BLOG: Alt tyder på, at fredagens uhyrligheder ikke bliver de sidste

Terrorgruppen Islamisk Stat er den hovedmistænkte for terrorangrebet i Sinai, Egypten. De har brug for at markere sig. Hvis de skal overleve, er de nø

Angrebet mod moskéen i Bir al-Abed bærer alle de tydelige kendetegn for terrorgruppen Islamisk Stat.

En stor bombe blev detoneret lige foran moskeen, både for at skabe komplet kaos, dræbe så mange som muligt, og for at forvirre eventuelle sikkerhedsfolk.

Op til 30 militante islamister sprang, ifølge The Observer, ud fra fem firehjulstrækkere og begyndte at beskyde moskéen, og mennesker i og ved moskéen, med automatvåben. Dødstallet lyder indtil videre på 305 mennesker.

Terroristerne blokerede døre og vinduer og begyndte at skyde ind i moskéen. De smed også granater ind mod de forsvarsløse mennesker inde i bygningen. Da ambulancerne begyndte at ankomme, blev chaufførerne og paramedicinerne også angrebet og dræbt.

Det er værste terrorangreb i Egyptens nyere historie.

Et specifikt mål

Målet var sufi-muslimer. Sufismen er en gren af islam, som tror på den personlige og indre dyrkelse af islam, som tror på mysticisme, spiritualitet og kærlighed – menneskets indre dyrkelse af islam.

En fortolkning af islam, som, de militante islamister mener, er et forræderi mod den sande islam.

Sufi-muslimerne tror på meditation og sang for at ære Allah.

For hardcore militante islamister er sufi-muslimer kættere. Forrædere af den sande tro.

Vrede og frustration i Kairo

Sinai har i årevis været en hovedpine for den egyptiske regering. 1.4 millioner mennesker bor på halvøen.

Der er flere end 20 forskellige beduinstammer i Sinai. Mange af dem har valgt at samarbejde med den egyptiske regering i kampen mod de militante islamister.

Men andre er frustrerede og vrede over, at regeringen i Kairo i årtier, uanset hvem der bestemte, har udsultet regionen økonomisk.

Det, som IS har opnået i Irak og Syrien, kan sagtens ske her

Anonym kilde i Al-Monitor

Mange af beduinstammerne har heller ingen speciel kærlighed til den nuværende regering og den nuværende hersker, general Sisi.

En 60-årig mand og stammeleder blev interviewet af Al-Monitor i 2014. Han fortalte, hvorfor han troede, at det var muligt for IS at rekruttere stammemedlemmer til militant islamisme.

- Den egyptiske regering forsøger, sammen med israelerne, at udrydde alt liv i Sinai med undskyldningen, at det handler om at udrydde terrorisme. Når mennesker er udsat for uretfærdighed, fattigdom og næsten sult i Sinai, så er det naturligt, at nogen søger hen i mod ekstreme grupper, fortæller den ældre mand, som Al-Monitor har givet anonymitet, fordi hans synspunkter kunne give ham problemer.

- Terrorgruppen al-Maqdis får medlemmer fra dem, som føler sig undertrykte, og som vil hævne sig på staten og hæren. Det, som IS har opnået i Irak og Syrien, kan sagtens ske her, sagde den ældre mand i 2014 til Al-Monitor.

Noget af en forudsigelse.

Troskab mod IS

For tre år siden svor den lokale militante islamistiske gruppe Ansar Beit al-Maqdis i Sinai troskab overfor IS og organisationens leder Abu Bakr Al-Baghdadi. Gruppens navn betyder ’Jerusalems Støtter’. Det var samtidig med at IS var på toppen, og havde erobret store områder i Syrien og Irak til deres såkaldte kalifat.

- Der er ingen grund til at fortsætte den skamfulde fred (med Israel, red.) eller det blasfemiske demokrati i Egypten, lød det ifølge NBC News, i en lydoptagelse fra gruppen på Twitter.

Gruppen ønsker, ligesom IS, at få kontrollen over Sinai og skabe den samme form for Kalifat, som IS forsøgte at skabe i Irak og Syrien.

Maqdisi opstod på Sinai i 2011 i forlængelse af kuppet mod Hosni Mubarak. Da hans efterfølger Mohamed Mursi fra Det Muslimske Broderskab blev anholdt i juli 2013, begyndte gruppen at angribe egyptiske politifolk og soldater.

De har slået til ved utallige angreb og dræbt hundredvis af sikkerhedsfolk, men også civile.

Al-Maqdis har også flere gange slået til mod de lokale beduinstammer i Sinai, som samarbejder med den egyptiske regering i kampen mod de militante islamister.

De har endda haft adgang til jord-til-luft-missiler. Sådan et anvendte de til at skyde en egyptisk militærhelikopter ned i oktober 2014.

Efter at have svoret troskab til IS, skiftede gruppen formelt navn til Wilayat Sinai, ’Sinai-provinsen i den Islamiske Stat’.

For Islamisk Stat er gruppen især værdifuld, fordi den er lokalkendt.

Den består ifølge avisen Haaretz, som har gode kilder i den israelske efterretningstjeneste, hovedsageligt af egyptiske islamister, frivillige fra andre lande, deriblandt veteraner fra krigene i Irak og Syrien og, mest afgørende, medlemmer fra nogle af de lokale beduinstammer i Sinai.

224 dræbt i flystyrt

Gruppen tog skylden for at have anbragt den bombe, som i oktober 2015 eksploderede i et russisk fly fyldt med turister på vej tilbage til Skt. Petersborg fra turistbyen Sharm-el-Sheikh.

Teorien er, at gruppen fik et medlem, eller en sympatisør ansat i lufthavnen, til at smugle bomben gennem sikkerhedstjekket og ombord på flyet.

IS havde i sin egen optik opnået adskillige resultater med det angreb.

De havde anrettet et voldsomt slag mod ærkefjenden Rusland, som militante islamister har bekæmpet siden krigene i Tjetjenien.

Angrebet skadede den egyptiske turistindustri, som en en afgørende indtægtskilde for det egyptiske samfund og dermed også regeringen.

IS havde bevist, at de kunne gennemføre et kompliceret angreb i Sinai og dermed også, at den egyptiske regering ikke var i stand til at sikre et så sårbart mål. Det gør ikke den almindelige egypter særlig positivt stemt overfor sin regering.

Grumme fremtidsudsigter

Angrebet forleden bliver næppe det sidste.

- Siden 2011 har der været hundredvis af angreb fra IS på halvøen (Hvor pressen i øvrigt er udelukket, red.), skriver den tidligere analytiker hos det amerikanske agentur for national sikkerhed, NSA, John Schindler, i The Observer.

- Tusindvis af soldater er sendt til området for at slå oprøret ned. Men terroristerne opererer stadig med fuld styrke, noterer John Schindler.

- Hvis de militante islamister bliver ved med at angribe civile, især muslimer, som tror på andre grene af islam, og som de hader, kan Egypten se frem til en frygtelig fremtid med massedrab. Hvis man ser på, hvor dybt Islamisk Stat har indlejret sig i Sinai, så kræver det mere end nogle få luftangreb og andre militære indsatser for at standse dem. Spørgsmålet er, om Sisi og Kairo har evnen til at slå Islamisk Stat.

Schindler referer her til, at Sisi umiddelbart efter terrorangrebet beordrede flere luftangreb mod det, som han har betegnet som IS-baser.

De 305 dræbte bliver ikke de sidste

Graeme Wood, journalist

Den anerkendte journalist Graeme Wood tegner billedet således i The Atlantic.

- Terrorgrupper giver aldrig op let. De kæmper for overlevelse og relevans, og hvis de får tab, som IS har fået det i Irak og Syrien, har de behov for at manifestere sig selv med hurtige og spektakulære massakrer som den i Sinai i fredags.

- Bortset fra, at Islamisk Stat endnu ikke har påtaget sig skylden, er det teoretisk muligt, at nogle andre har ønsket at skabe et navn og et ry for at være de værste tænkelige mennesker på denne jord, ved at begå denne nedslagtning, skriver han.

- Men for Islamisk Stat er både motivet og muligheden af yderste vigtighed. De 305 dræbte bliver ikke de sidste.