Hvem var Slobodan Praljak - manden, der drak gift?

Slobodan Praljak stod bag flere forbrydelser under borgerkrigen i det gamle Jugoslavien.

- Jeg har netop drukket gift. Jeg er ikke krigsforbryder. Jeg er i mod denne dom!

Sådan lød ordene fra den 72-årige Slobodan Praljak, inden han drak en lille brun flaske gift.

Udbruddet kom, mens han fik stadfæstet en dom på 20 års fængsel i Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY) i Haag. Men hvem var Slobodan Praljak?

Tidligere general

Den nu afdøde Slobodan Praljak var en bosnisk-kroatisk forfatter og film- og teaterinstruktør.

Under borgerkrigen i det gamle Jugoslavien, som varede fra 1992 til 1995, var han general for bosnisk-kroatiske styrker, der kæmpede for en ren kroatisk region i Bosnien.

Hans styrker kæmpede mod bosnisk-serbiske styrker, som forsøgte at skabe rent serbiske områder i Bosnien.

De bosnisk-kroatiske styrker ledet af Slobodan Praljak stod bag flere forbrydelser, hvor de dræbte muslimer, brændte huse og landsbyer ned samt sendte folk i fangelejre og til civile massakrer.

Mens krigen stod på, blev han blandt andet beordret til at ødelægge byen Mostars gamle bro, som var et berømt monument fra bosniske muslimers kulturarv.

Krigen mellem seks lande

Konflikten, der udløste krigen, var mellem de seks lande Serbien, Kroatien, Montenegro, Slovenien, Bosnien-Hercegovina og Makedonien, der alle ønskede at løsrive sig fra hvad, der tidligere udgjorde ét samlet land - Jugoslavien.

Krigen brød ud, da EU i 1992 anerkendte Bosnien-Hercegovina som en uafhængig stat. Den varede i tre år og blev den mest blodige konflikt i Europa siden Anden Verdenskrig med 100.000 dræbte og millioner på flugt.

Fik 25 års fængsel i 2013

Sammen med fem andre bosniske kroater var Slobodan Praljak onsdag i retten ved FN’s krigsforbryderdomstol i Haag. 

De var i 2013 blevet idømt op til 25 års fængsel for deres involvering i krigen i det tidligere Jugoslavien i 1990'erne. Dommene mod de seks blev alle stadfæstet i Haag i dag.

Det er endnu uvist, hvordan det kunne lade sig gøre for Slobodan Praljak at få gift med ind i retssalen.