Udland

Julemarked genåbner et år efter lastbilangreb

Tysklands indenrigsminister opfordrer folk til at være på vagt, når de besøger julemarkeder i år.

Et år efter et blodigt lastbilangreb, der kostede 12 mennesker livet, genåbnede julemarkedet på Breitscheidplatz i Berlin mandag.

Det sker under skærpede sikkerhedsforanstaltninger. Blandt andet er pladsen bevogtet af bevæbnet politi, og der er sat betonklodser op for at forhindre en lastbil i at køre ind på pladsen.

Indenrigsminister Thomas de Maizière opfordrer tyskerne til at være "på vagt, men ikke bange", når de besøger julemarkeder i Tyskland op til dette års jul.

- Julemarkeder er en del af vores liv og vores kultur, siger ministeren til avisen Bild.

Han tilføjer, at "terrortruslen er meget høj".

IS tog skylden for angreb

De tyske julemarkeder er en populær tradition, også blandt turister.

Sidste års angreb fandt sted få dage inden jul, mandag 19. december 2016, da en tunesisk mand kørte en stor lastbil ind i menneskemængden på markedet.

12 personer mistede livet og over 70 andre blev såret, da lastbilen kørte op til 80 meter gennem menneskemængden, de opstillede træboder og juletræerne.

Terrororganisationen Islamisk Stat tog skylden for angrebet, der fandt sted lige ved kejser Wilhelms Mindekirke, der også er kendt som Gedächtniskirche.

Mandag aften ventes Berlins borgmester, Michael Müller, at være blandt de mange deltagere ved en mindehøjtidelighed for de dræbte.