Udland

Krigsforbryder død efter han drak gift i retten

Flere kilder siger nu, at krigsforbryderen Slobodan Praljak er død, efter han drak gift i retten ved krigsforbryderdomstolen i den hollandske by Haag.

Den tidligere generalstabschef for de bosnisk-kroatiske forsvarsstyrker, Slobodan Praljak, var i dag i retten ved FN's krigsforbryderdomstol i Haag.

Her fik han stadfæstet en fængselsdom på 20 år for krigsforbrydelser under krigen i Jugoslavien i 1990'erne. Efter dommen råbte den dømte ud i retten:

- Ærede dommere, Slobodan Praljak er ikke nogen krigsforbryder, og det er med stor afsky, at jeg accepterer dommen, lød det fra Slobodan Praljak.

Da han havde leveret sit budskab, satte han en lille brun flaske til munden og tog en tår. På videooptagelser fra retten kan man høre Slobodan Praljak sige, at han har 'drukket gift'. 

Praljaks forsvarer gentog meldingen over for retsformanden, der afbrød retsmødet.

Hjælp kom hurtigt til retten

Ifølge nyhedsbureauet AP ankom hollandsk politi, en ambulance og en brandbil hurtigt til retten. Senere blev en ambulance set forlade stedet.

Her til eftermiddag bekræftede den kroatiske premierminister Andrej Plenkovic, at Slobodan Praljak var død efter hændelsen.

Det samme meddelte kroatisk stats-tv, der citerede unavngivne kilder tæt på den afdøde. Også en kilde ved domstolen bekræftede oplysningen overfor avisen New York Times.

Retslokalet i Haag er blevet erklæret et gerningssted. Endnu er det uvist, hvad der præcist var i den flaske, som Slobodan Praljak drak af. Man ved heller ikke, hvordan han fik smuglet den med ind i retten.

Sammen med fem andre bosniske kroater var Slobodan Praljak i dag i retten ved Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien i Haag.  De var i 2013 blevet idømt op til 25 års fængsel for deres involvering i krigen i det tidligere Jugoslavien i 1990'erne. Dommene mod de seks blev alle stadfæstet i Haag i dag.

Det er endnu uvist, hvordan det kunne lade sig gøre for Slobodan Praljak at få gift med ind i retssalen.