Udland

Storbritannien risikerer at skulle betale EU op mod 420 milliarder kroner for Brexit

Hvis Brexit-aftalen skal træde i kraft til tiden, skal den være færdigforhandlet i efteråret 2018.

Det lader nu til, at der er et gennembrud i EU's og Storbritanniens skilsmisse-forhandlinger.

Ifølge The Guardian er det briterne, der efter længere tids uenighed har rettet ind og bøjet sig for EU's økonomiske krav i forbindelse med Brexit.

Ifølge avisen kan EU ende med at betale 50 milliarder pund - omkring 420 milliarder kroner - til Bruxelles. Regningen består hovedsageligt af beløb fra gamle aftaler, som briterne forpligtede sig til at betale før Brexit. Et endeligt tal ligger dog ikke klar fra officielt hold endnu.

- Det flyver rundt med forskellige tal i milliardstørrelsen i forhold til, hvad det skal ende med, at briterne skal betale for at afslutte forholdet. Lige nu er det dog ikke tal, de diskuterer - mere principper, siger TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede, som dog understreger, at der stadig er noget vej til mål endnu.

Grænseproblematik og borgerrettigheder

For eksempel har EU en stor problemstilling med grænsen til Irland, når det gælder Brexit-forhandlingerne. Desuden er der også udeståender, når det gælder borgernes rettigheder og hvilken rolle, den europæiske domstol skal spille.

- Så før man har en aftale på alle de her punkter - så har man ikke en fuld forståelse for hinanden. Men det, der er sket de seneste par dage, er væsentligt, fordi den her skilsmisseregning har stået som den store barriere i al fremskridt tidligere.

Gennembruddet kommer netop nu, fordi briterne er blevet presset voldsomt fra EU's side til at forstå, at der er en deadline, der skal overholdes, fortæller Lotte Mejlhede, som tilføjer:

- Det her er en rigtig vigtig indrømmelse, hvis den vel at mærke bliver nedfældet på papir. Skilsmisseregningen har været det helt store stridspunkt, hvor man virkelig har stået fastfrosset i månedsvis. Nu tror man på, at parterne måske kan nå hinanden.

Røveri ved højlys dag eller en nødvendighed?

I Storbritannien har rygterne om en økonomisk aftale delt vandene, fortæller Divya Das, som er TV 2s Europakorrespondent.

EU og Storbritannien lader til at være blevet enige om en Brexit-aftale.

- Nogle mener, at det er røveri ved højlys dag. Den holdning kommer fra dem, der gerne vil ud af EU uden at betale så meget som et enkelt pund for det. Og så er der de andre, der mener, at det var det, der skulle til for at kunne komme videre i de her forhandlinger.

Ifølge Divya Das har der også været et stort internt pres i Storbritannien - blandt andet fra erhvervslivet - for at komme videre med forhandlingerne.