Udland

151 sager om seksuelt misbrug i norsk by med bare 2000 indbyggere

40 af sagerne drejer sig om seksuelle overgreb på børn under 14 år. - Vi ser en grovhed, som politiet sjældent ser i overgrebssager, siger politiet.

Norsk Politi har afsluttet en omfattende sag, der handler om seksuelle overgreb af forskellig karakter i Tysfjord, der ligger i Norge.

Det skriver flere norske medier, herunder TV 2 Norge.

Ifølge politiet har man efterforsket 151 overgrebssager med 82 forurettede i alderen 4 til 75 år.

I alt 92 personer er mistænkt i sagen fra Tysfjord Kommune, hvor der bor 1960 indbyggere.

- Vi vil kalde det grove overgreb, herunder voldtægter af børn, sagde politimester Tone Vangen ved et pressemøde tirsdag.

10 sager har ført til tiltale

Her kom det frem, at det drejer sig om 43 voldtægtssager, mens 40 af sagerne drejer sig om seksuelle overgreb på børn under 14 år.

Politiet startede den omfattende sag, efter at 11 kvinder og mænd stod frem i avisen Verdens Gang i juni 2016 og fortalte, at de var blevet udsat for seksuelle overgreb i Tysfjord Kommune.

Tone Vangen fortæller, at 10 af sagerne har ført til tiltale, og at der vil komme yderligere tiltaler.

- Efter dagens lovgivning ville mange af sagerne være defineret som voldtægt, siger politiadvokat Øyvind Rengård.

- Vi ser en grovhed, som politiet sjældent ser i overgrebssager. Over halvdelen af sagerne har en strafferamme på op til 21 års fængsel, siger han ifølge Verdens Gang.

Ældste sag er fra 1953

Politiet oplyser, at flere af sagerne ligger mange år tilbage. Den ældste sag er fra 1953, mens den nyeste sag er fra august 2017.

Omkring 70 procent af de mistænkte er samere, som tilhører et indfødt folk, der spreder sig over Norge, Sverige, Finland og Rusland.

Flere af dem har tilknytning til en konservativ luthersk menighed.

- Politiet har ingen grund til at tro, at etnicitet eller religiøs overbevisning er en forklaring på overgrebene, siger Tone Vangen.

Hun fortæller, at mange af ofrene har oplevet et pres fra venner og familie, som har gjort, at de ikke har stået frem tidligere.

Ifølge en rapport fra politiet er der oprettet fem sager, der omhandler trusler mod forurettede.

- Trusler, som er fremsat, fordi de har stået frem og fortalt politiet om overgreb, skriver politiet.