for Donald Trump, mener USA-analytiker Mirco Reimer-Elster. Men efter et år med en republikansk præsident og flertal i Kongressen var det også dybt nødvendigt at få reformen igennem Senatet.

- Under alle andre præsidenter ville det her også være en kæmpestor sejr. Men republikanerne var under stærkt pres, fordi de ikke kunne gå ud af det her år uden noget markant lovgivning på bordet, siger Mirco Reimer-Elster til TV 2.

Han vil dog ikke forklejne, at det er en stor indenrigspolitisk sejr for partiet i kategori med store historiske reformer som eksempelvis Obamacare.

- Det sker bare ikke ret tit, at man på føderalt niveau får sådan en reform igennem, der har så stor indflydelse på amerikanernes liv og på økonomien, siger Mirco Reimer-Elster.

Inden reformen træder i kraft skal den igen godkendes i begge Kongressens kamre, hvorefter den skal underskrives af præsidenten.

Øger den nationale gæld

Den største reform på dette område siden 1980'erne medfører også en markant stigning i den nationale gæld. Republikanerne siger dog, at reformerne vil styrke den amerikanske økonomi på længere sigt.

Kongressens to kamre skal nu koordinere de to vedtagne reformer, så der kun sendes én samlet lovpakke til underskrift i Det Hvide Hus.

- Jeg har svært ved at se, at reformen ikke bliver til noget. Fordi begge kamre har stemt for, og nu er det kun de fine detaljer, de skal blive enige om, siger Mirco Reimer-Elster.

Trump håber, at det kan ske inden nytår, så Republikanerne får deres største betydelige reform vedtaget i 2017.

På Twitter roser præsidenten sine partifæller for at få reformen igennem Kongressens kamre:

- Historiens største skattereform og skattelettelser netop er vedtaget i Senatet. Nu vil disse fremragende republikanere sørge for den sidste vedtagelse. Tak til republikanere i Repræsentanternes Hus og Senatet for jeres hårde arbejde og dedikation.

Det er blandt andre Mitch McConnell, som er Republikanernes leder i Senatet, der har arbejdet for reformen.

- Reformerne vil få virksomhederne til at investere mere og gøre USA mere konkurrencedygtigt, siger Mitch McConnell.

- Vi har dermed en chance for at få forhindret, at arbejdspladser flyttes til udlandet samt at styrke middelklassen.

Den politiske sejr ventes at få stor betydning ved midtvejsvalget i november i 2018.

Tilbageslag for Obamacare

Demokrater siger, at reformen skaber gæld for at give gaver til virksomheder og velhavere. De advarer også om, at reformen, der blev vedtaget langt ud på natten til lørdag efter mange ændringer, er dårligt skrevet, hvilket advokater og revisorer vil forstå at udnytte.

Reformpakken medfører et omfattende brud med den sygesikring, som blev indført under præsident Barack Obama.

- Reformen er det hidtil største tilbageslag for Obamacare, siger flere iagttagere.

- Reformen vil medføre, at mange raske mennesker opsiger deres sygesikring. Obamacare vil bryde endnu mere sammen, siger Craig Garthwaite, der er direktør for sundhedsprogrammet på uddannelsesstedet Northwestern University's Kellogg School of Management.

Den reformpakke, som er vedtaget i Repræsentanternes Hus, tilbageruller blandt andet en 40 procents afgift på arvede aktiver, der hovedsageligt bliver betalt af de rigeste amerikanere. Den reducerer selskabsskatten fra 35 til 20 procent.