Trump beder May om at passe sig selv: - Vi klarer os fint

- Fokuser ikke på mig, skriver præsidenten til Theresa May, hvis talsmand har kritiseret ham for at sprede videoer fra "hadefuld" gruppe.

Onsdag blev Theresa May det første udenlandske statsoverhoved til at besøge Irak, siden koalitionsstyrkerne erobrede byen Mosul tilbage fra Islamisk Stat.

Den britiske premierminister lykønskede i egen person Storbritanniens, Iraks og koalitionens tropper for den vellykkede indsats mod den islamiske terrorbevægelse.

Samme dag gik USA’s præsident, Donald Trump, på internettet og spredte videoer, der i amerikanske medier kaldes "anti-muslimske", fra den ultranationalistiske gruppe Britain First.

- Det er en gruppe, som "søger at splitte samfund" gennem "hadefuld tale, der indeholder løgne”. Og det var ”forkert af præsidenten” at dele videoerne pĂĄ Twitter.

- Vi klarer os fint

Ordene kommer fra Jack Slack, der er talsmand for Theresa May. Og de faldt ikke i god jord hos Donald Trump, som natten til torsdag dansk tid henvendte sig direkte til premierministeren pĂĄ Twitter.

- Theresa May, fokuser ikke på mig, fokuser på den destruktive radikale islamiske terrorisme, der foregår i Storbritannien. Vi klarer os helt fint! skriver præsidenten.

Forud for det hele havde britiske Jayda Fransen delt en række videoer på Twitter. Hun er næstformand i Britain First, der er optaget af at bekæmpe, hvad den kalder islamisering af Storbritannien.

Videoerne, som ikke er verificeret, havde titler som ’Muslimsk migrant banker hollandsk dreng på krykker’, ’Muslim ødelægger statue af Jomfru Maria’ og ’Islamistisk pøbel skubber teenagedreng ned fra tag og banker ham til døde’.

De tre videoer retweetede Trump. Og dermed ramte han et nyt lavpunkt ved at vise sin støtte til en person, der bedst kan betegnes som hadprædikant, mener USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Det kan ikke gentages ofte nok, hvor bekymrende det er, at en amerikansk præsident vælger at støtte en person, der tidligere er blevet dømt for racistisk tale og chikane af religiøse minoriteter, skriver han i sin blog på tv2.dk.

Har før langet ud efter Twitter-Trump

Theresa May har endnu ikke reageret pĂĄ Trumps seneste tweet, hvor han beder premierministeren om at passe sig selv.

Hun har før forholdt sig kritisk til præsidentens brug af Twitter.

I september blev flere sĂĄret, da en hjemmelavet bombe eksploderede i Londons metro.

Samme dag - før britiske myndigheder havde meldt noget ud om, hvem der stod bag - skrev Trump på Twitter, at britisk politi kendte gerningsmanden.

- Endnu et angreb i London begĂĄet af en taberterrorist. Dette er syge og vanvittige mennesker, der var i Scotland Yards søgelys. Vi mĂĄ være proaktive, skrev præsidenten pĂĄ Twitter.

Og det faldt ikke i god jord hos Theresa May, da en journalist spurgte til det.

- Det gavner ikke, når nogen spekulerer i en igangværende efterforskning, sagde premierministeren.

Jubler over Trump

Donald Trump har ikke kommenteret baggrunden for, hvorfor han onsdag viderebragte Jayda Fransens videoer pĂĄ Twitter.

Næstformanden for Britain First har til gengæld kommenteret præsidentens handling. Og hun jubler.

- Gud velsigne dig, Trump! Gud velsigne Amerika, skriver hun på sin Twitter-profil, der er vokset betragteligt i antal følgere, siden USA’s præsident delte hendes tweets.

Talskvinde i Det Hvide Hus Sarah Huckabee Sanders sagde onsdag, at Trump ønskede at "promovere stærke grænser og stærk national sikkerhed".

- Uanset om det er en virkelig video, sĂĄ er truslen virkelig, og det er det, præsidenten taler om, siger hun.