Udland

Øjeblikket da Kim Jong-un begyndte at le - og verden at skælve

Billederne af Nordkoreas nyeste missil får eksperter til at spærre øjnene op. Kim Jong-un har muligvis grund til at smile.

Gløden for enden af diktatorens cigaret blev overstrålet af den lysende prik på den kulsorte nordkoreanske nattehimmel.

Prikken blev mindre og mindre.

Han lagde hovedet tilbage for at følge prikkens rejse ud i rummet.

Så lo diktatoren med åben mund.

USA's præsident har kaldt ham "Raketmanden" - og denne dag levede Kim Jong-un op til øgenavnet.

Det nye nordkoreanske Hwasong-15 missil nåede næsten 10 gange længere ud i rummet end Den Internationale Rumstation ISS, og det kan nå helt til USA, hvis Kim Jong-un befaler det.

Efter opsendelsen var de eneste oplysninger om det nye missil et telegram fra Nordkorea og et billede af Kim Jong-un, der underskriver ordren om at fyre det af.

Derfor ventede vestlige efterretningsfolk og raketforskere i spænding på billeder af det nye missil.

Der gik over et døgn.

Nu er billederne her så, og reaktionen fra en ekspert i international sikkerhed lyder sådan her:

Eller på dansk: 

"Det er et fandens stort missil"

Billederne er interessante, fordi de vestlige eksperter kan se detaljer på missilet, som kan fortælle nye ting om det nordkoreanske våbenprogram. 

Det er nordkoreanerne sandsynligvis fuldstændig bevidste om - men billederne er god propaganda, så derfor lavede styret en næsten 15 minutter lang udsendelse om det nye gigantvåben.

Udsendelsen blev sendt på nordkoreansk tv, og nu er de vestlige eksperter så gået i gang med at se på videobilleder og fotos fra de nordkoreanske medier.

Allerede inden missilet bliver kørt ud fra hangaren bliver der afsløret en væsentlig detalje - og her handler det om størrelsen.

Første detalje kræver, at man kan tælle til 18 - det er nemlig så mange hjul, der er på den mobile affyringsrampe.

Forrige gang Nordkorea testede et missil var der kun 16 hjul på den enorme lastbil, så Kim Jong-uns ingeniører har simpelthen været nødt til at putte en ekstra aksel på for at få plads til missilet.

Køretøjet er formentlig en ombygget kinesisk lastbil - en WS51200 - skriver Joseph Dempsey fra tænketanken International Institute for Strategic Studies på Twitter.

Kim Jong-un var selv mødt op, da den skulle bakkes ud af porten.

Billederne inde fra fabrikshallen afslører måske ikke så meget for det utrænede øje - men for folk, der følger Nordkoreas missilprogram, er der masser af informationer at hente.

For eksempel er det muligt at udpege præcis den fabrikshal, hvor missilet blev gjort klar.

Koordinaterne er: 39°16'52.71"N 125°52'12.89"E 

Hallen er del af en lastbilfabrik kendt som 16. marts-fabrikken, og eksperter kan udpege stedet, fordi tidligere propagandafotos fra styret viser Kim Jong-un i den samme hal i en anden sammenhæng.

Da den nordkoreanske chauffør havde bakket køretøjet med de 18 hjul ud af fabrikshallen, blev våbnet fragtet til det sted, hvor affyringen skulle foregå.

Her fangede den nordkoreanske tv-fotograf sin diktator i et øjeblik, hvor han ikke er iklædt sit karakteristiske smil.

Billederne er taget midt om natten - sandsynligvis på et tidspunkt efter klokken 02.00 - og viser et kort glimt af, hvordan Kim Jong-un ser ud, når han ikke smiler eller poserer for fotograferne.

Meget kan gå galt, når man opsender interkontinentale missiler, så Kim Jong-un har formentlig haft god grund til at være spændt, mens missilet blev gjort klar til affyring.

Til gengæld kunne han nyde nattehimlen.

Udenfor hovedstaden Pyongyang er den nordkoreanske nat kulsort. Der er intet elektrisk lys, der overskinner stjernerne, og derfor havde fotograferne gode muligheder for at tage smukke billeder af det potentielt dødbringende våben.

En af de ting, som Kim Jong-un kunne bekymre sig om mens han ventede, var den helt nye raketmotor på missilet.

Sidste gang Nordkorea testede et Hwasong-missil, var det udstyret med en enkelt stor raketmotor og fire styredyser.

Det nye missil havde to motorer og ingen styredyser.

Ifølge David Schmerler, der er ekspert i Nordkorea hos James Martin Center for Nonproliferation Studies, er det en temmelig stor ændring.

- Det betyder, at de sandsynligvis har forbundet to motorer med et kardanled, det har vi aldrig set nordkoreanerne gøre før, siger han til CNN.

- Hvis de har gjort det, er det sprithamrende nyt for Nordkorea, siger han.

Og umiddelbart inden opsendelsen ser Kim Jong-un og hans stab da også en smule spændte ud.

Nu er det nok de færreste læsere af denne artikel, der er eksperter i raketvidenskab og kardanled.

Kort fortalt går den nye konstruktion ud på, at de nordkoreanske ingeniører er gået væk fra det hidtidige system, hvor missilet blev styret af finner og små dyser på siden.

I stedet styres missilet af de to hovedmotorer, der kan drejes fra side til side for at bestemme retningen.

Og da nedtællingen var forbi, og ilden sprøjtede ud af missilets bagende, skulle det nye design for alvor til eksamen.

Hvis noget gik galt, kunne missilet brænde op i en gigantisk eksplosion, så Kim Jong-un overværede opsendelsen et stykke væk fra rampen.

Og diktatoren kunne se, hvordan synkroniseringen mellem de to motorer virkede som planlagt, så missilet steg lige til vejrs.  

Men én ting er at få et missil til at stige op fra rampen, noget helt andet er at få det til at flyve langt ud i rummet.

Derfor blev ildkuglen på den stjerneklare himmel fulgt med spænding nede fra Jorden.

Et af de helt store spørgsmål, som omverdenen står tilbage med efter opsendelsen er, hvad der egentlig var ombord på missilet.

Og ikke mindst, hvor meget det vejede på sin tur op gennem atmosfæren.

Vægten er nemlig afgørende for, om et lignende missil fra Nordkorea i fremtiden kan ramme USA med en atombombe.

Især den vægt, der sidder i spidsen af missilet.

Ifølge Nordkorea-ekspert David Schmerler er det "vanskeligt at se på noget og afgøre, om der er et tungt objekt i spidsen".

Men han tror, at nordkoreanerne har anbragt et objekt med samme vægt som en atombombe øverst på missilet.

- De ønsker at få så megen information som muligt ud af hver test, siger han til CNN.

- De laver ikke en opsendelse, bare fordi de kan. Det giver mest mening for dem at opsende missilet med en realistisk nyttelast, siger han.

Shea Cotton, der også beskæftiger sig med Nordkoreas missilprogram hos James Martin Center for Nonproliferation Studies er enig.

- Hvorfor skulle de ikke teste noget med en tung nyttelast, når de er sikre på, at de allerede har et missil, der kan nå USA? siger han til CNN.

Ifølge nogle beregninger kan det nye missil nå alle storbyer i USA.

Andre eksperter er uenige i missilets farlighed.

En af dem er Michael Elleman, der er analytiker hos tænketanken 38 North ved Johns Hopkins University.

Han tror, at missilet blev testet med en lav nyttelast og har regnet på, hvor mange kilo det nye missil kan have med til USA.

Ifølge hans beregninger kan Nordkorea ramme Los Angeles eller San Fransisco på USA's vestkyst med en atombombe på 350 kilo. 

- Nordkorea har taget et mindre skridt i retning af at færdigudvikle sit missilprogram. Der er brug for mange flere prøveaffyringer for at øge missilets ydeevne og pålidelighed, skriver han i en artikel på 38 North.

- Selv om Nordkorea fortsætter med at gøre fremskridt, har vores vurderinger ikke ændret sig. Et slagkraftigt interkontinentalt missil, der kan nå USA's vestkyst, er stadig et år ude i fremtiden, hedder det videre.

Men Kim Jong-un så nu ud til at være godt tilfreds efter affyringen.

Hans pressefolk i Nordkorea forsikrer om, at missilet kun er til selvforsvar.

"Som en ansvarlig atommagt og en fredselskende stat vil Den Koreanske Folkerepublik gøre alt, der står i vores magt for at forsvare fred og stabilitet i verden," oplyser det stalinistiske diktatur.