Udland

Kendt tv-vært fyret efter anklager om upassende adfærd

Tv-kanalen NBC oplyser, at de har grund til at tro, at der kan være tale om mere end et enkelt tilfælde.

Seerne af det populære amerikanske tv-program ’The Today Show’ stod onsdag morgen op til en overraskende nyhed.

- Det er en trist morgen her på 'Today' og NBC News, lød det værten Savannah Guthrie.

Kort forinden havde hun fortalt, at værtskollegaen Matt Lauer var blevet fyret fra tv-kanalen efter anklager om 'upassende seksuel adfærd på arbejdspladsen'.

59-årige Matt Lauer har været vært på programmet i 20 år og er en meget berømt nyhedsvært i USA. Flere medier har tidligere rapporteret, at han skulle være den højest lønnede tv-journalist i USA, og blandt andre har Variety tidligere fortalt, at Matt Lauer fik en årsløn på 25 millioner dollars.

'The Today Show' har selv delt denne video, hvor værterne overbringer nyheden om fyringen til seerne:

Anklaget af kollega

Fyringen af Matt Lauer blev tidligt onsdag morgen meddelt til de ansatte af NBC News-chefen Andrew Lack. I bekendtgørelsen skriver han, at tv-kanalen mandag modtog en klage over Matt Lauer fra en kollega.

- Selvom det er den første klage over hans adfærd i de 20 år, han har været på NBC News, har vi også begrundet mistanke om, at det muligvis ikke er en enkeltstående episode, skriver chefen i meddelelsen.

Derfor valgte tv-kanalen onsdag at opsige den profilerede tv-vært.

Medie: Adskillige kvinder krænket

Ifølge tv-kanalen CNN har ledelsen på NBC News vidst i flere uger, at andre medier arbejdede på historier om Matt Lauers adfærd over for kolleger.

Blandt andet har en bureauchef fra mediet Variety skrevet på Twitter, at han og en kollega i to måneder har arbejdet på en historie om ” alvorlige sexchikaneanklager” mod Lauer. Både han og kollegaen, Elizabeth Wagmeister, hævder, at NBC kendte til anklagerne.

- Vi har talt med adskillige kvinder med vidtrækkende anklager mod Lauer, skriver Wagmeister på Twitter.

CNN har forsøgt at få en kommentar fra NBC News, der ikke ønsker at udtale sig yderligere end chefens skriftlige bekendtgørelse.

Matt Lauer har heller ikke selv ønsket at udtale sig om anklagerne, men vil muligvis udsende en udtalelse senere på dagen, oplyser hans talskvinde til CNN.

Skandalesager på stribe

Fyringen af den kendte tv-vært er kun den seneste i en lang række opsigtvækkende anklager om seksuelle krænkelser.

Det startede som en skandale i Hollywood, da adskillige kvinder anklagede filmproducenten Harvey Weinstein for sexchikane, overgreb og voldtægt.

Hurtigt udviklede det sig til et verdensomspændende fænomen, hvor især kvinder under hashtagget #MeToo fortalte om deres egne oplevelser.

Siden er blandt andre skuespilleren Kevin Spacey og komikeren Louis C.K. også kommet under anklage. Også andre amerikanske journalister er blevet suspenderet efter anklager om sexchikane, men Matt Lauer er den hidtil mest prominente.

Herhjemme har blandt andre Zentropas direktør, Peter Aalbæk, fået kritik for eksempelvis at give sine kvindelige ansatte "klask i numsen".

Senest kunne DR i sidste uge meddele, at to ledende medarbejdere i DR Kultur var blevet suspenderet på grund af en sag om upassende opførsel.