Næsten 90 procent af personer involveret i planlægning eller udførelse af terror i USA, er enten født i eller har boet lovligt i landet i mange år.

Enhver debat eller samtale om terrorisme kan hurtigt ende med at blive kompliceret og kontroversiel. Især i USA, som i længere tid har kæmpet med en udfordring af landets sæt af værdier.

Hvis man så tilsætter indvandring til denne debat i landet, bliver det for alvor et emne, der deler vandene.

Den anerkendte tænketank RAND, har i en spritny rapport forsøgt at sætte terrortruslen i forhold til indrejse i landet i perspektiv.

- Langt de fleste amerikanske militante islamister er skabt i USA, de er ikke importerede, skriver RAND i sin rapport, ’Oprindelsen af Amerikas jihadister’.

Tænketanken har undersøgt 178 kendte islamister, som enten har været involveret i planlægning og/eller udførelse af terror.

86 af dem var født i USA.

De øvrige 46 havde opholdt sig lovligt i USA i mere end fem år og var tæt på at kunne søge statsborgerskab.

23 var lovlige permanente indbyggere på den såkaldte ’greencardordning’, som giver tilladelse til at opholde sig permanent i landet, at søge arbejde, eje ejendom, søge ind i militæret osv. Altså alle med langvarige ophold i USA.

Otte opholdt sig i landet pĂĄ midlertidige visa, tre var asylansøgere. Fire var ulovligt i landet, tre af dem var kommet ind som børn, den sidste som teenager og de sidste to var flygtninge.

- USA står overfor en række trusler fra terrorgrupper. Men terrorgruppernes forsøg på at inspirere angreb i landet har, indtil videre haft et magert resultat. Der er ikke skabt nogen militant, islamistisk gruppe i USA, og der er ingen beviser for, at der opererer en hemmelig, militant islamistisk gruppe i landet, som er i stand til at føre en hellig krig, skriver RAND.

Indrejseforbud

Diskussionen om, hvem der begår terrorangreb i USA, er tæt kædet sammen med det indrejseforbud, som den amerikanske præsident Trump vil indføre.

Hans argumentation er, et USA's alt for lempelige indrejseregler tillader terrorister at komme ind i landet.

I to omgange har han forsøgt at indføre et indrejseforbud. Angiveligt for at mindske risikoen for terrorangreb.

Diskussionen i USA er intens. I modsætning til flere lande i Europa, herunder Danmark, er USA bygget på indvandring. Landet blev i sin tid skabt, fordi millioner indvandrede til det enorme land.

Mange hævder, at det er en del af landets og indbyggernes selvforståelse, at man kan rejse til USA og søge lykken.

Andre mener, at denne indvandring har taget overhĂĄnd. Forskellige statistikker viser, at der lever omkring 11 millioner mennesker ulovligt i USA, et stort flertal kommer fra Mexico.

Donald Trump slog sig op på en politisk dagsorden imod, hvad han mente var en indvandring udenfor kontrol og mod de 11 millioner ’illegals’, som de kaldes.

Indrejseforbud

I slutningen af september i år, meddelte Trump, at indrejseforbuddet, ifølge ABC, skulle gælde følgende lande under sloganet ’Making America Safe’:

Nordkorea, Iran, Chad, Libyen, Syrien, Venezuela, Yemen og Somalia.

Præsident Trump lød meget håndfast:

- Making America Safe er min første prioritet. Vi vil ikke give nogen adgang til vores land, som vi ikke med sikkerhed kan sikkerhedsundersøge, Tweetede han efter offentliggørelsen af det nye indrejseforbud.

RAND uenig

I den nye rapport fra RAND udtrykker tænketanken stærk tvivl om, hvorvidt det nye indrejseforbud egentlig er effektivt. Altså om det kan holde potentielle terrorister ude af USA.

- Nationalitet er en dårlig indikator for eventuel kommende terrorisme. Uanset hvor omfattende man laver baggrundscheck på dem, som ønsker at rejse ind i landet, kan man ikke i den proces forudsige, at de på sigt bliver radikaliserede her i landet. At afgøre, om en teenager måske 12 år senere udvikler sig til en militant islamist, kræver et bureaukrati svarende til Guddommeligt fremsyn, skriver RAND

Da det amerikanske sikkerhedsministerium DHS udrullede oplægget til det fornyede indrejseforbud, stod Somalia på listen.

Somalia

Ministeriet angav som begrundelse for, at Somalia var med pĂĄ listen, sagen mod Mohamed Osman Mohamud.

Han blev ifølge CNN idømt 30 års fængsel for at have planlagt at angribe tilskuerne til tændingen af et juletræ i Portland, i staten Oregon i 2010.

Mohamud kom til USA som 5-ÅRIG flygtning fra Somalia sammen med sine forældre. Han blev radikalisereret mere end ti år efter, hans forældre tog ham med ind i landet.

Det var ifølge CNN i øvrigt hans far, som fortalte politiet om sønnens radikale synspunkter, og han blev afsløret i en undercover operation gennemført af FBI.

De fleste terroreksperter verden over mener, at et indrejseforbud som det amerikanske desværre ikke er effektivt.

CNN’s egen undersøgelse er foretaget af en anerkendt journalist og nærmest ekspert i terrorisme, Peter Bergen. Han har skrevet 7 bøger om militant islamisme og er én af de få, som har interviewet Osama Bin Laden. Han arbejder sammen med David Sterman, en politisk analytiker fra New Americas International Security program.

- Det nuværende indrejseforbnud vil desværre ikke have forhindret et eneste dødsfald som resultat af militant islamisme I USA. Det ville i øvrigt heller ikke have forhindret angrebene 11. september 2001. Det blev udført af af 15 Saudi Arabere, to fra de Arabiske Emirater, en Ægypter og en Libaneser.

- Ingen af disse lande er på listen over lande, der er omfattet af det nye indrejseforbud, anfører Peter Bergen.

Hans pointe er temmelig klar: Alle ønsker at forhindre terror, men indrejseforbuddet er ingen hjælp.

Statistikken

Et amerikansk tidsskrift har forsøgt t regne sig frem til risikoen for, at man bliver dræbt af en militant islamist i USA.

- Ligeså skræmmende og foruroligende som angrebene 9/11 er, så er en amerikaners chance for at vinde det nationale lotteri mange større end risikoen for, at blive dræbt af en terrorist som er rejst ind fra udlandet.

SĂĄledes har businessinsider.com regnet sig frem til disse tal:

Sammenlignet med truslen fra terrorister, som forsøger at komme ind i landet, så antyder de data, der er til rådighed, at den almindelige amerikaner er mere udsat for disse farer, end at dø ved et terrorangreb:

  • Seks gange mere i fare for at dø af et angreb fra en haj.
  • 29 gange mere i risiko for at dø af et regionalt nedslag fra en asteroide
  • 260 gange mere i risiko for at blive ramt af et lyn
  • 4.700 gange mere sandsynligt at man dør i en ulykke i et fly eller rumskib
  • 129.000 gange mere sandsynligt at dø ved et angreb med skydevĂĄben
  • 407.000 gange mere sandsynligt, at man før i et trafikuheld
  • 6.9 millioner gange større risiko for at dø af cancer eller hjertesygdom.