Udland

Krigsforbryderdomstol afbryder sag - 'Min klient har drukket gift'

I forbindelse med domsafsigelsen i en krigsforbryderretssag i den hollandske by Haag har en af de tiltalte taget gift, siger advokat.

En dømt krigsforbryder har angiveligt drukket gift ender domsafsigelsen ved hans appelsag ved Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY) i Haag. 

Da dommeren havde oplæst dommen over Slobodan Praljak, råbte den dømte, som havde fået stadfæstet en fængselsdom på 20 år:

- Jeg er ikke kriminel.

Herefter lagde han hovedet tilbage og drak af en lille brun flaske, som han havde haft med ind i retssalen.

Optrinnet kan ses på en video, som er blevet optaget i retten.

Se videoen øverst i artiklen

En læge blev tilkaldt, da Praljaks forsvarer meddelte, at hendes klient havde drukket gift.

Det var en tydeligt rystet dommer, der afbrød domsafsigelsen. 

Nyhedsbureauet AP skriver, at en retsbetjent har fortalt, at Slobodan Praljak er i live og modtager lægehjælp. Vagten kom ikke med yderligere detaljer og gav ikke sit navn.

Sag mod seks bosniske kroater

Den dramatiske udvikling kommer, efter at flere medier fra retssalen meldte, at retten havde stadfæstet fængselsdomme til seks bosniske kroater med tidligere toppolitiker Jadranko Prlic i spidsen.

De blev i 2013 idømt fængsel i op til 25 år, skriver Ritzau.

De dømte var anklaget for blandt andet drab, tortur, udvisninger, voldtægt, umenneskelig indespærring, ødelæggelse af ejendom og terrorisering af civile.

Alle seks er fundet skyldige i krigsforbrydelser mod menneskeheden, lovbrud, brud på krigens regler og alvorlige brud på Genèvekonventionen mellem 1992 og 1994.

Dommen er blevet fulgt tæt i Kroatien, da den åbner en dør for mulig erstatning til ofre for krigsforbrydelserne.

Den 58-årige Jadranko Prlic var i årene 1993 - 1996 premierminister for Herzeg-Bosnien, som var en ikke-officiel enhed i Bosnien-Herzegovina. Desuden har han været forsvars- og udenrigsminister i Bosnien-Herzegovina.